Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Gupta dovedl ostravskou huť ke krachu. Liberty Ostrava dluží pět miliard

Majitel skupiny Liberty Sanjeev Gupta
ČTK
 ČTK

Krajský soud v Ostravě v pátek poslal do úpadku hutní společnost Liberty Ostrava, která na sebe podala minulý týden insolvenční návrh. Vyplývá to z usnesení soudu zveřejněného v insolvenčním rejstříku.

Reklama

Liberty Ostrava, jejímž majitelem je britský podnikatel s indickými kořeny Sanjeev Gupta, v insolvenčním návrhu uvedla, že její závazky po lhůtě splatnosti převyšují pět miliard korun. Huť nemá peníze na mzdy a zaměstnancům tak jejich náhradu bude minimálně po dobu tří měsíců vyplácet stát prostřednictvím úřadu práce. Vláda chce najít pro Liberty Ostrava investora. Insolvenčním správcem soud určil pražskou společnost TP Insolvence.

Věřitelé, kteří dosud nepřihlásili své pohledávky, mají dva měsíce na to, aby tak učinili. Dosud jich pohledávky přihlásily zhruba tři desítky. Přezkumné jednání se bude konat 28. listopadu, schůze věřitelů o den později.

V prozatímním věřitelském výboru bude za zajištěné věřitele státní EGAP a banka Greensill, za nezajištěné věřitele pak Tameh Czech, rakouská firma Danieli a ostravská firma Reelgate.

Reklama

Výrobní závod Liberty Ostrava v Ostravě-Kunčicích

PŘEHLED: Deset mýtů a faktů o aktuální situaci v Liberty Ostrava

Od konce roku 2023 jsou tisíce zaměstnanců Liberty Ostrava a TAMEH Czech doma na překážkách ze strany zaměstnavatele, protože Liberty zastavila výrobu. Musela tak učinit, protože dlouhodobě neplatila za odběr energií svému dodavateli energií, společnosti TAMEH Czech. Situace je velice nepřehledná a složitá. Přes veškerá pozitivní prohlášení Liberty to spíše vypadá, že realita je jiná. Přinášíme vám vysvětlení aktuální situace.

Přečíst článek

Huť Liberty Ostrava

Plán záchrany ostravské huti se zhroutil. Liberty hledá kupce

Hutní podnik Liberty Ostrava ustupuje od preventivní restrukturalizace a žádá soud o reorganizaci podle insolvenčního zákona. Zahájí kroky směřující k prodeji ostravských provozů.

Přečíst článek

Zastavená výroba v Liberty Ostrava

Záchrana pro Liberty Ostrava? Jednáme s významným českým investorem, uvedl Stanjura

Vláda je v kontaktu s významným českým investorem, jenž zvažuje vstup do hutní společnosti Liberty Ostrava, uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme