Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kdo dodal Hizballáhu pagery s výbušninami? Stopy vedou do Maďarska

Sídlo společnosti BAC Consulting v Budapešti
ČTK
 ČTK

Když světová média začala tento týden pátrat po původu pagerů, které explodovaly v rukách členů libanonského militantního hnutí Hizballáh, dospěly ke společnosti jménem BAC Consulting se sídlem v Budapešti. Podle nových zjištění listu The New York Times (NYT) byla tato firma od začátku nastrčená Izraelem s cílem dodat Hizballáhu zařízení s výbušninou. Pagery do Libanonu začaly proudit před dvěma lety.

Reklama

„BAC Consulting se tvářila jako společnost sídlící v Maďarsku, která měla smlouvu, aby vyráběla zařízení pro tchajwanskou společnost Gold Apollo,“ uvádí americký deník. Ve skutečnosti ale pagery vyráběli pracovníci izraelských tajných služeb, napsal list s odvoláním na trojici zpravodajců informovaných o operaci.

Izraelský plán reagoval na snahu Hizballáhu omezit používání mobilních telefonů, které mohou odhalit polohu uživatele nebo jiným způsobem posloužit nepřátelským rozvědkám. Lídr Hizballáhu Hasan Nasralláh již roky prosazoval pagery jako alternativu a na začátku letošního roku vyzval své následovníky, aby „zakopali“ své mobily. Izraelské tajné služby v tom viděly příležitost, napsal NYT.

Hizballáh podle něj byl pro BAC Consulting jediným klientem, na kterém ve skutečnosti záleželo. Pagery pro něj byly vyráběny odděleně od ostatních „obyčejných“ zakázek a obsahovaly malé množství trhaviny PETN. První dodávky zamířily do Libanonu v létě roku 2022, letos v létě pak do země dorazily tisíce zařízení, které byly rozděleny mezi členy Hizballáhu a jejich spojence, řekli NYT dva američtí činitelé.

V úterý pak hromadný výbuch pagerů v Libanonu několik lidí zabil a dalších asi 3000 zranil. Podle dřívějších zjištění médií izraelská tajná služba Mossad zařízení odpálila vzdáleným zahřátím baterie.

Reklama

Izrael podíl na explozích nepotvrdil, ani nepopřel. Maďarská vláda na zjištění o firmě BAC Consulting reagovala vyjádřením, že společnost nemá v Maďarsku žádné továrny a že její pagery nikdy nebyly na maďarském území.

Šéf americké diplomacie Antony Blinken

Blinken: Rusko od Íránu dostalo balistické rakety a brzy je použije

Rusko od Íránu obdrželo balistické rakety a v následujících týdnech je použije proti Ukrajině. Podle agentury Reuters to řekl šéf americké diplomacie Antony Blinken, který na návštěvě Londýna jednal se svým britským protějškem Davidem Lammym o situaci na Ukrajině. Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Náser Kanání zprávy o dodávkách íránských zbraní označil za „ošklivou propagandu“ s cílem zakrýt západní vojenskou pomoc Izraeli.

Přečíst článek

Hizballáh útočil na Izrael stovkami raket, označil to za první fázi odvety

„První část odvety“. Hizballáh útočil na Izrael stovkami raket, cílil i na Mossad

Libanonské militantní hnutí Hizballáh vypálilo na Izrael několik stovek raket, když předtím izraelská armáda zasáhla podle svého vyjádření tisíce cílů Hizballáhu na jihu Libanonu. Izraelská armáda tvrdí, že šlo o preventivní operaci s cílem odvrátit chystaný útok Hizballáhu. Ten uvedl, že udeřil v odvetě za červencové zabití svého vysoce postaveného velitele v Bejrútu Izraelem a že první fáze odvety skončila.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Nová válka na obzoru. Střet mezi Izraelem a Hizballáhem se blíží, tvrdí američtí zpravodajci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme