Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jak jeřáby pomáhají zvyšovat efektivitu v průmyslu

jeřáb
Adamec Crane Systems/užito se svolením
Komerční spolupráce

Průmyslové jeřáby jsou klíčovým prvkem pro zvýšení efektivity a produktivity v mnoha odvětvích. Umožňují rychlou a bezpečnou manipulaci s těžkými břemeny, což šetří čas i náklady. V tomto článku se blíže podíváme na nejběžnější typy průmyslových jeřábů a možnosti jejich využití v různých odvětvích.

Reklama

Mostové jeřáby: Síla a flexibilita

Mostové jeřáby jsou jedním z nejrozšířenějších typů průmyslových jeřábů. Jsou ideální pro použití ve výrobních halách, skladech a dalších prostorách. Základní podmínkou pro jejich možnou instalaci jsou především vysoké stropy a pevná konstrukce budovy.

Díky své konstrukci se pohybují po mostovém nosníku, což jim umožňuje pokrýt velkou plochu a manipulovat s břemeny různých velikostí a hmotností. Nosnost mostových jeřábů se pohybuje od několika tun až po stovky tun, což je činí vhodnými pro širokou škálu aplikací.

Mostové jeřáby, které se řadí mezi základní druhy jeřábů, jsou dodávány s jedním nebo dvěma nosníky. To určuje maximální možnou hmotnost přepravovaného břemene, která se pohybuje u jednonosníkových jeřábů do 20 tun a u dvounosníkových pak až do 250 tun.

Reklama

Portálové jeřáby: Mobilita a všestrannost

Portálové jeřáby jsou ideální volbou pro vnitřní i venkovní prostory. Díky své konstrukci se mohou pohybovat po kolejnicích nebo přímo po zemi. To jim umožňuje manipulovat s břemeny na velké vzdálenosti. Portálové jeřáby jsou často vybaveny speciálními úchyty pro manipulaci s různými břemeny, což je činí nepostradatelnými pro logistické operace.

Jednou ze zásadních výhod portálových jeřábů je pak skutečnost, že nezatěžují statiku budovy jako je tomu u jeřábů mostových.

Konzolové jeřáby: Efektivita na omezeném prostoru

Konzolové jeřáby jsou ideální pro použití v menších prostorách, kde není možné instalovat mostový jeřáb. Jsou připevněny ke stěně nebo sloupu a umožňují manipulaci s břemeny v omezeném rozsahu. Konzolové jeřáby se často používají v dílnách, montážních linkách nebo skladech pro manipulaci s menšími díly a materiálem.

Využití jeřábů v různých odvětvích

Výroba: Jeřáby jsou nezbytné pro manipulaci s těžkými materiály, polotovary a hotovými výrobky v průběhu celého výrobního procesu. Umožňují efektivní přesun materiálu mezi jednotlivými pracovišti a usnadňují montážní a demontážní práce. V oblasti výroby nacházejí své uplatnění všechny výše uvedené typy jeřábů. V rizikových odvětvích, kde je zvýšené riziko požáru nebo výbuchu (například rafinérie nebo chemické závody) jsou pak používány speciální nevýbušné.

Logistika: Ve skladech a distribučních centrech jeřáby zajišťují rychlou a bezpečnou manipulaci s paletami, kontejnery a dalšími náklady. Umožňují optimalizovat skladovací prostor a urychlit proces nakládky a vykládky. To šetří nejen čas, ale především peníze a pracovní sílu.

Energetika: Jeřáby se používají pro manipulaci s těžkými komponenty elektráren, jako jsou například turbíny, generátory nebo transformátory. Jsou také nezbytné pro údržbu a opravy energetických zařízení.

Investice do budoucnosti

Investice do moderních průmyslových jeřábů se firmám vyplácí. Současné jeřáby jsou vybaveny pokročilými technologiemi, které zvyšují jejich bezpečnost, spolehlivost a efektivitu. Díky tomu mohou firmy optimalizovat své provozní náklady, zvýšit produktivitu a zlepšit pracovní podmínky svých zaměstnanců.

Více informací o jednotlivých druzích průmyslových jeřábů najdete na výše uvedeném odkazu.

Sklizeň, ilustrační foto

Obyčejná práce: Z ježdění sem a tam jde hlava kolem, říká kombajnér

Na venkovských silnicích se již objevují kombajny, které se připravují na sklizeň. Ještě na začátku tisíciletí sklízely desítky strojů. Ještě dříve pole brázdily proslulé „plechové kavalerie“. To je však minulost. Dnes se na polích objevuje mnohem méně výrazně výkonnějších strojů.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme