Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Google staví datové centrum v Uruguayi. Zainvestuje tam 20 miliard

Google investuje 850 miliard dolarů do vybudování datového centra v Uruguayi
Google, užito se svolením
 ČTK

Americká technologická společnost Google ze skupiny Alphabet plánuje otevřít datové centrum v Uruguayi. Hodlá do něj investovat více než 850 milionů dolarů (19,22 miliardy korun). 

Reklama

Datové centrum ve městě Canelones „přinese lepší konektivitu v celém regionu, pomůže podpořit rozvoj vládních aparátů, podniků a komunit - a zároveň zlepší přístup k rostoucí poptávce po umělé inteligenci (AI),“ uvedl v prohlášení prezident Google Cloud pro region Latinské Ameriky Eduardo López.

Půjde o druhé datové centrum Googlu v Jižní Americe, připomněla agentura Reuters. První z nich společnost otevřela v roce 2015 v chilské Quilicuře Santiaga de Chile. Do datového centra tehdy investovala počáteční částku 150 milionů dolarů a v roce 2018 vynaložila dalších 140 milionů dolarů na jeho rozšíření.

Zemřela Susan Wojcickiová, bývalá šéfka YouTube a klíčová osobnost Googlu.

Zemřela bývalá šéfka YouTube Susan Wojcickiová

Zemřela Susan Wojcickiová, bývalá šéfka YouTube a klíčová osobnost Googlu. Ve věku 56 let podlehla rakovině plic.

Přečíst článek

López v prohlášení rovněž zmiňuje téma udržitelnosti. Tvrdí, že datové centrum Googlu je v průměru „1,8krát efektivnější než typické datové centrum“. Datová centra tohoto technologického giganta podle něj navíc dnes dosahují čtyřikrát většího výpočetního výkonu při využití stejného množství elektrické energie.

Reklama

Nicméně z environmentální zprávy samotného Googlu vyplývá, že v důsledku neustálého rozšiřování datových center firma za posledních pět let navýšila emise skleníkových plynů o 48 procent. List Financial Times (FT) také nedávno upozornil, že jsou centra náročná na spotřebu vody. Ta v největším komplexu datových center na světě v americké Virginii, mezi lety 2019 a 2023 vzrostla o dvě třetiny. V tomto regionu mají svá datová centra všichni velcí hráči v oboru, včetně Googlu.

Google v současnosti provozuje 28 datových center v 11 zemích. Agentura Reuters ve čtvrtek upozornila, že firma také uvažuje o vybudování velkého datového centra ve Vietnamu do roku 2027. Mělo by jít o takzvané hyperskalární datové centrum. Tento typ center patří k největším v odvětví a jejich spotřeba elektřiny je srovnatelná s velkým městem, dodal Reuters. V květnu potom Google oznámil investici ve výši dvou miliard dolarů (45,22 miliardy korun) do svého prvního datového centra a centra pro cloudové služby v Malajsii.

Další rozvoj umělé inteligence ohrožuje nedostatek vody

Spotřeba vody v datových centrech velkých technologický společností může být do budoucna stále větší problém. V oblastech kolem měst Fairfax a Loudoun na severu amerického státu Virginie, kterému se někdy přezdívá „Silicon Valley východu“, mezi lety 2019 a 2023 vzrostla o dvě třetiny. Ve své analýze to uvádí britský list Financial Times (FT).

Přečíst článek

Umělá inteligence (AI)

Objem globálních investic do umělé inteligence se letos přiblíží HDP Česka

Investice světových firem do umělé inteligence (AI) se budou letos dál zvyšovat a na konci roku mohou dosáhnout šesti bilionů korun, což se blíží hrubému domácímu produktu ČR. Ten loni činil 7,3 bilionu korun. Vyplývá to z analýzy investiční společnosti XTB.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme