Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Italové se v osmdesátých letech vzdali jaderné energie. Teď si přejí její návrat

Chladicí věže jaderné elektrárny
iStock
 ČTK

Italští průmyslníci podporují návrat Itálie k jaderné energii, které se země vzdala v 80. letech minulého století. Slibují si od tohoto kroku pokles nákladů na energii. Informuje o tom agentura APA.

Reklama

„Energie je pro každou zemi zásadním faktorem a Itálie musí zvýšit svou energetickou nezávislost. Obnovitelné zdroje jsou sice vítané, správnou cestou je ale kombinace zdrojů energie,“ uvedl šéf italského průmyslového svazu Confindustria Emanuele Orsini. „Musíme znovu mluvit o jaderné energii, protože když s tím začneme dnes, budeme schopni jadernou energii vyrábět až za 11 nebo 12 let,“ dodal. „Obnovitelné energie závisí na slunci a větru, energie je však zapotřebí neustále,“ upozornil rovněž.

Některá průmyslová odvětví v Itálii v poslední době tvrdě zasáhly vyšší náklady na energii. „Tyto náklady mají v některých sektorech zásadní význam,“ uvedl Orsini.

Rodí se nová jaderná mocnost. Čína staví nejvíce bloků

Do roku 2030 se Čína v kapacitě jaderných elektráren stane jedničkou na trhu. Nechá za sebou Francii i USA, všímá si Bloomberg.

Přečíst článek

Jádro chtěl i Berlusconi

Italové v roce 1987, tedy rok po havárii Černobylské jaderné elektrárny, odhlasovali v referendu postupné ukončení využívání jaderné energie v zemi. Poslední jaderné elektrárny v Itálii ukončily provoz v roce 1990, píše APA.

Reklama

V roce 2009 tehdejší premiér Silvio Berlusconi oznámil záměr znovu investovat do jaderné energetiky, své plány ale později pozastavil. V roce 2011, několik měsíců po havárii v japonské Fukušimě, se v dalším referendu vyslovilo proti stavbě nových reaktorů přibližně 94,5 procenta Italů.

Miliardář Bill Gates

Bill Gates investuje miliardy do jaderné energie. Chce pomoct Americe s energiemi

Konec uhlí jako energetického zdroje nehrozí jen Česku, ale také Americe. Ve Wyomingu, kde se uzavírá jedna uhelná elektrárna, se tak chystá stavba nové, jaderné elektrárny. Na jejím vzniku se podílí startup TerraPower, který miliardou dolarů podpořil Bill Gates. „A pošlu tam miliardy další,“ slíbil nyní zakladatel Microsoftu.

Přečíst článek

Italská pravicová strana Liga, která je součástí současné vládní koalice, prosazuje nové referendum o obnovení produkce jaderné energie v Itálii. Podle předsedy strany a vicepremiéra Mattea Salviniho by se tak Itálie mohla vrátit k „čisté jaderné energii nejnovější generace“, píše APA.

Česká republika nyní plánuje výstavbu dalších dvou bloků v jaderné elektrárně v Dukovanech, první by měl být dokončen v roce 2036. Dodavatelem bude jihokorejská společnost KHNP, kterou česká vláda v tendru upřednostnila před francouzskou EDF. Česko nyní provozuje celkem šest jaderných reaktorů, čtyři v Dukovanech a dva v Temelíně.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme