Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

I Slováci se vytasili s obří investicí. Číňané jim postaví gigafactory za desítky miliard

Čínská firma Gotion High-tech
ČTK
 ČTK

Slovenská ministryně hospodářství Denisa Saková podepsala investiční smlouvu s konsorciem čínské firmy Gotion High-tech a slovenského InoBatu o výstavbě továrny na baterie pro elektromobily na jihu Slovenska. Investice dosáhne 1,23 miliardy eur (30,5 miliardy korun) a stát ji podpoří pobídkami v objemu 214 milionů eur (5,3 miliardy korun), řekla novinářům Saková.

Reklama

Projekt, který zahrnuje také vybudování vědecko-výzkumného centra, je podle Sakové druhou největší zahraniční investicí v historii Slovenska. Továrna bude postavena v Šuranech, její kapacita dosáhne 20 gigawatthodin (GWh). V zemi půjde o první takzvanou gigafactory. Investor tam vytvoří přes 1300 pracovních míst.

„Musíme usilovat o to, abychom v rámci nového trendu přechodu na elektromobilitu přilákali na Slovensko dodavatele automobilek,“ řekla Saková. Dodala, že automobilový průmysl se na celkovém výkonu ekonomiky Slovenska, které je v přepočtu na obyvatele největším výrobcem aut na světě, podílí desetinou.

První zkušební výrobky z nové továrny v Šuranech by měly být k dispozici na podzim příštího roku. Se startem řádné produkce investor počítá na začátku roku 2027 a s dosažením plné výrobní kapacity zhruba o půl roku později.

Slovenská vláda už loni v listopadu podepsala s investorem memorandum ohledně jeho připravovaného projektu na Slovensku. Čínský Gotion patří mezi přední bateriové konglomeráty na světě. V odvětví vývoje a výroby baterií podniká také InoBat.

Reklama

Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu

Lidé v Dolní Lutyni odmítli gigafactory. Síkela jejich vůli respektuje, chce ale dál jednat

Výsledek referenda, v němž v sobotu obyvatelé Dolní Lutyně na Karvinsku odmítli stavbu továrny na výrobu baterií do elektromobilů na území obce, ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) respektuje. Zdůraznil ale, že jde o strategický projekt. Ocenil proto, že otázka, na níž lidé odpovídali, nezablokuje další jednání.

Přečíst článek

Český premiér Petr Fiala

Fiala: Překonali jsme krizi, do české ekonomiky se vrací víra v budoucnost

Česko překonalo krizi a ekonomika se vyvíjí správným směrem. Jsou ale třeba další reformy, aby se země vyrovnala těm nejlepším v Evropě. Na celostátním sněmu Hospodářské komory ČR to řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme