Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kauza firmy, na niž "naši zaklekli", se těšně před rozsudkem vrací zpět na začátek

Vojtěch Csabi, obžalovaný spolumajitel opavské firmy FAU na snímku z roku 2022
Profimedia
 ČTK

Proces s firmou FAU, o které mluvil Andrej Babiš v tajně pořízené nahrávce jako "o zmrdech", na které "naši klekli", a která už osm let čelí obvinění ze čtvrtmiliardového podvodu s DPH, se vrací zpět na začátek, tedy do fáze policejního vyšetřování. Podle zjištění Seznam Zpráv to způsobila chyba na straně žaloby.

Reklama

Soudní jednání s firmou FAU obviněnou ze čtvrtmiliardového podvodu s daní z přidané hodnoty se bude opakovat od začátku. Soudce Eduard Ondrášek začátkem října obžalovaným napsal, že věc se vrátí do přípravného řízení, napsal server Seznam Zprávy. Podle webu vše nasvědčuje tomu, že to způsobila chyba státního zástupce. Státní zástupce Karel Studený to nechtěl komentovat. Společnost FAU se před olomouckým soudem spolu s dalšími 17 obžalovanými zodpovídá v kauze možného krácení daní při obchodech s palivy. Její jednatel Vojtěch Csabi dříve uvedl, že v případu jde o cílenou likvidaci jeho firmy kvůli obchodním zájmům společností předsedy ANO Andreje Babiše.

První obvinění v kauze padlo v roce 2016 a během dvou let projednávání před soudem vypovídaly desítky svědků. Mezi nimi byl také bývalý ministr financí a premiér Babiš a místopředsedkyně ANO a bývalá Babišova náměstkyně a později ministryně financí Alena Schillerová. Případ se stal známým zejména kvůli tajně pořízené nahrávce, na níž Babiš jako ministr financí mluvil o tom, že na firmu FAU "naši klekli".

Případ se vrací na začátek. K policii

Soudce olomouckého krajského soudu Ondrášek začátkem října všem obžalovaným písemně oznámil, že věc se vrátí do přípravného řízení, tedy policii. Bude to nové hlavní líčení na základě nové obžaloby, řekl serveru Csabiho advokát Ondřej Švára. Soudní jednání se tak bude opakovat včetně čtení znaleckých posudků a dalších dokumentů a výslechů obžalovaných a svědků.

Zvrat podle serveru Seznam Zprávy nastal poté, co dva obžalovaní požádali o dohodu o vině a trestu, kterou by přiznali vinu výměnou za mírnější trest. Státní zástupce Studený soudu tento návrh předložil, ale později ho vzal zpět. Udělal to však podle paragrafu trestního řádu, který říká, že při takzvaném zpětvzetí se kauza vrací do přípravného řízení, píše server. Studený podle něj nechtěl vysvětlit, jestli věděl, jaký následek zpětvzetí dohody o vině a trestu způsobí, nebo zda šlo o jeho chybu. „K vaší otázce bych se s dovolením nevyjádřil,“ uvedl.

Reklama

Slovensko uzavřelo s Babišem smír a uznalo, že vědomě nespolupracoval s StB

Tečka za agentem Burešem. Babiš s StB nespolupracoval, uznalo Slovensko

Slovenské ministerstvo vnitra uznalo, že český expremiér Andrej Babiš byl v dokumentech někdejší československé tajné policie StB neoprávněně evidován jako její agent a s StB vědomě nespolupracoval. Úřad s Babišem uzavřel smír ve sporu o ochranu osobnosti týkající se neoprávněné evidence ve svazcích StB a tento smír soud schválil. Ministerstvo uzavření smíru zdůvodnilo dvěma právními analýzami a také tím, že prý existuje vysoké riziko jeho prohry ve sporu. Český premiér Petr Fiala to označil politický handl. Babiš se podle Fialy dohodl se spřátelenými slovenskými politiky, napsal premiér na síti X.

Přečíst článek

Podle Šváry to pro Csabiho a další obžalované znamená, že budou několik dalších let zcela zbytečně čelit negativním důsledkům trestního řízení. Návrat případu k vyšetřovatelům chce obhajoba využít k návrhu, aby policie Csabiho stíhání zastavila. Tvrdí, že se během soudního procesu neobjevily usvědčující důkazy a že by to kriminalisté měli zohlednit.

V kauze se zodpovídá 16 lidí a dvě firmy - opavská společnost FAU a firma Verami International Company. FAU skončila v konkurzu po vydání zajišťovacích příkazů v roce 2016, kterými se Finanční správa domáhala stovek milionů korun za údajně neodvedené daně. Firma proti rozhodnutí a postupu Finanční správy a celníků následně uspěla u soudů s několika žalobami. Csabi kauzu označil za šikanu, FAU podle něj vadila jako majitel železniční vlečky v areálu přerovské firmy Precheza z holdingu Agrofert z Babišova svěřenského fondu. Finanční správa nařčení z účelové likvidace FAU odmítla.

Kauza Čapí hnízdo žije. Policie obvinila dva manažery Agrofertu

Kauza Čapí hnízdo stále žije. Policie obvinila finanční ředitelku Agrofertu

Policie obvinila finanční ředitelku Agrofertu Petru Procházkovou a člena představenstva firmy Imoba Františka Šlingra z křivé výpovědi u soudu v kauze Čapí hnízdo. Ve středu to uvedl server Seznam Zprávy. Kriminalisté se případem zabývají z podnětu soudce Městského soudu v Praze, který případ padesátimilionové dotace na stavbu Čapího hnízda řešil.

Přečíst článek

Unijní fondy nezajímají jen státy, ale i zločince a mafii, říká šéfka evropských žalobců Laura Kövesiová

Unijní fondy nezajímají jen státy, ale i zločince a mafii, říká šéfka evropských žalobců. Jde o miliardy

Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO) na příští rok očekává dvojnásobek práce a žádá o zvýšení svého rozpočtu. Unijní fondy obnovy a odolnosti, v Česku vyplácené prostřednictvím Národního fondu obnovy, nezajímají jen státy, ale i zločince a mafii, říká šéfka evropských žalobců Laura Kövesiová. V rozhovoru s ČTK v Praze hovořila mimo jiné o skepticismu lidí i českých úředníků vůči svému úřadu, který podle ní může státům ušetřit miliardy ročně, a už tak činí nyní.

Přečíst článek

Petr Speychal

Miliardář Speychal u soudu: Žádný zločinecký gang jsem neřídil, obžaloba je vylhaná

Miliardář Petr Speychal odmítl u soudu obžalobu v kauze daňových úniků ČKD Praha DIZ jako vylhanou. Ohradil se proti tvrzení některých médií, že vytvářel „fabriku na daňové podvody“. Zdůraznil, že se snažil vybudovat smysluplný a prosperující podnik. Podle něj je proto krajně nelogické, že by paralelně s tím úmyslně krátil daně jako hlava gangu, jak tvrdí státní zástupkyně. Pozastavil se i nad výší trestu, který mu obžaloba navrhla v délce 12,5 roku vězení.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Andrej Babiš

Stanislav Šulc: Existuje už jen jeden důvod, proč se máme dál šťourat v Čapím hnízdě. Ten ale stojí za to

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme