Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Firma OpenAI očekává v nejbližších letech miliardové ztráty

Šéf OpenAI Sam Altman
ČTK
 ČTK

Americká společnost OpenAI, která se zabývá umělou inteligencí (AI) a která stojí za chatovacím robotem ChatGPT, očekává v nejbližších letech miliardové ztráty.

Reklama

Se ziskovým hospodařením počítá až v roce 2029, kdy by tržby měly dosáhnout 100 miliard dolarů (2,3 bilionu korun). S odvoláním na firemní dokumenty to napsal server The Information.

V roce 2026 firma očekává ztrátu až 14 miliard dolarů, což je téměř trojnásobek ve srovnání se ztrátou očekávanou v letošním roce. Celková ztráta za roky 2023 až 2028 by měla činit asi 44 miliard dolarů

Spoluzakladatel aplikace VOS Health

Úspěšný vývojář aplikací Jiří Diblík: Nyní zacílíme na americké investory

Jak se udržovat v psychické kondici? A jak v tom mohou pomoci moderní technologie? Odpověď nabízí dva z největších talentů české startupové scény Jiří Diblík a Ondřej Kopecký. Společně vyvinuli aplikaci VOS Health, která sklízí globální úspěch, zařadila se mezi nejúspěšnější aplikace pro iPhone a celosvětově ji používají miliony lidí, kterým zlepšuje duševní pohodu. Kde se nápad na aplikaci objevil? A jaké rozdíly jsou například mezi americkými a českými uživateli a San Franciskem a Prahou? Celý rozhovor s Jiřím Diblíkem, o kterém ještě hodně uslyšíte, najdete v tištěném magazínu Newstream CLUB.

Přečíst článek

Vysoké náklady

Hlavním důvodem ztrát jsou pravděpodobně vysoké náklady. Firma plánuje do konce desetiletí vynaložit více než 200 miliard dolarů. Odhaduje se, že 60 až 80 procent ročních výdajů bude vynaloženo na trénink a provoz modelů umělé inteligence.

Reklama

ChatGPT před více než rokem spustil rozruch kolem AI. Podobné programy jsou vyškoleny na obrovském množství informací a dokáží formulovat texty na jazykové úrovni člověka, psát softwarové kódy a shrnovat informace.

Americká technologická společnost Meta Platforms představila levnější verzi náhlavní soupravy pro virtuální realitu Quest 3S

Meta představila nový a levnější prototyp brýlí pro rozšířenou realitu

Americká technologická společnost Meta Platforms představila levnější verzi náhlavní soupravy pro virtuální realitu Quest 3S za 299 dolarů (zhruba 6750 korun), první funkční prototyp brýlí Orion pro rozšířenou realitu a také aktualizace svých stávajících produktů pro virtuální realitu a umělou inteligenci. Firma přístroje předvedla na výroční konferenci Meta Connect ve svém kalifornském sídle.

Přečíst článek

Společnost OpenAI na začátku října dostala novou finanční injekci od investorů. V rámci kola financování získala celkem 6,6 miliardy dolarů. Transakce pak celou firmu ohodnotila na 157 miliard dolarů. OpenAI hodlá peníze použít mimo jiné na rozšíření své počítačové kapacity a další rozvoj výzkumu v oblasti AI.

Program ChatGPT si rychle získal popularitu a výrazně přispěl k současné vlně zájmu veřejnosti, médií a investorů o umělou inteligenci. Nadále zůstává jedničkou na trhu a má stovky milionů uživatelů měsíčně.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme