Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Huť Liberty Ostrava obnovuje výrobu svodidel a provoz v rourovně

Obnovení provozu v závodě vyrábějícím svodidla ve zkrachovalé huti Liberty Ostrava
ČTK
 ČTK

Zkrachovalá huť Liberty Ostrava díky financování od společnosti Vítkovice Machinery Trade (VMT) ze skupiny CE Industries Jaroslava Strnada obnovuje provoz ve svých závodech 15 a 16, což jsou válcovny plochých výrobků, jako jsou svodidla, a rourovna. Zachováno tam bude 1350 míst. Celkem má nyní podnik zhruba 3000 zaměstnanců, na konci roku by jich mělo zůstat přibližně 2400, uvedli zástupci firem a insolvenční správce Šimon Peták.

Reklama

Závody 15 a 16 jsou klíčové části podniku s největším potenciálem pro případného budoucího nového vlastníka firmy. „Dopad tohoto opatření a nového rozjezdu výroby by měl vést k celkovému zachování provozu závodu Liberty jako takového, a v důsledku toho tedy k zachování až zhruba 2300 pracovních míst a k možnosti tento závod prodávat jako běžící závod, a tudíž i k vyššímu uspokojení věřitelů,“ řekl Peták.

Liberty Ostrava je v úpadku od června. Většina jejích provozů stojí od loňského prosince, kdy huti zastavila společnost Tameh Czech dodávky energií. Převážná část pracovníků byla od té doby doma.

„Výroba svodidel se rozjíždí dnes, rourovna by se měla rozjet poslední týden v říjnu a příští týden by se měla znovu rozjet středojemná válcovna,“ řekl výkonný ředitel Liberty Ostrava Pavel Šedivý.

Zatím poslední dodávku dokončila středojemná válcovna (závod 14) ve středu. Provoz závodu 14 nyní zajišťuje polská společnost Donquixote.

Reklama

Ještě loni měla Liberty Ostrava okolo 6000 zaměstnanců, nyní jich je zhruba 3000. V závodě 14 pracuje přibližně 650 lidí, závody 15 a 16 mají dohromady asi 1350 pracovníků. Dalších zhruba 450 zaměstnanců pracuje ve firmě v obslužných profesích. Asi 600 lidí dobíhají například výpovědní lhůty.

Čínská automobilka Chery

Bývalé továrny západních automobilek v Rusku obsadila čínská Chery

Čínská automobilka Chery začala v Rusku montovat auta určená k prodeji na místním trhu ve třech továrnách, které po ruské vojenské invazi na Ukrajinu opustily západní společnosti. S odvoláním na informované zdroje to dnes uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Slezská huť patří od roku 2019 Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty. Liberty Ostrava vyráběla ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl. Prvovýrobu, tedy výrobu oceli, už ale podnik ukončil. Před rokem odstavil poslední fungující vysokou pec a letos v srpnu koksovnu. V druhovýrobě se nyní v podniku ze surového materiálu dělají další výrobky.

Výkonný ředitel VMT Tomáš Mischinger řekl, že v rámci tollingu zatím zajistili pro závody Liberty 50 tisíc až 60 tisíc tun vstupních materiálů, převážně bramy pro výrobu plochých výrobků a sochory pro výrobu trubek. Materiál podle něj není jen tak dostupný. „My jsme velmi intenzivně sháněli vstupy v září. Pokud jsou ty vstupy mimo Evropu, tak je tady pod dva měsíce nedostanete. Takže s čím startujeme, jsou evropské vstupy, a s těmi dalšími mimoevropskými budeme navazovat v listopadu, v prosinci,“ řekl Mischinger.

Uvedl, že jsou připraveni pokrýt i maximální kapacitu výroby rourovny i válcovny. Prioritou je podle něj udržet v těchto dvou provozech klíčové zaměstnance.

„Co se týká segmentu svodidel, jsme zakázkově naplnění minimálně do konce roku s velmi dobrým výhledem na další měsíce v prvním kvartále v roce 2025,“ řekl ředitel závodu válcoven plochých výrobků Jan Pudich.

Chladicí věže jaderné elektrárny

Studie: Jak se dostat k čisté a levné elektřině v roce 2050

V příštích 10 letech musí Česko řešit dostatek cenově dostupné energie hlavně úsporami a budováním OZE (zejména větru). Jádro řeší situaci až za horizontem 2035, kdy se čeká další růst spotřeby elektrické energie, rozhodnutí je ale potřeba udělat co nejdříve, vyplývá ze studie Fakta o klimatu.

Přečíst článek

Mischinger řekl, že první reakce jsou spíše pozitivní, ale dodavatelé i zákazníci jsou po zkušenostech z poslední doby samozřejmě opatrní. „Musím říct, že vnímám dlouholetou vazbu hlavně mezi výrobcem - Liberty, ArcelorMittal, Nová huť, říkejme tomu jakkoliv - a zákazníky, protože zákazníci jsou držáci, dlouhodobí. V tuto chvíli, jak to vnímám, oceňují, že se výroba vrací zpátky, ale jsou opatrní. Takže třeba ti, co si objednávali 3000 - 4000 tun měsíčně, tak si teď objednají v první vlně 500 - 600 tun a čekají na to, co bude,“ řekl Mischinger.

Insolvenční správce řekl, že dluhy Liberty při obnovování výroby zatím ještě narůstají. „Náběh s sebou nese zpočátku ekonomicky negativní čísla. Nicméně dle našich ekonomických analýz by se toto mělo do černých čísel zvrátit v první polovině příštího roku. To se bavíme čistě o provozním výnosu. Pokud se týká dopadu na majetkovou podstatu jako celek, tak ten by měl být výrazně lepší, neboť jak podle našich ekonomických analýz, tak podle obecných zkušeností prodej běžícího závodu generuje obvykle výrazně vyšší příjmy, než pokud bychom prodávali jednotlivý majetek po zastavení provozu závodu,“ řekl Peták. Případné obnovení jiných provozů firmy ale podle něj v aktuální situaci není na pořadu dne.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme