Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fiala: Ukrajina dostává desítky tisíc kusů munice měsíčně

Český premiér Petr Fiala
ČTK
 ČTK

Ukrajina dostává desítky tisíc kusů munice měsíčně. Dohromady jí od ruské invaze v únoru 2022 Česká republika skrze vlastní muniční iniciativu i další projekty dodala dva miliony kusů velkorážové a 22 milionů kusů středorážové munice. Při zahájení porady českých velvyslanců v zahraničí to v Černínském paláci řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Reklama

Do české iniciativy, která shání pro Ukrajinu dělostřeleckou munici i v zemích mimo EU, dosud přispělo 15 zemí. Před časem dorazila na Ukrajinu první zásilka zhruba 50 tisíc kusů munice. Česko na iniciativě spolupracuje zejména s Nizozemskem a Dánskem. Sama ČR přispěla téměř 866 miliony korun. Do konce roku by mělo být na Ukrajinu dodáno 500 tisíc kusů munice.

Na českou muniční iniciativu podle Fialy dohlíží meziresortní komise. Od začátku je připravena možnost kontroly ze strany dárců, využilo ji například Dánsko, doplnil. Zmínil to zejména proto, že iniciativa byla terčem kritiky různých aktérů včetně opozice.

„Jak tržní ceny, tak úroveň utajení jsou zcela v souladu s tím, o jaké transakce se jedná, kdo má přímý zájem na jejich zmaření, na to nikdy nezapomínejme, a jaké bezpečnostní souvislosti a rizika pro osoby, které se toho účastní, jsou tady v sázce,“ dodal Fiala.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) minulý týden oznámila, že část příjmů ze zmrazeného ruského majetku v Evropské unii bude vynaložena na dodávky munice pro Ukrajinu, kterou pořídí Česko. Bude tak možné koupit další stovky tisíc kusů velkorážové munice. Konkrétní částku nesdělila.

Reklama

Na využití výnosů ze zmrazených ruských aktiv na okamžitou vojenskou podporu Ukrajiny se členské státy EU shodly v květnu. Celková výše těchto prostředků je 1,4 miliardy eur (zhruba 35 miliard korun), část z nich využije české ministerstvo obrany.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko

Napětí na hranicích stoupá. Bělorusové u Ukrajiny rozmisťují vojáky a vybavení, tvrdí Kyjev

Bělorusko pod záminkou vojenského cvičení soustřeďuje na hranicích s Ukrajinou značný počet vojáků a techniky, uvedlo ukrajinské ministerstvo zahraničí, podle kterého jsou na hranicích i běloruské síly pro speciální operace.

Přečíst článek

Afghánský Tálibán zakázal, aby na veřejnosti zněl ženský hlas

Tvrdý diktát Tálibánu. Na veřejnosti nesmí být slyšet ženský hlas

Ženy v Afghánistánu podle nových pravidel hnutí Tálibán nejenže musejí chodit mimo domov celé zahalené, na veřejnosti nesmí být ani slyšet jejich hlas, uvedla agentura AP, podle níž omezení kritizovala vysoká představitelka OSN Roza Otunbajevová.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a náčelník generálního štábu Karel Řehka

Další munice pro Ukrajinu. Část zmrazených ruských aktiv půjde na českou iniciativu

Přečíst článek
Ukrajinští vojáci při cvičení

Senátor Wagenknecht: Česká iniciativa byla předražená, vláda tak pro Ukrajince nakoupila méně munice

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme