Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hasiči na Jesenicku ukončili záchranné práce. Zachránili 230 lidí

Obec Bělá pod Pradědem
ČTK
 ČTK

Hasiči díky poklesu hladin vodních toků ukončili záchranné práce na Jesenicku, které o víkendu postihly katastrofální záplavy. Hasiči v tomto horském okrese zachránili celkem 230 lidí a evakuovali 2000 obyvatel, zhruba 350 z nich využilo nouzového ubytování.

Reklama

Kvůli povodním byly v kraji o víkendu nasazeny stovky hasičů i policistů. V noci na dnešek hasiči zasahovali v Litovli na Olomoucku, kam z Jeseníků dorazila povodňová vlna. Aktuálně v kraji řeší 50 událostí. Od soboty do dnešního rána jich v kraji evidovali 1750. Uvedla to mluvčí hasičů Lucie Balážová.

"Na Jesenicku jsme v neděli večer ukončili záchranné práce, splnili jsme všechny požadavky a ještě jsme večer prověřili některé objekty, zda se v nich nikdo nenachází," uvedla Balážová. Hasiči při záchranný akcích v tomto horském okrese využívali čluny i vrtulník, nejvíce zásahů tohoto typu evidovali podél toku Bělá, z Jeseníku až do Mikulovic. Situace se v neděli zdramatizovala v Hanušovicích, kde se utrhl břeh řeky a sesunul se do vodního toku. Zaplavena byla i Ruda nad Moravou a Bohdíkov, kde hasiči zachraňovali obyvatele s pomocí vrtulníku.

Hasiči budou v zaplavených oblastech monitorovat situaci po opadnutí vody, zaměří se například na stav silničních komunikací. "Mnohé jsou podemleté, utržené a jízda po nich je nebezpečná. Bude se také zjišťovat stav mostů a budov. Už nyní víme o několika částečně destruovaných nemovitostech," uvedla Balážová. Hasiči budou také zajišťovat humanitární pomoc a její distribuci do nejvíce postižených míst.

Reklama

Déšť až do úterka

Povodňové stavy v pondělí ráno platily na 207 místech v Česku. Z toho na čtyřech byl extrémní povodňový stupeň - na Chrudimce, na dvou místech řeky Opavy a na Odře. S výjimkou Chrudimky voda v těchto místech ale klesá. Vyplynulo to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Podle něj v noci opět pršelo na většině území republiky, přičemž nejvíce srážek, až 30 milimetrů, spadlo v Krkonoších.

V Jizerských horách napršelo do 15 milimetrů a na ostatním území do deseti, uvedli meteorologové. Dnes se podle nich srážky přesunou zejména na Šumavu a do Novohradských hor. Lokálně by tam mohlo za dnešek spadnout 50 až 70 milimetrů a včetně úterý až kolem 80 milimetrů. "Úterým by zároveň měla tato výrazná srážková epizoda končit," doplnili meteorologové.

Řeka Stěnava protéká kolem textilního podniku Veba, 15. září 2024, Broumov.

Krnov zaplaven, Troubky se evakuují, v Opavě voda stagnuje, z Hanušovic lidé nestihli utéct

Moravu a Slezsko přes víkend sužovaly povodně, problémy a škody působily také na jihu a severovýchodě Čech a na Vysočině. Toky se po deštích rozvodňují od pátku, v sobotu Moravskoslezský a Olomoucký kraj vyhlásily stav nebezpečí, v neděli ho zavedl Liberecký kraj pro Frýdlantský výběžek. Voda se vylila do některých měst, na Jesenicku její nápor nevydržely některé domy. Evakuováno bylo v celé ČR přes 10 tisíc lidí, pohřešováni jsou čtyři lidé. Výpadky jsou v energetice i v sítích mobilních operátorů, problémy jsou v dopravě. Provoz omezí některé školy. Vláda bude jednat o materiální pomoci.

Přečíst článek

Kovanda: Povodně státní schodek nejspíš nezvýší, pomohou přebytkové místní rozpočty

Mohou mít nyní hrozící povodně zásadní dopad na českou ekonomiku a třeba i státní rozpočet? To je zatím, samozřejmě, předčasná otázka. Jednak je třeba doufat v co nejmenší škody, jednak je těžko odhadovat dopady děje, jehož celkovou intenzitu a rozsah působení ještě ani plně neznáme. Nicméně některé opatrné úvahy lze uskutečnit už nyní, a to díky historické zkušenosti.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

David Ondráčka: Za kulisy krajských voleb. Přes kraje teče hodně peněz aneb jak politické zájmy ovlivňují život v regionech

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme