Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jaké hlavní změny přináší novela zákona proti praní špinavých peněz? Odpovídají právníci

 nst
nst

V nejnovějším díle podcastu Právo k Ranní Kávě se právníci zaměří na novelu zákona ALM (proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu). Novela rozšiřuje okruh povinných osob. Na koho se nově vztahuje, jaké povinnosti musejí tyto subjekty v oblasti identifikace a kontroly klientů provádět a co jim hrozí, když zákon poruší?

Reklama

Zákon o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu je právním předpisem, který komplexně a zásadně dopadá na širokou škálu povinných osob, jimž ukládá povinnosti způsobilé podstatně ovlivnit jejich podnikání a činnost a jejichž splnění přitom zajišťuje možností ukládat přísné sankce dohledovým orgánem.

„Zároveň je také předpisem, který je často, a navíc značně nekoncepčně, novelizován, přičemž výklad některých novel zamotá hlavu nejedné povinné osobě,“ říká v úvodu dnešního dílu Práva k Ranní Kávě advokát AK PRK Partners Illia Antonov, specializující se mimo jiné na problematiku AML, a dnešní host moderátora Martina Frolíka.

Společně se proto v tomto díle zaměří jak na poslední novelu AML zákona, jež vstoupila v účinnost prvního května tohoto roku, a která mj. rozšířila okruh povinných osob, zakotvila možnost neprovedení kontroly klienta nebo zpřísnila správní trestání za porušení zákona; tak na novelu AML zákona, která teprve, v době přípravy tohoto podcastu, čeká na své vyhlášení ve sbírce zákonů.

Tradičně po rozhovoru s dnešním hostem se můžete dále těšit na shrnutí novinek z oblasti legislativy i judikatury s Kristýnou Faltýnkovou, která z legislativy představí např. návrh novely zákona o ochraně označení původu a zeměpisných označení a zákona o ochraně spotřebitele. Dále pak návrh novely zákona o podpoře regionálního rozvoje nebo návrh novely zákona o odškodnění některých obětí potlačení demonstrací k prvnímu výročí okupace Československa vojsky SSSR, NDR, PLR, MLR a BLR. 

Reklama

Z judikatury pak Faltýnková shrne v pořadí rozsudky Nejvyššího správního soudu (sp. zn. 1 As 15/2024 a 6 As 85/2024), rozsudek Nejvyššího soudu (sp. zn. 22 Cdo 534/2023) a nálezy Ústavního soudu (sp. zn. III. ÚS 2615/23; Pl. ÚS 39/21 a I. ÚS 2746/23).

Podcast vzniká ve spoluprácí s právní kanceláří PRK Parners. Najdete ho na vaší oblíbené podcastové platformě. Jsme na Spotify, Google Podcasts i Apple Podcasts.

PRK Partners, užito se svolením

Setkání Realitního Clubu Newstreamu na téma obstrukce ve stavebním řízení.

Češi jsou rození kverulanti. Stavební obstrukce by šlo vyřešit lehce, shodují se odborníci

Obstrukce při povolování staveb stojí peníze developery i celou ekonomiku. Řízení trvá klidně patnáct let, když se stavba vláčí po soudech. Řešení by přitom podle členů Realitního Clubu bylo jednoduché: zatížit podání námitky finanční kaucí.

Přečíst článek

Co všechno můžete vložit do svěřenského fondu? Odpovídají právníci

První po-prázdninový díl podcastu Právo k Ranní Kávě, který vzniká ve spolupráci s právní kanceláří PRK Partners, přináší náhled do světa svěřenských fondů. Ty se v poslední době těší stále větší popularitě.

Přečíst článek

Korespondenční hlasování

Korespondenční volba. Návrh je to velmi konzervativní, tvrdí právníci

První prázdninový díl podcastu Právo k Ranní Kávě, který vzniká ve spolupráci s právní kanceláři PRK Partners, se zaměří na rozklíčování hlavních důvodů pro zavedení institutu korespondenčního hlasování a vysvětlí rozdíly oproti elektronickému hlasování.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme