Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jak předejít střelbě? Pomůže AI. Dokáže odhalit ukrytou zbraň i předvídat zločin

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy
ČTK
Michal Nosek

Veřejnost znepokojují stále častější brutální útoky se zbraní, či přímo atentáty na politické osobnosti. Od vraždění na Filozofické fakultě uplynulo více než osm měsíců a politici i odborníci stále hledají řešení, jak podobným zločinům předcházet.

Reklama

Umístit bezpečnostní rámy ke vstupům do škol, továren a dalších frekventovaných míst se ukázalo jako nevhodné z důvodu průtahů při kontrole příchozích. „Zavádění bezpečnostních opatření je dvousečné a každé zvýšení bezpečnosti tak má svůj protipól. V případě rámů je to délka prohlídky, a nikdo nemůže po studentech chtít, aby čekali před školami hodinové fronty na odbavení. V rámci univerzitních budov je již nainstalováno téměř tisíc kamer a v rozšiřování jejich možností vidíme bezpečnostní budoucnost,” popisuje požadavky rodičů šéf bezpečnosti Karlovy Univerzity Otomar Sláma. 

Karlova Univerzita působí dle jeho slov ve dvou stovkách budov, kde se tisíce studentů i učitelů střídají. Jen Filosofická fakulta působí na deseti místech. „Po události z prosince 2023 se požadavky studentů i rodičů na zajištění bezpečnosti výrazně zpřísnily. Mimo jiné se zvýšila konkrétně i poptávka po kamerových systémech. Objevily se však i obavy z narušení soukromí nebo z nedostatečné kompetence obsluhujícího personálu,“ dodal Sláma s tím, že vypořádání těchto rizik bude jedním z hlavních parametrů při nastavování nových bezpečnostních opatření. 

FBI: Útočník, který střílel na Trumpa, četl zprávy o atentátu na Fica

Útočník, který tento měsíc na předvolebním mítinku spáchal neúspěšný atentát na republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, vyhledával na internetu informace mimo jiné o atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica. Podle tiskových agentur to v pondělí uvedl zástupce Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). 

Přečíst článek

Předvídavé systémy

Stále sofistikovanější chytrá kamerová řešení dodává na trh několik firem. Jednou z nich je Konica Minolta. Právě její technologie mohou nahradit bezpečností rámy u vstupů do objektů. Jsou přesnější v detekci zbraní a méně náročné na instalaci. S využitím umělé inteligencí navíc upozorní na chystanou krádež či vandalismus dříve, než k incidentu dojde.  

Reklama

„V poslední době jsme bohužel svědky nárůstu bezpečnostních incidentů nejen v zahraničí, ale také v České republice. Současně se však posouvají i inovace, zejména v oblasti umělé inteligence. Naše technologie dokážou díky tomu rozpoznat nežádoucí chování či útočníka už v řádech sekund, a to s přesností až 99,9 procenta. V mnoha případech tak na nebezpečnou situaci upozorní ještě dříve, než k poškození majetku či zdraví vůbec dojde,“ řekl Michal Šotek, manažer společnosti Konica Minolta Business Solutions Czech. 

Umělou inteligencí lze vybavit i tradiční kamerové systémy, které dosud sloužily jen k pasivní ochraně. Tím lze výrazně zvýšit bezpečnost majetku a osob bez nutnosti náročné výměny stávajících kamer, kterých bývají v objektech někdy i stovky

Sam Altman

Do AI se během následujících čtyř let napumpují stovky miliard dolarů

Celosvětové výdaje na umělou inteligenci (AI), například na aplikace, infrastrukturu a služby spojené s AI, by se měly do roku 2028 více než zdvojnásobit a dosáhnout 632 miliard dolarů (přes 14 bilionů korun). Vyplývá to z prognózy, kterou na svých internetových stránkách zveřejnila výzkumná společnost International Data Corporation (IDC).

Přečíst článek

Pozor zloděj

Technologie využívající umělou inteligenci fungují na principu rozpoznání předem určených vzorců chování, které těmto incidentům tradičně předcházejí. „Toto řešení se nám již osvědčilo například v segmentu retailu. V obchodních centrech dokáže konkrétně upozornit na krádeže zboží, odložená podezřelá zavazadla nebo předejít fyzickým napadením,“ upřesnil Šotek s tím, že v případě vyhodnocení nebezpečné situace umělá inteligence okamžitě vyšle výstrahu odpovědné osobě, spustí alarm nebo zahájí jiný bezpečnostní postup.  

V oblasti detekce zbraní jsou kamerové systémy schopné rozpoznat střelné i bodné zbraně a v případě terahertzových kamer také keramické zbraně či výbušniny. Systém na bázi umělé inteligence rovněž umožňuje sledování osob podle zadaných parametrů v reálném čase nebo zpětné dohledání konkrétní situace či jedinců bez nutnosti pasivně procházet hodiny záznamů.

„Aktuálně pozorujeme výraznější integraci těchto technologií v rámci veřejného i soukromého sektoru. Kromě rychlé identifikace hrozeb a automatického přivolání složek Integrovaného záchranného systému představují chytré kamerové systémy rovněž důležitý zdroj důkazních materiálů,“ uvedl Radomír Ščurek, docent na Fakultě bezpečnostního inženýrství Vysoké školy báňské v Ostravě. 

V inteligentních softwarech vidí bezpečnostní budoucnost i on, když říká: „Jednou z největších předností těchto systémů je možnost živého přenosu z místa incidentu a sledování potenciálně nebezpečné osoby v davu či objektu. To významně usnadňuje a zefektivňuje práci zásahových jednotek“.  

AI přestává být zlatým teletem investorů. Přichází éra vystřízlivění a problémů

Aktuální výsledková sezona naznačuje, že po necelých dvou letech od startu ChatuGPT se miliardová investiční jízda spojená s umělou inteligencí vyčerpává. Nejvíc na to zatím doplatil Microsoft, který však spolu s výrobcem čipů Nvidia patřil k největším vítězům první vlny AI. Další fáze vývoje umělé inteligence však může přinést nové výzvy i problémy. A také nové vítěze.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Horečku kolem umělé inteligence střídá bolestivá fáze střízlivění

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme