Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kdo postaví novou jadernou elektrárnu na Slovensku? Fico již vyloučil zapojení Ruska

Chladicí věže jaderné elektrárny
iStock
 ČTK

Slovensko chce jednat s Jižní Koreou, Francií a Spojenými státy o jejich zapojení do připravované výstavby nové slovenské jaderné elektrárny, uvedl před nadcházející cestou do Koreje řekl slovenský premiér Robert Fico, jehož vláda letos na jaře schválila záměr postavit novou atomovou elektrárnu. Česká vláda v létě rozhodla, že nové jaderné bloky v Dukovanech postaví korejská společnost KHNP.

Reklama

Z Ficova vyjádření vyplynulo, že Slovensko nehodlá při výstavbě nového jaderného zdroje spolupracovat s Ruskem, na které po jeho vojenské invazi na Ukrajinu z roku 2022 uvalily západní země sankce. Dosavadní atomové elektrárny na Slovensku, které mají v zemi největší podíl na výrobě elektřiny, jsou postaveny na ruské technologii.

Fico uvedl, že Slovensko sleduje vývoj ohledně připravovaného projektu výstavby dvou nových jaderných reaktorů v Dukovanech a že se chce vyhnout problémům. Podle rozhodnutí české vlády postaví bloky v Dukovanech Korejci, ale francouzská firma EDF i americká Westinghouse, které měly o zakázku také zájem, napadly tendr u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

„Máme připravené území, máme povolení k umístění stavby,“ řekl Fico. Dodal, že slovenské úřady mají k dispozici i rozhodnutí ohledně posouzení projektu nové elektrárny na životní prostředí. Naznačil, že stát by projekt sám nefinancoval, ale spolehl by se na externí zdroje.

Slovenská vláda letos v květnu schválila záměr postavit nový jaderný zdroj s výkonem do 1200 megawattů na západě země, a to v Jaslovských Bohunicích. Tam Slovensko v letech 2006 a 2008 kvůli závazkům vůči EU odstavilo dva bloky starší atomové elektrárny V1. Zároveň tam největší výrobce elektřiny na Slovensku, společnost Slovenské elektrárne (SE), provozuje vlastní jadernou elektrárnu. SE v jiné části Slovenska provozují také jadernou elektrárnu Mochovce, kde podnik pracuje na dokončení čtvrtého bloku.

Reklama

Slovenská ministryně hospodářství Denisa Saková uvedla, že spotřeba elektřiny v zemi do roku 2050 zřejmě výrazně stoupne. Definitivní rozhodnutí o výstavbě nového jaderného zdroje má učinit ještě současná vláda, jejíž mandát v řádném termínu skončí v roce 2027.

Odehrála se v ní jaderná katastrofa, teď ji do provozu uvedou kvůli Microsoftu

Americká společnost Constellation Energy znovu uvede do provozu jadernou elektrárnu Three Mile Island, ve které se odehrála nejhorší jaderná havárie na území Spojených států.

Přečíst článek

foto ponorky je ilustrační

Čínská jaderná ponorka šla ke dnu. Peking to chtěl utajit

V Číně se potopila její nejnovější útočná ponorka s jaderným pohonem. S odvoláním na nejmenované americké představitele to napsal list The Wall Street Journal (WSJ) a agentura Reuters.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme