Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hladiny řek stále stoupají. Třetí povodňový stupeň je na 27 místech

Provoz je omezený i v okolí Vltavy ve středních Čechách
Profimedia.cz
 ČTK

V sobotu ráno byl některý z povodňových stupňů na 145 místech Česka. Třetí stupeň, tedy stav ohrožení, byl na 27 místech dvou desítek toků.

Reklama

 Extrémní povodňové ohrožení je podle meteorologů například na Frýdlantsku, Jesenicku, Bruntálsku, Karvinsku, na horním toku Labe a také na jihu Čech. Hladiny řek budou na mnoha místech ještě stoupat, uvedl v aktuální výstraze Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Míst s povodňovými stupni od pátku přibývá. Před půlnocí na dnešek jich bylo 80. Třetího povodňového stupně postupně v noci dosáhlo například horní Labe, Svratka v Židlochovicích na Brněnsku, Smědá na Liberecku, Jizera v Jablonci nad Nisou, menší toky na Svitavsku a Ústeckoorlicku, Vidnávka na Jesenicku či Černá na Českokrumlovsku. Řeka Bělá se v Mikulovicích a České Vsi na Jesenicku vylila z koryta.

Nejvíc prší v Jeseníkách

Za uplynulých 24 hodin spadlo podle ČHMÚ na většině území 25 až 85 milimetrů vody. Nejvíce pršelo v Jeseníkách, Krkonoších a Jizerských horách, kde stanice evidovaly 95 až 171 milimetrů, tedy litrů vody na metr čtvereční.

Meteorologové dnes očekávají nejvyšší srážkové úhrny v jihovýchodní polovině republiky a na severovýchodních horách. "Zejména na tocích odvodňujících Jeseníky a Beskydy předpokládáme i nadále výrazné překročení 3. stupně povodňové aktivity. V Čechách se srážková situace bude v odpoledních hodinách přechodně uklidňovat," uvedl ČHMÚ.

Reklama

Mrazy a bouřky způsobily zemědělcům škody za 650 milionů

Kruté počasí. Mrazy a bouřky způsobily zemědělcům škody za 650 milionů

Jarní mrazy a pak silné bouřky způsobily letos dosud zemědělcům škody za více než 650 milionů korun. Vyplývá to z údajů Generali České pojišťovny, která pojišťuje dvě třetiny českých zemědělců.

Přečíst článek

V nádržích povodí Vltavy je místo pro 387 milionů metrů krychlových vody. Kapacita se mírně zvýšila, v Orlíku za den uvolnili 13 milionů kubíků. Odtok z nádrží se oproti pátku dále zvýšil, přehrady nyní začínají zachycovat zvýšený přítok, informovalo Povodí Vltavy.

V Lipně bylo 100 milionů kubíků a v Orlíku 220. Kapacita v Lipně od pátečního rána poklesla o čtyři miliony kubíků, v Orlíku naopak stoupla o 13 milionů.

Z nádrží Vltavské kaskády nyní odtéká 450 metrů krychlových za sekundu, v pátek ráno to bylo 300 m3/s. Spolu s přítokem Sázavy odtéká z přehrady ve Vraném 520 m3/s. Na dolním toku Vltavy je první povodňový stupeň.

Na mnohých místech v povodí Vltavy už v minulých dnech začali se stavbou protipovodňových hrází a jinými opatřeními. Dnes se podle vodohospodářů bude stavět v Sázavě nad Sázavou a na Smíchově v Praze se očekává povodňová uzavírka. "Poté bude překročena hodnota průtoku 600 kubíků za sekundu a bude dále omezen plavební provoz na Vltavě," dodali vodohospodáři.

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme