Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kanaďané usilují o opravárny na pražském letišti. Stojí proti českým miliardářům

Kanaďané usilují o opravárny na pražském letišti. Stojí proti českým miliardářům
Profimedia
 ČTK

Kanadská společnost Drayton Aerospace předložila nabídku na privatizaci většinového podílu v Czech Airlines Technics (CSAT), která je dceřinou firmou Letiště Praha a provádí těžkou i lehkou údržbu a opravy letadel. Zájemci jsou i mezi českými miliardáři.

Reklama

Podle Drayton Aerospace by akvizice znamenala čtyřicetiprocentní zvýšení příjmů CSAT.

Letiště Praha začalo pro CSAT hledat nového strategického partnera loni v červnu. Cílem je zvýšení tržní konkurenceschopnosti firmy. Forma partnerství by podle něj měla vzejít z jednání a nabídek.

Drayton Aerospace působí v USA, Brazílii, Spojených arabských emirátech, Singapuru a na několika místech v Asii. Poskytuje komplexní služby v oblasti údržby letadel, CSAT nabízí nové technologie. „S využitím znalostí a zkušeností z různých poboček Drayton Aerospace může Czech Airline Technics rychle začlenit tyto nové technologie, a vytvořit tak v České republice centrum excelence v oblasti údržby letadel,“ sdělila firma. Vedle nárůstů příjmu by podle ní akvizice znamenala pro CSAT i zvýšení počtu kvalifikovaných techniků údržby letadel a výrazný růst ziskovosti.

Letiště Václava Havla

Pražské letiště změní rentgeny. Přestane konečně pípat obyčejná voda?

Pražské letiště čeká v následujících deseti letech výrazný rozvoj. Vedle paralelní dráhy, která je pro budoucnost letiště klíčová, vedení letiště plánuje další výstavbu i rozšiřování kapacit.

Přečíst článek

Reklama

Zájemců je víc

Drayton Aerospace by koupí CSAT poprvé pronikla na evropský trh. „Pražské letiště vybudovalo silné základy a nyní je pro společnost Czech Airline Technics rozhodující, aby se správným partnerem tyto základy rozšířila o nové, slibné oblasti opravárenského byznysu, díky čemuž bude moci nadále růst a zůstat konkurenceschopná,“ uvedl generální ředitel Drayton Aerospace Hussein Lookmanjee.

Server Hospodářských novin na začátku července uvedl, že mezi další zájemce o CSAT patří skupina Czechoslovak Group, konkrétně divize CSG Aerospace či letecká skupina Smartwings.

Společnost Czech Airlines Technics vznikla v roce 2010 jako dceřiná společnost Českých aerolinií. Od dubna 2012 byl majitelem společnosti Český Aeroholding, od října 2018 se po fúzi stala jejím jediným akcionářem společnost Letiště Praha.y

Evropa zbrojí jako o život a Strnad bohatne

Zbrojovka Excalibur Army holdingu Czechoslovak Group (CSG) miliardáře Michala Strnada loni zvýšila tržby téměř o 40 procent na rekordních 18,7 miliardy korun. Hrubý zisk činil 4,5 miliardy korun a byl tak meziročně vyšší o 120 procent. Většinu tržeb firma získala v členských zemích NATO a také na Ukrajině, kam dodává vojenskou techniku. Uvedl to generální ředitel Excalibur Army Petr Kratochvíl.

Přečíst článek

Někdejší technický úsek českého národního dopravce provádí těžkou i lehkou údržbu letadel, dále poskytuje traťovou údržbu letadel, údržby letadlových celků či podvozků, modifikace, opravy a další. Od roku 2018 společnost prodává i spotřební materiál, jako jsou například náhradní díly na letadla. Dopravcům i leasingovým firmám zároveň poskytuje parkovací plochy na letišti.

Loni firma vykázala čistý zisk 41 milionů korun. Do zisku se vrátila poprvé od předcovidového roku 2019. Tehdy měla podle výroční zprávy zisk 10,6 milionu korun. Podle firmy růst zapříčinilo postupné oživení letectví a zvýšení nabídky služeb.

Westinghouse rozporuje výběr Korejců na dostavbu Dukovan. Nezmůže nic, tvrdí ČEZ

Americká společnost Westinghouse Electric Company podala odvolání k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) proti výběru korejské společnosti KHNP jako preferovaného dodavatele pro stavbu nových jaderných reaktorů v Dukovanech. Podle Westinghouse nemají Korejci licence k nabízené technologii. ČEZ, který má tendr na starosti, reagoval, že díky bezpečnostní výjimce je odvolání Westinghouse bezpředmětné.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme