Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Farmy budoucnosti si napůjčovaly miliardu. Nyní na ně udeřili nervózní věřitelé

Farmy budoucnosti si napůjčovaly miliardu. Nyní na ně udeřili nervózní věřitelé
Future Farming, užito se svolením
 ČTK

Tři brněnské sesterské firmy, které nesou v názvu Future Farming, čelí návrhu na insolvenci kvůli nevyplaceným mzdám za březen a duben a kvůli tomu, že držitelům dluhopisů nevyplatily úroky a jistiny. Celkem jde o jednotky milionů korun, vyplývá z informací v insolvenčním rejstříku. Dále se tak nabalují problémy, jimž skupina GFF, do níž firmy patří, čelí již řadu měsíců. Důvodem je nezvládnutý rozvoj akvaponických farem.

Reklama

Soud prodloužil na žádost firmy o 15 dnů termín, do kdy musí splnit všechny procesní povinnosti, a to do 21. června. Jednatel Ondřej Bartoš (nejedná se o investora Ondřeje Bartoše z Credo Ventures - pozn. red.) soudu napsal, že navazuje spolupráci s právním zástupcem a s advokáty hledají cestu k „co nejvyššímu uspokojení věřitelů“. A že je potřeba čas na procesy, které souvisejí s restrukturalizací celé skupiny.

Ještě před třemi lety firma prezentovala rozsáhlé plány na budování farem, nicméně řada z nich se nenaplnila. Firma měla výzkumnou stanici v Kalech na Brněnsku, připravovala stavbu skleníků v Dolních Heršpicích v Brně, v Letonicích na Vyškovsku i na Slovensku a před dvěma lety také koupila zemědělský areál v Přerově nad Labem na Nymbursku.

Většina zaměstnanců nedostala březnové výplaty a farma v Brně ukončí provoz. V polovině května poslalo vedení Future Farming zaměstnancům sdělení, z něhož vyplývá, že stav firmy je kritický. Koncem loňského roku odešel ze skupiny GFF jeden z podílníků Martin Luňák. Většinovým majitelem a generálním ředitelem je Bartoš, který dříve podnikal s kryptoměnami.

Hospodaření skupiny GFF bylo již dříve ztrátové a skupina se potýká s vysokým zadlužením. Prodlení ve výplatě čtvrtletních úrokových výnosů vedlo i k podání insolvenčního návrhu.

Reklama

Od drobných investorů přitom GFF vybrala přes miliardu korun, uvedl již dříve web Seznam Zprávy.

Firma vznikla v roce 2018 a jejím cílem byla komerční produkce potravin, především salátů, ve velkých objemech. Rostliny se pěstují vertikálně v patrech nad sebou po celý rok. Součástí systému jsou sumečci afričtí, kteří žijí v kádích. Skleníky jsou s káděmi propojené hadičkami a trubkami a vzájemně se doplňují. Ryby poskytují živiny rostlinám a ty svými kořeny čistí vodu, která do kádí cirkuluje. Systém již ve světě poměrně dlouho a úspěšně funguje a v menším měřítku se jím zabývají i některé jiné firmy v Česku.

Společnost AppHarvest v americkém státě Kentucky provozuje obrovskou hydroponickou farmu o rozloze 25 hektarů zaměřenou zejména na pěstování rajčat.

Rostou z vody nebo ze vzduchu a oživují potravinový trh

Rostliny, které vyrůstají bez půdy, se stávají šlágrem – přibývá jich zejména ve Spojených státech, ale koupíte je také v Česku. Ostatně naši zemi reprezentují i na světové výstavě Expo v Dubaji.

Přečíst článek

Hydroponická zahrada v dubajském hotelu

V Dubaji si zamilovali českou technologii. Budou díky ní pěstovat čerstvé saláty

Hydroponická farma URBANIO, která dokáže vypěstovat saláty, bazalky nebo mikrobylinky, zaujala na mezinárodní výstavě Expo vedení hotelového řetězce Radisson Hotel. Designová hydroponická zahrada startupu Green Tech bude nově součásti hotelové restaurace dubajského Radisson Blu Hotel. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Americké státní dluhopisy jsou pořád dobrou investicí, ale čas se krátí

Americké státní dluhopisy jsou pořád dobrou investicí, ale čas se krátí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme