Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Firma Hyundai Mobis rozšíří výrobu na Slovensku. Od Fica bude mít daňovou úlevu

Robert Fico
ČTK
 ČTK

Jihokorejská společnost Hyundai Mobis investuje na Slovensku přes 170 milionů eur (4,3 miliardy korun) do výroby součástek hlavně pro elektromobily, zaměstná v ní více než 270 lidí, řekl po podpisu memoranda mezi slovenskou vládou a Hyundai Mobis slovenský premiér Robert Fico. Hyundai Mobis je na Slovensku už teď největším výrobcem dílů pro automobily.

Reklama

Hyundai Mobis podle Fica zmíněnou investici zrealizuje ve městě Nováky, které leží v regionu. Ten v současné době prochází transformací po ukončení těžby hnědého uhlí. Slovenský premiér řekl, že stát poskytne investorovi daňovou úlevu zhruba 26 milionů eur (657 milionů korun).

„Slovensko je země, která má největší koncentrací výroby automobilů na celém světe. Tato koncentrace přináší výhody i rizika. Slovenská republika musí být připravena na změny, které souvisejí s elektromobilitou,“ uvedl Fico.

Šéf Hyundai Mobis řekl, že nový výrobní program bude zaměřen na produkci pohonných jednotek.

Novou investici ohlásili zástupci slovenské vlády a Hyundai Mobis v době, kdy je na Slovensku nízká nezaměstnanost. Zaměstnavatelé si tam dlouhodobě stěžují na nedostatek kvalifikované pracovní síly.

Reklama

Korejská skupina, která dodává komponenty automobilkám Hyundai Motor a Kia, už léta provozuje závod na severu Slovenska, a to u továrny Kia. Podle svého webu tam vyrábí například palubní desky, nápravy a nárazníky.

Kromě automobilky Kia vyrábí auta na Slovensku také Jaguar Land Rover, Stellantis a Volkswagen. Na ně je v zemi navázána řada výrobců součástek. Novou továrnu v zemi staví automobilka Volvo.

Slovenský europoslanec z vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Ľuboš Blaha

Slovenský poslanec se v Moskvě omluvil za rusofobii na Západě

Slovenský europoslanec z vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Ľuboš Blaha přijel do Ruska, kde prohlásil, že chce poděkovat za osvobození od fašismu a omluvit se za to, co označil jako rusofobii na Západě.

Přečíst článek

Mezinárodní autosalon v Paříži

V Paříži se chystá souboj evropských a asijských automobilek

Letošní mezinárodní autosalon v Paříži se nese ve znamení souboje mezi evropskými a čínskými výrobci. Evropské automobilky, které se nyní potýkají s problémy, potřebují prokázat, že stále zůstávají ve hře, zatímco čínští konkurenti se snaží prorazit na evropském trhu. Pařížský autosalon, který je největší v Evropě, bude otevřen pouze pro zástupce tisku, veřejnost bude moci výstavu navštívit od úterý do neděle.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme