Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Největší výpadek IT v dějinách zanechává svět v šoku. Hluboce nás to mrzí, omlouvá se viník

Největší výpadek IT v dějinách zanechává svět v šoku. Hluboce nás to mrzí, omlouvá se viník
Profimedia
 ČTK

Šéf kyberbezpečnostní firmy Crowdstrike George Kurtz se v rozhovoru odvysílaném americkou televizí NBC News omluvil za globální výpadek počítačových systémů, který způsobila aktualizace softwaru jeho společnosti na systémech Windows.

Reklama

Problém, který výpadek způsobil, je už podle něj vyřešen. Zprovoznění všech systémů a služeb ale může u některých klientů ještě trvat, dodal.

„Hluboce se omlouváme za dopady, které jsme způsobili zákazníkům, cestujícím a všem, kterých se to dotklo, včetně našich společností,“ řekl stanici NBC News.

Výpadky systémů od rána ohlásila řada letišť z celého světa, která měla problémy především s odbavováním cestujících. Vysílání byly nuceny přerušit některé televizní stanice ve Spojeném království, Spojených státech či v Austrálii, včetně MTV, Sky News nebo australské mutace ABC. Problémy měly rovněž nemocnice v Británii a Německu. Australský odborník na kyberbezpečnost Troy Hunt na síti X dnešek označil za nejrozsáhlejší IT výpadek v historii.

V Česku má problém letiště, lékárny i pojišťovny

V ČR postihl výpadek odbavovací systém pražského letiště. Během dopoledne docházelo ke zpoždění několika odletů. Výpadky systémů postihly také lékarny Benu a pojišťovny Allianz a Generali Česká. 

Reklama

Většina poboček lékárenského řetězce Benu je dočasně zavřená. Nefunguje ani on-line rezervace e-Receptu. Společnost Benu ČR před 15:00 uvedla, že provoz poboček se postupně spouští a na e-shopu se už systém podařilo obnovit.

Nedostupné jsou také telefonní centrum, webové a asistenční služby pojišťovny Allianz. O zprovoznění systémů bude pojišťovna podle svého vyjádření klienty informovat.

Generali České pojišťovně nefungují klientská linka ani web, uvedl to mluvčí pojišťovny Jan Marek. Pojišťovna je s téměř čtvrtinovým podílem největší na tuzemském pojistném trhu. „Celý incident intenzivně řešíme a koordinujeme s mateřskou společností, naše možnosti jsou nyní omezené vzhledem k tomu, že jde o problém na straně dodavatele,“ uvedl Marek.

Podle odborníků na kybernetickou bezpečnost je příčinou celosvětového výpadku IT systémů chybná aktualizace softwaru společnosti CrowdStrike, která byla nainstalována na počítače s operačním systémem Windows od Microsoftu.

Pražské letiště také postihl IT výpadek, zpožďují se odlety

Výpadek celosvětového odbavovacího systému postihl i pražské letiště. Kvůli výpadku se zpožďují letadla na odletech. Dokdy budou problémy trvat, se zatím neví, na letišti zasedá krizový štáb. Stejný problém postihl letiště po celém světě.

Přečíst článek

Nezvládnutá aktualizace

Podle odborníků výpadek IT služeb způsobila nepovedená aktualizace Windows od firmy CrowdStrike, která je od roku 2019 partnerem Mercedesu. Nezvládnutá aktualizace, jež měla zvýšit bezpečnost, vyvolala nestabilitu Windows. To mělo kaskádovitý efekt na další globální počítačové systémy.

Společnost CrowdStrike, která je považována za předního světového poskytovatele systémů kybernetické bezpečnosti, má zhruba 24 tisíc zákazníků. Většinou jde o velké společnosti a instituce. Vyřešení dopadů tak podle Kurtze může ještě trvat. „U některých systémů, které se jednoduše automaticky neobnoví, může (obnovení) nějakou dobu trvat, ale naším úkolem je zajistit, aby se každý zákazník plně zotavil,“ dodal.

Opakované restarty pomůžo

Microsoft, který důsledně trvá na tom, že celosvětové problémy způsobila „třetí strana“, na svém webu doporučuje i několikanásobné restartování zařízení. „Může být zapotřebí několik restartů (bylo hlášeno až 15), ale celková zpětná vazba je taková, že restarty jsou v této fázi účinným krokem při řešení problémů,“ píše Microsoft. Server stanice BBC připomíná, že se jedná o restartování "virtuálních" počítačů, tedy takových zařízení, u nichž se počítač nenachází na stejném místě jako obrazovka.

Kurtz už dříve na síti X potvrdil, že výpadek je důsledkem aktualizace softwaru jeho firmy na počítačích využívajících systém Windows od Microsoftu. Sítí s operačními systémy Linux a MacOS se podle něj problém netýká. „Nejedná se o bezpečnostní incident ani o kybernetický útok. Problém byl identifikován, izolován a byla nasazena oprava,“ dodal.

Akciové trhy v Evropě kvůli výpadku IT systémů ztrácejí vyšší desetiny procent

Akciové trhy v Evropě jsou dnes v souvislosti s celosvětovým výpadkem IT systémů v obavách a odepisují vyšší desetiny procent. Propad postihl akcie společnosti Microsoft a zejména CrowdStrike. Klesají i ceny akcií některých aerolinek. Ve stejném duchu by se podle oslovených analytiků mělo nést i otevření americké seance.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Horečku kolem umělé inteligence střídá bolestivá fáze střízlivění

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme