Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Férové odměňování přispívá k růstu. Iniciativa WEPs ho pomáhá nastavit ve firmách

Férové odměňování přispívá k růstu. Iniciativa WEPs ho pomáhá nastavit ve firmách
iStock
 nst
nst

Rovné příležitosti pro ženy a muže velmi úzce souvisí s udržitelným podnikáním, nicméně obecné povědomí o této spojitosti je zatím velmi nízké. Rovné podmínky jsou přitom přímo ukotveny jako jeden z Cílů udržitelného rozvoje OSN (SDGs) 2030 a zároveň i součástí pilířů S a G v rámci ESG.

Reklama

Iniciativa Women's Empowerment Principles (WEPs) razí sedmero zásad zaměřených na podporu rovnoprávnosti žen a mužů v pracovním prostředí. Nejen pro české podniky tak představuje příležitost ke zlepšení vnitřních procesů a vytvoření pozitivního dopadu na společnost jako celek bez nadměrné administrativní zátěže a auditů.

Jakým způsobem souvisí tyto zásady s Cíli udržitelného rozvoje (SDGs) a s konceptem environmentální, sociální a správní odpovědnosti (ESG)?

Cíle udržitelného rozvoje (SDGs) byly přijaty OSN v roce 2015 a zahrnují 17 globálních cílů, které mají do roku 2030 vést k lepšímu a udržitelnému světu. WEPs přispívají k dosažení hned několika z nich:

Cíl 5: Rovnost žen a mužů  – Tento cíl usiluje o odstranění diskriminace a násilí na základě pohlaví, zajištění rovného přístupu k příležitostem a podporu ženského vedení. WEPs přímo podporují tyto principy tím, že poskytují firmám návod a nástroje k vytvoření rovných příležitostí pro ženy ve všech úrovních řízení a k zajištění bezpečného pracovního prostředí bez násilí a obtěžování.

Reklama

Cíl 8: Důstojná práce a ekonomický růst – Podpora zaměstnávání (nejen) žen, inkluzivní a hospodářský růst, férové odměňování a vyrovnané pracovní podmínky jsou základními prvky tohoto cíle. WEPs povzbuzují firmy, aby vytvořily pracovní podmínky, které podporují rozmanitost, inkluzi a rovné příležitosti pro všechny zaměstnance, což přispívá k ekonomickému růstu jak dané firmy, tak celé společnosti.

Cíl 10: Méně nerovností – Cílem je snížit nerovnosti uvnitř států i mezi nimi a podporovat sociální, ekonomické a politické začleňování všech. Jde především o nastavování politik, které nerovnosti mezi lidmi odstraňují tak, aby všichni měli přístup k základním potřebám. K tomu mohou firmy přispět svým postojem jak v rámci firemní kultury, tak v komunitách v nichž působí. WEPs motivují společnosti k prosazování zásad rovnosti a k tomu, aby ženy měly stejný přístup k pracovním příležitostem, vedoucím rolím a podnikatelským aktivitám.

Lenka Šťastná předává cenu za nejlepší projekt Elišce Stofferové s českou přírodní kosmetikou

Lenka Šťastná: Neziskovky musí být schopné ukázat své konkrétní úspěchy a přínos

Rozdíl mezi mzdovým ohodnocením žen a mužů v Česku zůstává propastný. Aktuálně činí téměř 18 procent. „Mezi zeměmi EU jsme poslední, před námi jsou i takové země jako Bangladéš či Etiopie,“ říká Lenka Šťastná, prezidentka organizace Business & Professional Women CR a konference Equal Pay Day.

Přečíst článek

Koncept ESG se zaměřuje na tři oblasti: environmentální odpovědnost, sociální odpovědnost a správu a řízení firem. WEPs mají významný vliv zejména na sociální a správní aspekty ESG.

  • Sociální aspekt (S) – Zaměření na sociální odpovědnost zahrnuje rovnost příležitostí, inkluzi, diverzitu a férové pracovní podmínky. Implementace WEPs přispívá k lepšímu sociálnímu profilu firmy tím, že podporuje práva žen, nabízí jim bezpečné pracovní prostředí a zajišťuje rovné příležitosti.
  • Správa a řízení (G) – Firemní kultura, etické chování a transparentnost jsou klíčovými prvky dobrého řízení. WEPs povzbuzují organizace, aby měly rovné zastoupení žen a mužů na vedoucích pozicích a zohledňovaly genderovou rovnost při rozhodování, což posiluje správu a řízení firem.

Pro české firmy mohou WEPs představovat důležitý nástroj pro zlepšení pracovních podmínek, posílení firemní kultury a zvýšení konkurenceschopnosti na trhu. V České republice je ambasadorkou programu veřejně prospěšná společnost Business & Professional Women CR (BPWCR), která jej nejen propaguje, ale usiluje především o navýšení počtu signatářů u nás (zatím je jich celkově jen 15). 

Firmy, které implementují WEPs, nejenže přispívají k rovnosti a spravedlnosti, ale také zvyšují svou atraktivitu pro zaměstnance a investory, kteří kladou důraz na sociální odpovědnost a udržitelnost. Zapojením do komunity signatářů mohou těžit z bohatých vzdělávacích materiálů a ze sdílení zkušeností s ostatními firmami z celého světa. Nespornou výhodou tohoto nástroje je minimální administrativní a finanční zátěž,“ vysvětluje Lenka Šťastná, prezidentka BPWCR.

Češky na stejnou roční odměnu pracují o 65 dní déle než muži

Různé platy za stejnou práci mužů a žen, předsudky, málo částečných pracovních úvazků a neochota nastavit přijatelné pracovní podmínky pro zaměstnance ve firmách, ale i pro poslankyně ve sněmovně. To jsou problémy pracovního trhu v Česku v roce 2024. Situace se u nás v těchto věcech mění jen pomalu, a když to půjde dál tímto tempem, budou prý platy vyrovnány za více jak 100 let. A to je třeba zrychlit, protože to bude přínosem pro celou společnost, shodují se diskutující 15. ročníku mezinárodní konference Equal Pay Day v Praze.

Přečíst článek

Setkání signatářů a podporovatelů Women's Empowerment Principles WEPs

Rovnost znamená byznys: Diverzita a rovnocenné podmínky mají své obchodní opodstatnění

Podle Gender Equality Indexu dosahuje v České republice podíl žen mezi členy představenstev největších kótovaných společností a dozorčích rad pouhých 21 procent. V porovnání se zeměmi EU se tak ČR nachází na 20. místě. Spolu se 17,7procentním rozdílem v odměňování v neprospěch žen patříme na evropském kontinentu k těm horším. Na sedmém setkání signatářů a podporovatelů Women's Empowerment Principles (WEPs) s podtitulem Rovnost znamená byznys se hovořilo především o tom, proč jsou změny tak pomalé a těžko se prosazují a jak přesvědčit ty, kteří mohou změnu urychlit. Panelovou diskuzi vedla Radmila Pinkavová Jirkovská, která se nedávno ujala role evropské koordinátorky WEPs.

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Moody's: Rovné odměňování mužů a žen by světové ekonomice přineslo sedm bilionů dolarů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme