Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Farmy budoucnosti zaměstnávají soudy. Topí se v dluzích

Farmy budoucnosti zaměstnávají soudy. Topí se v dluzích
Future Farming, užito se svolením
 ČTK

Osm sesterských firem, které nesou v názvu Future Farming, čelí návrhu na insolvenci. Podali je postupně právní zástupci zaměstnanců a věřitelů. Brněnská firma, která se primárně věnovala akvaponickému zemědělství, totiž nevyplatila pracovníkům mzdy už za březen, držitelům dluhopisů zase nevyplatila úroky a jistiny. Soud dal jednateli Ondřeji Bartošovi lhůtu do konce tohoto týdne, aby se vyjádřil k pohledávkám a také k vzájemnému propojení firem v koncernu.

Reklama

Výše pohledávek činí podle insolvenčních návrhů od desítek tisíc po miliony korun. Dále se tak nabalují problémy, jimž skupina GFF, do níž firmy patří, čelí řadu měsíců.

Bartoš soudu již v červnu napsal, že navazuje spolupráci s právním zástupcem a s advokáty hledají cestu k „co nejvyššímu uspokojení věřitelů“. A že je potřeba čas na procesy, které souvisejí s restrukturalizací celé skupiny. Soud mu prodloužil lhůtu, zároveň však žádá mnohem detailnější rozbor situace v koncernu a jednotlivých firmách. Poté by měl rozhodnout, zda firmy pošle do insolvence, která může končit konkurzem či reorganizací, případně oddlužením.

Růst, který se vymkl kontrole

Před třemi lety firma prezentovala rozsáhlé plány na budování farem, řada z nich se nenaplnila. Firma měla výzkumnou stanici v Kalech na Brněnsku, připravovala stavbu skleníků v Dolních Heršpicích v Brně, v Letonicích na Vyškovsku i na Slovensku a před dvěma lety také koupila zemědělský areál v Přerově nad Labem na Nymbursku.

Většina zaměstnanců nedostala březnové výplaty a farma v Brně ukončí provoz. V polovině května poslalo vedení Future Farming zaměstnancům sdělení, z něhož vyplývá, že stav firmy je kritický. Koncem loňského roku odešel ze skupiny GFF jeden z podílníků Martin Luňák. Většinovým majitelem a generálním ředitelem je Ondřej Bartoš, který dříve podnikal s kryptoměnami (nejde o investora Ondřeje Bartoše z Credo Ventures).

Reklama

Hospodaření skupiny GFF bylo již dříve ztrátové a skupina se potýká s vysokým zadlužením. Prodlení ve výplatě čtvrtletních úrokových výnosů vedlo i k podání insolvenčního návrhu. Rozvoj firma financovala i vydáváním dluhopisů.

farmářky v Africe, ilustrační foto

Výdělečný vedlejšák. Farmář z Keni je šampionem v popírání klimatické změny

Skupina lidí popírající klimatickou změnu našla novou hvězdu v keňském farmáři Jusperu Machoguovi. Na sociálních sítích se Machogu proslavil jako propagátor fosilních paliv v Africe, ale jeho kampaň má ještě další rozměr, který zůstává na první dojem skrytý, píše britský server BBC.

Přečíst článek

Fyzikální chemik Jiří Dědeček

Čeští vědci mají unikátní metodu výroby metanolu. Otestujeme ji na ropných polích na Blízkém východě, říká její autor Jiří Dědeček

Čeští vědci jsou kousek od přelomové technologie. Pomocí inovativní metody by lidstvo mohlo velmi levně z metanu vyrábět metanol, čímž by se snížilo množství spotřebovávané ropy a emise skleníkových plynů. Česká metoda, která vzniká v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR a jejím spin-offu METTOC, by mohla být výrazně levnější než dosavadní procesy výroby metanolu. „První vzorky našeho katalyzátoru se budou testovat pro projekt výroby metanolu z flérovacích plynů na Blízkém východě, a to je první potenciální licenční partner,“ říká šéf výzkumu a člen správní rady METTOC Jiří Dědeček.

Přečíst článek

Společnost AppHarvest v americkém státě Kentucky provozuje obrovskou hydroponickou farmu o rozloze 25 hektarů zaměřenou zejména na pěstování rajčat.

Rostou z vody nebo ze vzduchu a oživují potravinový trh

Rostliny, které vyrůstají bez půdy, se stávají šlágrem – přibývá jich zejména ve Spojených státech, ale koupíte je také v Česku. Ostatně naši zemi reprezentují i na světové výstavě Expo v Dubaji.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme