Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Gupta se odvolal. Do hry o Liberty by se mohl vrátit přes pohledávky

Sanjeev Gupta
ČTK
 ČTK

Hutní společnost Liberty Ostrava zastoupená advokátem a bývalým ministrem spravedlnosti za ANO Robertem Pelikánem se odvolala proti rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě, který jí zakázal nakládat s podstatnou částí jejího majetku. O odvolání bude rozhodovat Vrchní soud v Olomouci. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku, upozornil na to server e15. Liberty Ostrava je od června v úpadku.

Reklama

Pelikán v odvolání uvedl, že firma je přesvědčena, že soud usnesení vydal přesto, že nebyly splněny podmínky pro nařízení předběžného opatření. Liberty podle něj neučinila žádný úkon, kterým by nevýhodně nakládala s pohledávkami vůči ostatním členům koncernové skupiny, není nečinná při nakládání s majetkem za účelem eliminace zmenšování majetkové podstaty, ani nenakládá nevýhodně s emisními povolenkami.

Slezská huť patří od roku 2019 Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty. Liberty Ostrava vyráběla ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl.

Většina provozů Liberty Ostrava stojí od loňského prosince, kdy huti zastavila společnost Tameh Czech dodávky energií. Převážná část pracovníků je od té doby doma. Minulý měsíc podnik odstavil svou koksovnu a rozdal výpovědi zhruba 1600 zaměstnancům. Do té doby měla firma zhruba 4000 pracovníků. Okolnosti související s Liberty Ostrava už několik měsíců prověřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ).

Huť Liberty Ostrava

Huť Liberty začala rozdávat výpovědi, týká se to asi 1600 lidí

Hutní podnik Liberty Ostrava, který je od června v úpadku začal rozdávat výpovědi zaměstnancům. Týká se to asi 1600 lidí. Dostávají dvouměsíční výpovědi, nebo mohou odejít dohodou. Uvedla to mluvčí podniku Kateřina Zajíčková.

Přečíst článek

Reklama

Na konci srpna prozatímní věřitelský výbor na návrh insolvenčního správce schválil smlouvy o tollingovém a úvěrovém financování pro provozy 15 a 16 huti, tedy rourovnu a válcovny plochých výrobků. Tollingovým partnerem se stane společnost Vítkovice Machinery Trade ze skupiny CE Industries Jaroslava Strnada. Druhovýroba v těchto provozech se rozjede v polovině října.

Gupta ždímal ostravské hutě, říká europoslanec Zdechovský. Vestagerová to prověří

Evropská komise (EK) sleduje finanční situaci v ocelářském podniku Liberty House Group podnikatele Sanjeeva Gupty, pod který spadá i hutní společnost Liberty Ostrava. Pokud zjistí porušení podmínek, které stanovila v roce 2019 při schválení prodeje Liberty Ostrava do Guptových rukou, je připravena uložit pokuty. V odpovědi na interpelaci europoslance Tomáše Zdechovského to podle jeho tiskové zprávy uvedla místopředsedkyně EK Margrethe Vestagerová, která má na starosti hospodářskou soutěž.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme