Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hra o cla. Čína spřádá plány na odvetu a hrozí evropským automobilkám

Hra o cla. Čína spřádá plány na odvetu a hrozí evropským automobilkám
Profimedia

Válka automobilek pokračuje. Ty čínské nyní vyzvaly Peking, aby uvalil dovozní cla ve výši 25 procent na rivaly z EU, uvedl server BBC. Chtějí tím reagovat na fakt, že se Evropa připravuje na zavedení předběžných cel až 38,1 procenta na dovoz čínských automobilů. Opatření by se dle BBC zaměřila na automobily z EU s velkými benzinovými motory.

Reklama

Schůzky v Pekingu se zúčastnily čtyři čínské a šest evropských automobilek, uvádí s odkazem na čínskou státní televizi CCTV server BBC. Tomu účast na schůzce potvrdil i německý automobilový gigant Volkswagen. Jeho zástupci však průběh schůzky komentovat odmítli. Dalšími evropskými účastníky byli i lidé z BMW a Porsche. Ani ti nesdělili více informací ohledně jednání.

FOTOGALERIE: Čínské dodávky elektromobilů do Evropy

Sdílnější je pouze čínská strana. „Čínské automobilky vyzvaly vládu, aby přijala tvrdá protiopatření proti EU. Navrhuje se, aby v mezích povolených pravidly Světové obchodní organizace bylo uvaleno vyšší prozatímní clo na velkoobjemová benzinová vozidla dovážená z Evropy,“ stojí v prohlášení ze schůzky. Dle informací z médií by se zvažované 25 procentní clo ze strany Číny mělo vztahovat na auta se zážehovými motory většími než 2,5 litru.

Reklama

Mírná Evropa a nekompromisní USA

Přetahovanou ohledně cel odstartoval americký prezident Joe Biden. Ten v květnu zvýšil cla na dovoz elektromobilů z Číny z 25 na 100 procent. Zvýšení se dotklo také počítačových mikročipů, solárních článků, baterií, kritických minerálů, zdravotnických produktů, některých výrobků z oceli a hliníku, stavebních jeřábů a na mnoho dalších položek.

„Rozhodnutí Spojených států zvýšit cla je porušením Bidenova závazku nesnažit se potlačovat rozvoj Číny,“ uvedlo tehdy ministerstvo obchodu v Pekingu. 

K podobnému kroku jako Spojené státy přistoupila minulý týden i EU, která oznámila, že je připravena zavést předběžné clo až 38,1 procenta na jejich dovoz. Analytici ovšem poukázali na fakt, že byla Evropa narozdíl od USA až příliš mírná a čínské automobilky tento krok nijak významně neoslabí. Analytici banky Citi pro CNBC uvedli, že toto zvýšení cel je „obecně neškodné“. „Represivní cla by mohla mít dopad na sektor elektromobilů, ale nevykolejila by probíhající oživení Číny,“ konstatovali.

továrna Onsemi, čipy, laboratoř

Spása pro český autoland? Onsemi ve valašském podhůří investuje desítky miliard

Americký výrobce polovodičů onsemi rozšíří výrobu ve svém závodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. Hodnota plánované investice je dvě miliardy dolarů, což je v aktuálním přepočtu 46,3 miliardy korun. Onsemi ještě bude jednat s českou vládou o balíčku investičních pobídek. Společnost původně zvažovala pro rozšíření výroby také své závody ve Spojených státech a v Koreji.

Přečíst článek

Čínský premiér Li Čchiang

Čínský premiér navštívil Austrálii, zajímalo ho především lithium

Čínský premiér Li Čchiang navštívil továrnu na zpracování lithia ve státě Západní Austrálie, a zdůraznil tak snahu Číny o zajištění klíčových nerostných surovin používaných mimo jiné při výrobě baterií do elektromobilů, chytrých telefonů a dalších elektronických zařízení. Li ukončil návštěvu Austrálie, kam se vydal jako první předseda čínské vlády po sedmi letech, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme