Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Google vyhrál spor o obří pokutu

Sundar Pichai
Profimedia
 ČTK

Google se vyhne placení pokuty v přepočtu 38 miliard korun, kterou mu před pěti lety udělila Evropská komise.

Reklama

Americká internetová společnost Google ze skupiny Alphabet vyhrála u soudu Evropské unie spor o pokutu 1,49 miliardy eur (bezmála 38 miliard korun). Soudní dvůr EU to dnes oznámil v tiskové zprávě s tím, že evropské regulační orgány pochybily. Firma se u soudu bránila obvinění, že omezuje konkurenci na trhu s internetovou reklamou. Pokutu dostala od Evropské komise před pěti lety.

„Soud (...) potvrdil většinu posouzení komise, ale zrušil rozhodnutí, kterým byla společnosti Google uložena pokuta ve výši téměř 1,5 miliardy eur, zejména z důvodu, že při posuzování doby trvání smluvních ustanovení, která shledala nekalými, nezohlednila všechny relevantní okolnosti,“ uvedl unijní soud.

Unijní regulační orgány tvrdily, že společnost Google - jako dominantní zprostředkovatel online reklamy - nezákonně bránila konkurentům, jako jsou Yahoo a Microsoft, v umisťování reklamy na webové stránky třetích stran. Proti dnešnímu rozhodnutí se lze ještě odvolat k nejvyššímu tribunálu unijního bloku, Soudnímu dvoru.

Nejpopulárnějšímu internetovému vyhledávači na světě Evropská komise vyměřila pokutu v roce 2019. Dohromady už od ní Google dostal pokuty za 8,25 miliardy eur a v některých případech společnost musela změnit obchodní model.

Reklama

Dnešní rozhodnutí je pro americkou firmu malou náplastí na rozhodnutí evropského soudu z minulého týdne. Minulé úterý Google prohrál spor ve věci zneužívání monopolních pravomocí, takže musí zaplatit pokutu 2,42 miliardy eur.

Brusel se již několik let potýká s tím, jak zabránit narušování hospodářské soutěže ze strany obřích technologických společností. Přišel proto se zákonem o digitálních trzích (Digital Markets Act - DMA), který má bojovat proti dominantnímu postavení velkých online platforem.

Seznam.cz, logo

Antimonopolní úřad se zajímá o společnost Seznam.cz. Důvod tají

Antimonopolní úřad prověřuje působení společnosti Seznam.cz na českém trhu, uvedl Radiožurnál. Jaké části trhu se šetření týká, mluvčí úřadu Martin Švanda neuvedl.

Přečíst článek

Nový iPhone 16

Proč se Irsko štítí miliard od Apple? Přízeň globálního kapitálu je víc než „pár“ miliard navíc

Evropský soudní dvůr v týdnu rozhodl, že technologický gigant Apple bude muset Irské republice zaplatit třináct miliard eur. Státy obvykle takovou finanční injekci, která s velkou rezervou překoná třeba schodek českého státního rozpočtu, vítají. Ne však Irové, ti se naopak platbě bránili, co to šlo. Chtě nechtě, peníze dostanou, a teď řeší, co s nimi.

Přečíst článek

Co by byl Belfast bez společnosti Harland & Wolff?

Blíží se konec výrobce Titanicu? Slavná loděnice míří do insolvence

Harland & Wolff postavil Titanic i řadu lodí pro britskou armádu. Obrovské jeřáby loděnice jsou jedním ze symbolů severoirského Belfastu, který o ně ale možná přijde. Lodnímu průmyslu se aktuálně moc nedaří a slavná firma je od pondělka v insolvenci.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme