Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jak vyzrát na umělou inteligenci? Poradí kniha Stanislava Šulce, autora newstream.cz

Jak vyzrát na umělou inteligenci? Poradí kniha Stanislava Šulce, autora newstream.cz
Stanislav Šulc / Newstream
 nst
nst

Nakladatelství Práh vydává knihu Umělá inteligence: Vítejte v nové realitě, v níž kmenový autor portálu newstream.cz Stanislav Šulc zachycuje postupný vývoj informačních technologií vrcholící současnou vlnou zájmu o takzvanou generativní umělou inteligenci. Kniha vychází dva roky po uvedení ChatuGPT pro veřejnost, které je považováno za zlomový okamžik v rozvoji nejen AI, ale technologií obecně.

Reklama

Umělá inteligence. Populární slovo, které se za několik měsíců vypaří? Nebo největší technická inovace 21. století? Cesta k lepší budoucnosti, nebo spíš nástroj nové totality? Jak se naučit zacházet s nástrojem, jehož limity zatím lidstvo nenašlo?

Nejen o tom je nová kniha ekonomického novináře Stanislava Šulce Umělá inteligence: Vítejte v nové realitě, kterou vydává nakladatelství Práh.

Obálka magazínu Newstream CLUB 5

Vychází podzimní Newstream CLUB. S Radimem Paříkem, Christinou Meinl nebo Lubomírem Typltem

Jak zůstat relevantní i v nadcházejících letech? Jak se udržet v kondici a jak vytvářet dlouhodobou hodnotu? Nejdůležitější témata současnosti pohledem řady významných osobností českého byznysu, veřejného dění i umění nabízí podzimní magazín Newstream CLUB. Radim Pařík vysvětluje, proč je vyjednávání novou dovedností pro 21. století a Christina Meinl, dědička slavného kávového impéria připomíná, jak je v byznysu důležité neustále se adaptovat.

Přečíst článek

„Oblast generativní AI je pro mnohé zahalena celou řadou tajemství a bariér. Tato kniha je pokusem nabídnout jim lehce stravitelný, ale přitom stále poměrně přesný manuál na to, jak se v této oblasti alespoň částečně zorientovat,“ říká autor. „Kniha vedle historie a současnosti umělé inteligence představí také zevrubnou analýzu možností, které nabízejí nejpopulárnější modely jako GPT od OpenAI, Gemini od Googlu či Copilot od Microsoftu. Velkou část pak tvoří konkrétní projevy AI v jednotlivých oblastech lidské činnosti, jako jsou zdravotnictví, vzdělání či sport. Věnujeme se také etice umělé inteligence, která je zvlášť důležitá pro firmy,“ připomíná Šulc.

Reklama

„Oblast AI je fascinující v mnoha ohledech. Jedním z nich je překvapivě vysoká míra otevřenosti, protože kdo hledá, najde celou řadu primárních studií, výzkumů, white paperů, v nichž výzkumníci představují vedle postupů, které využili při vytváření jednotlivých modelů, také celou řadu paradoxů a problémů. Například problém deseti tisíc misek s ovesnou kaší. To popisuje moment, kdy se při vysokém počtu vytváření nových textů či obrázků ze stejných ingrediencí začnou výsledky opakovat a podobat. I o tom je naše kniha,“ dodává autor knihy. 

Magazín Newstream CLUB objednávejte zde

Newstream jde do knih

Kniha Umělá inteligence: Vítejte v nové realitě je prvním dílem spolupráce mezi vydavatelstvím newstream agency a nakladatelství Práh.

„Díky spolupráci s renomovaným knižním vydavatelstvím dále rozšiřujeme platformy, jimiž obsah tvořený našimi autory nabízíme čtenářům, vedle článků, podcastů či videí. Myslíme, že v naší rychlé, audiovizuální době mají knihy stále důležitější místo, protože přinášejí kvalitní obsah, ke kterému se lze déle vracet a více o něm přemýšlet. Kniha Stanislava Šulce přináší vhled do aktuálních poznatků o umělé inteligenci v takové šíři a hloubce, kterou internetové zdroje nemohou postihnout,“ říká Tereza Zavadilová.

Další knihou pak je kniha Biohacking: Strategie pro dlouhý a zdravý život od Alžběty Shejbalové, která do knižní podoby rozšířila svůj seriál Biohacking pravidelně vycházející na newstream.cz.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme