Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Francouzi si stěžují v Bruselu na výsledek českého jaderného tendru

Francouzi si stěžují v Bruselu na výsledek českého jaderného tendru
Profimedia
 ČTK

Francouzská energetická společnost EDF podala stížnost Evropské komisi (EK). Nelíbí se jí rozhodnutí české skupiny ČEZ a české vlády pověřit výstavbou nových jaderných reaktorů v elektrárně Dukovany jihokorejskou společnost KHNP a ne ji. Informuje o tom web Euractiv. Doručení dopisu na toto téma podle webu potvrdil mluvčí Komise.

Reklama

EDF podle Euractivu podala stížnost v rámci evropského nařízení o zahraničních subvencích. Francouzská společnost má za to, že korejská vláda může poskytnout KHNP nespravedlivou dotační podporu, čímž by mohla ohrozit hospodářskou soutěž na evropském trhu, píše se na webu.

Proti výsledkům tendru, který je největší zakázkou od vzniku České republiky, se již koncem léta u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ohradili oba neúspěšní uchazeči, kromě EDF ještě americká společnost Westinghouse. Úřad následně zahájil formální řízení.

Stížnost EDF u EK nicméně otevřela další právní cestu jak tendr napadnout, píše Euractiv. Teprve loni přijaté nařízení Evropské unie o zahraničních subvencích umožňuje Komisi prověřovat společnosti ucházející se o veřejné zakázky v členských zemích EU, pokud hodnota zakázky přesahuje 250 milionů eur (6,3 miliardy korun). V Dukovanech se nyní počítá s výstavbou dvou reaktorů, každý by měl přijít při současných cenách na 200 miliard korun. Nová pravidla jsou součástí snahy EU aktivněji bránit zájmy evropských společností v kontextu mezinárodního obchodu.

Karel Havlíček

Karel Havlíček: Cena dvou bloků Dukovan bude sedm set až devět set miliard korun

Kdybychom byli ve vládě, jinak bychom nerozhodli, říká o vyhlášení vítěze soutěže na dostavbu jaderných bloků v Dukovanech, korejské společnosti KHNP, Karel Havlíček, bývalý ministr průmyslu za ANO. Cena celého projektu podle něj ovšem bude jiná, než vláda prezentuje. „Stát bude muset vynaložit sedm set až devět set miliard korun,“ říká Havlíček. Započítává do toho i úroky z financování. A vláda podle něj neřekla, kde tyto peníze vezme.

Přečíst článek

Reklama

Komise již na základě tohoto nařízení zahájila několik vyšetřování proti zahraničním subvencím. A to včetně dvou případů z loňského dubna proti dvěma čínským konsorciím, která se ucházela o zakázku na solární fotovoltaický projekt v Rumunsku, a případu z února, jenž se týkal čínských výrobců vlaků v Bulharsku.

Na základě informací, které EDF ve svém dopise poskytla, by evropská exekutiva mohla brzy zahájit předběžné vyšetřování případu KHNP. Pokud se zjistí dostatečné důkazy, mohly by unijní úřady následně spustit hloubkové vyšetřování, uzavírá Euractiv.

Westinghouse rozporuje výběr Korejců na dostavbu Dukovan. Nezmůže nic, tvrdí ČEZ

Americká společnost Westinghouse Electric Company podala odvolání k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) proti výběru korejské společnosti KHNP jako preferovaného dodavatele pro stavbu nových jaderných reaktorů v Dukovanech. Podle Westinghouse nemají Korejci licence k nabízené technologii. ČEZ, který má tendr na starosti, reagoval, že díky bezpečnostní výjimce je odvolání Westinghouse bezpředmětné.

Přečíst článek

EDF, francouzská energetická společnost

Další průtahy? Francouzská EDF podala návrh na přezkoumání českého jaderného tendru

Návrh na přezkoumání tendru na stavbu nových jaderných bloků v Česku podala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) také francouzská společnost EDF. Už dříve oznámil podání odvolání americký Westinghouse. Firmy protestují proti postupu zadavatele zakázky, tedy společnosti ČEZ, a výběru korejské společnosti KHNP. EDF k podanému rozkladu sdělila, že jím chce zajistit dodržení zásad férovosti a transparentnosti soutěže.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Šéf ČEZ Daniel Beneš a premiér Petr Fiala (vpravo) v JE Dukovany

David Ondráčka: Kdo s koho? Zákulisní hry o největší jaderný kontrakt vrcholí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme