Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Finanční sektor sílí. Skupina Partners hlásí větší růst, než s jakým pro letošek počítala

Finanční sektor sílí. Skupina Partners hlásí větší růst, než s jakým pro letošek počítala
iStock

Česká ekonomika se postupně zotavuje. Tedy alespoň při pohledu na některá čísla a trendy to tak vypadá. A potvrzují to i výsledky finanční skupiny Partners.

Reklama

Finanční skupina Partners podnikatele Petra Borkovce hlásí v prvním pololetí obrat 2,2 miliardy korun a meziroční růst o více než 25 procent. „Výsledky skupiny nás potěšily, protože překonaly plán. Na rok 2024 jsme původně cílili na kumulativní obrat kolem 4,7 miliardy korun, nyní směřujeme k překonání pěti miliard korun,“ říká Borkovec a dodává, že kromě finančně poradenské společnosti Partners rostla i pojišťovna Simplea nebo správci aktiv. Některé z úspěchů jsou přitom dobrou zprávou právě i pro českou ekonomiku, protože hovoří o její poměrně dobré kondici. Zájem je především o zajištění příjmu na stáří – ať už formou investic, nebo pojištění – a po propadech posledních let se zase rozbíhají i žádosti o hypotéky. 

Hypoteční trh se rozbíhá

Důležitou a velmi dobrou zprávou je opětovné „nastartování“ hypotečního trhu, které se podle Jana Brejla, obchodního ředitele skupiny Partners, naplno rozběhne s koncem prázdnin. To by podle něj mohly klesnout i úrokové sazby. 

Důvod, proč je banky stále drží nahoře, je jednodušší, než by se mohlo zdát. Současný růst zájmu zkrátka zastihl banky nepřipravené. „Je to dáno propadem hypotečního trhu v posledních letech. Banky zúžily hypoteční týmy nebo přesunuly lidi do jiných týmů. Nyní se tedy potýkají s nedostatkem lidí, kteří dokáží hypoteční úvěry zpracovávat. Výše úrokových sazeb přirozeně reguluje přítok nových žádostí, proto je banky drží i nadále nahoře,“ vysvětluje. Ke stabilizaci by prý mohlo dojít po letních měsících, přesto neočekává, že by úroky u hypoték klesly pod 4,5 procenta. 

Žádné překvapení. Češi si na vlastní byt sáhnou nejpozději z celé Evropy

Češi jsou opět nejhorší v Evropě, na vlastní byt sáhnou nejpozději ze všech

Nic překvapivého. Česko je nadále nejhůře dostupnou evropskou zemí pro koupi vlastního bydlení. Na pořízení nemovitosti o 70 metrech čtverečních je třeba průměrně 13 hrubých ročních platů, zhruba stejně jako v minulém roce. Vyplývá to z Property indexu poradenské společnosti Deloitte, který má Newstream k dispozici.

Přečíst článek

Reklama

Za spíše zdrženlivější přístup bank možná částečně mohou i nová pravidla pro předčasné splacení hypoték, která začnou platit od 1. září. „Je logické předpokládat, že ve chvíli, kdy je právní stav ohledně nákladů na předčasné splacení poměrně nejasný, banky s novou produkcí hypoték tolik nespěchají. Zvlášť když je jisté, že za pár týdnů se právní jistota produktu pro obě strany – klienta i banku – výrazně zlepší. Nemusí to ale být jediný důvod. Pokles střednědobých sazeb trvá jen relativně krátkou dobu a banky mohou vnímat i riziko, že tyto sazby zase vzrostou. Proto nespěchají. Osobně si ale nemyslím, že jsou nějaké důvody pro další růst sazeb, banky tedy budou hypotéky postupně zlevňovat,“ domnívá se Marek Ditz, ředitel Partners Banky. 

Partners banka by se s koncem roku chtěla připojit s vlastním hypotečním produktem. „První hypotéky chceme spustit v listopadu. V první fázi jen v ověřovacím režimu, s razantnějším vstupem na trh počítáme až v příštím roce,“ dodává Ditz. Dosud Partners Banka v této oblasti nabízela pouze služby finančního poradenství.

Jan Sadil

Jan Sadil: Bydlení bude dál zdražovat, ale už jen mírně, pohybujeme se na úrovni dostupnosti

Rok a půl je šéfem developerské společnosti JRD a může porovnávat pohled na rezidenční trh z obou stran, stavitele i bankéře, kterým Jan Sadil dlouhé roky byl. Nyní zažívá na vlastní kůži „skutečně šíleně dlouhé povolovací řízení“. Předtím jako šéf Hypoteční banky jen poslouchal nářky jeho současných kolegů. Sadil okem znalce posuzuje i vývoj z hlediska budoucí ceny hypoték. Podle něj by bylo bláhové čekat na nějaký další výraznější pokles sazeb. Ale jak říká, nikdy si nepotrpěl na spekulace o budoucím vývoji, čemuž ho naučila praxe. Jeho firma se kromě bydlení velmi soustředí také na energetiku a má v plánu své větrné parky dál rozšiřovat.

Přečíst článek

Zájem o investice roste

O investicích toho bylo v posledních měsících a letech napsáno mnoho. Spolu s rostoucí inflací jsme byli svědky zvýšeného zájmu – a druhý boom přichází teď, když klesají úrokové sazby na spořicích účtech. Celý investiční trh tak zažívá velmi dobré časy, jen skupina Partners v tomto segmentu hlásí celkový růst kolem čtyřiceti procent. 

„Za růstem stojí především klesající úrokové sazby na spořicích účtech a také zvýšení zájmu o pravidelné investování, které je podpořeno dlouhodobým investičním produktem, kdy si lze investice odečíst od daňového základu,“ vysvětluje Jan Brejl. Dalším faktorem je podle něj dosažení produktivního věku u mladších generací, které nezažily „divoké devadesátky“ a jsou poučenější v oblasti tvorby rezerv na stáří. Vidět to je mimo jiné na klesajícím zájmu o doplňkové penzijní spoření a na preferenci širších nástrojů investičního světa. 

Jak má nové důchodové spoření fungovat a co za výhody lidem přinese

Dlouhodobý investiční produkt. Jak má nové důchodové spoření fungovat a co za výhody lidem přinese

Dlouhodobý investiční produkt, takzvaný DIP, zní stále trochu jako zaklínadlo. Od 1. ledna 2024 má ale v České republice začít zlepšovat podmínky a motivace lidí ke spoření a investování na penzi. Jak tato novinka v praxi bude fungovat, je však ještě v mlze. Čeká se až zákon projde kompletním legislativním procesem a teprve podle finálně schválené verze zákona jej budou banky a finanční instituce implementovat do své nabídky, uvedl pro newstream.cz hlavní ekonomický stratég Komerční banky Michal Vytiska. Jisté ale je, že se rozšíří daňové zvýhodnění a státní podpora pro vybrané bankovní a investiční produkty. Shrňme si tedy základní fakta, o co půjde, a jaké změny přinesly do novely pozměňovací návrhy.

Přečíst článek

„V případě dlouhodobějších investičních portfolií převažuje poptávka po akciových řešeních, která jsou sice volatilnější, ale dlouhodobě nabízejí vyšší průměrný výnosový potenciál. Největší poptávka je zpravidla po amerických akciích, kam se hodně promítá technologický sektor. Velký zájem je také o nově vytvořený akciový fond Double Speed rizikový z naší produkce, který je unikátní díky možnosti využití takzvaného pákového efektu, známého z nemovitostního trhu, na široce diverzifikovaném portfoliu. Také nás těší, že i mezi konzervativními investory roste zájem o dluhopisové fondy, kde se s výhledem nejbližších let výrazně zvedl výnosový potenciál oproti letům předchozím,“ jmenuje Marcel Vanduch, investiční analytik Partners, a dodává: „Kvalitní tržní dluhopisová řešení postavená primárně z dluhopisů s investičním ratingem vykazují od začátku roku výkonnost mezi třemi až čtyřmi procenty, kvalitní globální akciová řešení se širokým sektorovým rozložením se pak blíží k desetiprocentní hranici.“

Finanční poradkyně Iva Flídrová v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS

Finanční poradkyně Iva Flídrová: Na státní penzi již nelze spoléhat

Vláda od letoška umožňuje lidem odepisovat si z daňového základu až 48 tisíc, pokud stejnou částku neprošustrují, ale pošlou ji na dlouhodobé investice. Takzvaný dlouhodobý investiční produkt má být jednou z cest, kterými si lidé zajistí další peníze do důchodu a nebudou jen spoléhat na státní penzi. „Demografický vývoj je jasný, spoléhat na státní důchod nebude do budoucna moudré,“ uvedla finanční poradkyně společnosti 4fin Iva Flídrová v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

Přečíst článek

Mezi žádané produkty patří i pojištění

O tom, že lidé začínají brát „přípravu na stáří“ stále vážněji, svědčí zvýšený zájem nejen o dlouhodobé investiční produkty, ale také o pojištění dlouhodobé péče, které zatím v Česku nabízejí tři pojišťovny – Kooperativa, NN a Simplea – a další se budou brzy přidávat. Koncem letoška by měly podobný produkt spustit Uniqa, ČPP nebo Allianz, v příštím roce pak Generali ČP, MetLife a Pillow. Jedná se o další z nástrojů, jak se na stáří zajistit, protože pojištění nabízí finanční jistotu ve chvíli, kdy se člověk stane nemohoucím a závislým na pomoci někoho dalšího.

„Při stárnutí populace a pokrocích v medicíně, kdy jsme úspěšnější v léčení závažných onemocnění, toto téma čím dál více rezonuje. Nejde o úplnou novinku, ale díky tomu, že je nyní možné si platbu produktu odečíst z daní, začaly pojišťovny tento produkt inovovat či jej nabízet samostatně,“ upřesňuje Jan Brejl ze skupiny Partners, pod kterou spadá i pojišťovna Simplea. Ta s produktem v tuto chvíli začíná, pojala ho ale ještě trochu jinak. 

Češi stárnou, statisíce jich skončí v ústavech. Skupina Partners založila fond na investice do stáří a nemohoucnosti

Do roku 2050 budou tři miliony Čechů starší 65 let. A zvyšovat se bude i počet lidí, kteří se ocitnou závislí na péči a kteří budou potřebovat často specializovaná pobytová zařízení. V roce 2024 by takto závislých seniorů mělo být už přes 440 tisíc. Skupina Partners, respektive pojišťovna Simplea, otevře investiční fond do stáří i pro drobné investory.

Přečíst článek

„Jsme si vědomi, že péče o člověka, který se o sebe nedokáže postarat, je v domácích podmínkách i přes veškerou snahu rodiny velmi náročná. Proto jsme se rozhodli klientům nabídnout nejen možnost finančního plnění v případě domácí péče, ale také zprostředkování umístění do jednoho z našich partnerských zařízení bez dalších doplatků,“ vysvětluje obchodní ředitel pojišťovny Kamil Holánek. 

„Pojištění dlouhodobé péče zatím nabízíme pro omezené množství našich klientů. Spojili jsme síly s třetím největším poskytovatelem péče v oblasti pro seniory, skupinou Ambeat Group, která provozuje třináct pobytových zařízení. Společně jsme pak založili nemovitostní fond Ambeat Care, díky kterému chceme v následujících pěti letech rozšířit počet pobytových zařízení o dalších dvacet, a tím nabídnout pojištění většímu množství klientů napříč všemi regiony,“ dodává. 

Pojištění má podle něj velký potenciál a zájem o něj poroste. „Očekáváme, že zájem o pojištění se bude kvůli rostoucímu počtu lidí nad 65 let zvyšovat. Dle demografických prognóz se očekává, že do roku 2050 vzroste počet osob nad 65 let o více než 900 tisíc. Tlak na budování nových zařízení lůžkové péče se tak bude zvyšovat a bude potřeba těmto lidem zajistit kvalitní a dostupnou péči,“ dodává Holánek. 

Pojištění slouží jako doplněk ke státnímu příspěvku na péči, který ve většině případů nestačí na pokrytí všech nákladů. Stát se proto rozhodl tento typ pojištění – spolu s doplňkovým penzijním spořením, investičním životním pojištěním a DIP – podpořit daňovým zvýhodněním. Pro všechny zmíněné produkty platí společný limit 48 tisíc korun ročně ze strany klienta a 50 tisíc korun ročně ze strany zaměstnavatele. „Oproti ostatním třem produktům se dlouhodobá péče liší v tom, že daně si může uplatnit jiná než pojištěná osoba. Například když třicetiletý syn pojistí svého šedesátiletého otce, pojištěný bude otec, ale syn si sníží své daně,“ uzavírá Pavel Krejčík, pojistný analytik Partners. 

Pojišťovny spěchají s novým pojištěním na stáří. Má byznys potenciál

Pojišťovny postupně přicházejí na trh s pojištěním dlouhodobé péče s doživotní výplatou, které od letoška podpořil stát možností odečíst z daňového základu až 48 tisíc korun ročně. Vyplývá to z ankety mezi pojišťovnami. Daňový odpočet u pojištění dlouhodobé péče byl součástí opatření vládního konsolidačního balíčku na ozdravení veřejných financí.

Přečíst článek

Vsadit všechno na DIP je nerozumné. Riziko je nutné rozložit i u investic na stáří, radí experti

Experti: Vsadit všechno na DIP je nerozumné. Riziko je nutné rozložit i u investic na stáří

Více a smysluplně investovat je pro Čechy stále složité. Podle nedávného průzkumu Broker Consulting až 70 procent Čechů udává, že se v investicích neorientuje. Od letošního roku je na trhu navíc další možnost, Dlouhodobý investiční produkt (DIP), který má Čechy více motivovat k investicím a to hlavně na stáří. Jak nejlépe s DIP investovat a co je při investování na důchod klíčové, abyste se nedostali do patové situace, přibližují šéf společnosti Investika Petr Čížek a Martin Novák z Broker Consulting.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Češi stárnou, statisíce jich skončí v ústavech. Skupina Partners založila fond na investice do stáří a nemohoucnosti

Přečíst článek
Seniorka, Havířov, ilustrační foto

Věra Tůmová: Kdo spasí české důchodce? A hlavně ty, kteří budou nemohoucí?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme