Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fiala: Na Dukovanech vydělají Češi stovky miliard

Premiér Petr Fiala (ODS)
ČTK
 ČTK

České firmy by mohly na výstavbě dvou nových jaderných reaktorů v Dukovanech získat zakázky až za 240 miliard korun, uvedl premiér Petr Fiala (ODS). S jihokorejským prezidentem Jun Sok-jolem navštívil podniky Doosan Škoda Power a Škodu JS, jež mají být významnými subdodavateli korejské společnosti KHNP. Podle červencového rozhodnutí vlády postaví KHNP dva nové bloky v Dukovanech. Smlouva má být podepsána do března 2025.

Reklama

„Korejská strana deklarovala, že při přípravě a výstavbě nových jaderných bloků se zapojí české firmy až 60 procenty. Věřím, že se nám tento společný cíl podaří naplnit,“ uvedl Fiala. České firmy to ale nesmí mít za jistotu, uvedl. „Musejí se vynasnažit, aby předložily nejlepší nabídku, která bude konkurenceschopná. Musejí využít svoje zkušenosti z dosavadních zakázek, ať už pro elektrárnu v Temelíně nebo pro stavby v okolních státech,“ řekl.

Šedesátiprocentní zapojení tuzemských firem chápe česká strana jako oboustranný závazek. „Tedy nejenom korejské strany, ale také náš,“ dodal Fiala. Na úspěchu této dohody podle premiéra hodně záleží.

„Pokud se naše spolupráce osvědčí, tak se může stát vzorem pro podobné zakázky v budoucnosti,“ řekl Fiala. Podoba spolupráce se podle něj úspěšně upřesňuje a konkretizuje, také díky uzavřeným memorandům mezi českými a korejskými subjekty. Dnes jich bylo podepsáno dalších pět - s aliancí dodavatelských firem, s plzeňskými výrobci a vysokými školami. Premiér a korejský prezident se společně podepsali na turbínu s největšími lopatkami, které mají mít také stroje dodávané do Dukovan.

Vláda podle Fialy musí zajistit dostatek stabilní energie pro české domácnosti a průmysl a ČR nesmí být v žádném odvětví závislá na jediném dodavateli. „A naše strategie do značné míry stojí právě na rozvoji jaderné energetiky,“ uvedl. Jedním z podstatných kroků je podle něj úspěšný tendr na nové bloky v Dukovanech, bez nichž se ČR do budoucna neobejde. „Nabídka korejské společnosti KHNP, s níž věříme, že se úspěšně uzavřou smlouvy, byla nejvýhodnější a nejlépe odpovídala našim požadavkům,“ dodal premiér.

Reklama

Plzeňský Doosan Škoda Power vlastní korejská skupina Doosan. ČEZ jako majitel Škody JS nyní s Korejci jedná o smlouvě na Dukovany, která by měla být podepsána do konce března příštího roku. První ze dvou nových reaktorů v Dukovanech by měl být hotový v roce 2036. Francouzská firma EDF i americký Westinghouse, které měly o zakázku také zájem, napadly tendr u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Jaderná elektrárna Kursk

Napětí kolem jaderné elektrárny Kursk. Rusové posilují ochranu v celé oblasti

Ruské úřady zvýšily ochranu jaderné elektrárny v Kurské oblasti, kam v úterý pronikly ukrajinské jednotky a obsadily několik vesnic. Ruské ministerstvo zdravotnictví podle agentury Reuters oznámilo, že v oblasti utrpělo zranění 31 civilistů, z toho šest dětí. Gubernátor Alexej Smirnov již dříve informoval o pěti mrtvých lidech v důsledku bojů. O vojenských ztrátách Moskva neinformovala.

Přečíst článek

Temelín překonal rekord ve výrobě za první čtvrtletí od svého spuštění před 23 lety

Temelín překonal rekord ve výrobě za první čtvrtletí od svého spuštění

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila za letošní první čtvrtletí 4,75 milionu megawatthodin (MWh) elektřiny, což je nejvyšší výroba za všechna první čtvrtletí od spuštění Temelína v roce 2000. Je to o 4882 MWh víc než v dosud rekordním loňském prvním čtvrtletí, což odpovídá roční spotřebě téměř 1500 českých domácností. Vysoká výroba na začátku roku je výhodná i kvůli přenosové soustavě, kryje se s velkou spotřebou energií typickou pro zimní měsíce, uvedl temelínský mluvčí Marek Sviták.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme