Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

K protestu praktiků se přidají ambulantní specialisté. Na dva dny zavřou ordinace

K protestu praktiků se přidají ambulantní specialisté. Na dva dny zavřou ordinace
Profimedia
 ČTK

K protestům praktických lékařů, vyhlášeným na konec října, se přidají i ambulantní specialisté. Také oni nesouhlasí s podobou úhradové vyhlášky na příští rok a chtějí proto zavřít na dva dny ordinace. Ve středu o tom informoval předseda Sdružení ambulantních specialistů ČR Zorjan Jojko. Praktičtí lékaři naplánovali protest od úterý 29. října do středy 30. října. V tyto dny by měly být ordinace zavřené, na jejich dveřích by měly být uvedené kontakty pro případ akutní nouze.

Reklama

Výzvu k připojení k protestu zveřejnilo Sdružení ambulantních specialistů na webuMinisterstvo zdravotnictví podle nich návrhem úhradové vyhlášky třetím rokem ignoruje inflaci a nárůst nákladů na péči. „Stále jsme připraveni jednat. Našim cílem není protest, či jakékoli obtěžování pacientů, ale nezbytná náprava stavu úhrad naší péče o ně,“ uvádí sdružení. Své členy vyzvalo, aby 29. a 30. října zavřeli ordinace.

Podle Jojka by systém úhrad měl být nastaven tak, aby pacienti s ambulantně řešitelným onemocněním nemuseli být hospitalizováni. Bylo by to pro ně komfortnější a pro systém levnější. „Jenže návrh úhradové vyhlášky na rok 2025 jde (nikoli poprvé) přesně opačným směrem,“ uvedl Jojko ve zprávě, kterou dnes rozeslal médiím.

S návrhem úhradové vyhlášky na příští rok nesouhlasí kromě praktiků a ambulantních specialistů ani Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN), podle které může být meziroční pokles úhrad neústavní. Zvažuje proto podání k Ústavnímu soudu. Protestovat chtěli také nemocniční lékaři, původně ale podávání výpovědí z přesčasové práce odvolali kvůli povodním, které Česko zasáhly v polovině září. Po úterním neúspěšném jednání s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09) ale na dnešek svolali tiskovou konferenci, kde chtějí představit své další kroky.

Dalibor Martínek: Drzost doktorů nezná mezí. Chtějí stále víc peněz

Už je to tady zase. Doktoři hrozí stávkou. Vyhrožují, že koncem října přestanou na dva dny ordinovat. Nemocní Češi zůstanou na pospas svému osudu, protože doktoři chtějí víc peněz.

Přečíst článek

Reklama

Partner Penta Investments Václav Jirků

Václav Jirků z Penty: Stárnutí populace je příležitost

Rádi bychom postavili dalších 50 Alzheimer domů. A zvažujeme, že s nimi půjdeme za hranice Česka. Demografická křivka jasně říká, že služby „pro staré“ budou v příštích letech potřeba, říká Václav Jirků, partner skupiny Penta. Na starosti má rozvoj medicínského byznysu Penty, na který investiční firma hodně vsadila. Zároveň je investičním šéfem společnosti, pravou rukou hlavního akcionáře Penty Marka Dospivy. Přitom ještě před dvaceti lety pracoval Jirků jako anesteziolog v nemocnici v Kolíně. Vyšvihl se, nyní je partnerem velké investiční skupiny a rozhoduje o alokaci miliard korun. Penta nakupuje a provozuje nemocnice na Slovensku, v Polsku a v Česku. A rozhlíží se, kam jít dál. Penta je jedním z největších soukromých poskytovatelů zdravotní péče v zemi. „Vytvořili jsme jinou kvalitu a rozsah péče,“ říká Jirků.

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Jsou doktoři novodobá šlechta? Někdy se tak tváří. V podstatě jsou to montéři

Je tu další vlna protestů doktorů. Mladí lékaři hrozí, že od prosince nebudou dělat přesčasy. To by bylo celkem pochopitelné, nikdo nechce jen tak dělat přesčasy. Tady je ovšem v pozadí výhrůžka, že když nenastoupí do služby, nebude v Česku dostatečná zdravotní péče a někdo by to mohl odnést životem. Máme tady takové drobné vydírání.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Dalibor Martínek: Jsou doktoři novodobá šlechta? Někdy se tak tváří. V podstatě jsou to montéři

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme