Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Klan německých miliardářů zaútočil na Nestlé. Koupil Douwe Egberts a Pickwick

Klan německých miliardářů zaútočil na Nestlé. Koupil Douwe Egberts a Pickwick
Jacobs Douwe Egberts, užito se svolením
 ČTK

Německý konglomerát JAB získá od americké potravinářské skupiny Mondelez International menšinový podíl v nizozemském výrobci kávy a čaje JDE Peet's, kterému patří značky jako Douwe Egberts a Pickwick. Hodnota transakce činí 2,16 miliardy eur (54,6 miliardy korun). JAB díky akvizici zvýší svůj podíl v JDE na 68 procent, uvedla firma v prohlášení,

Reklama

JAB koupí od Mondelez 86 milionů akcií, což odpovídá podílu 17,6 procenta. Za jednu akcii zaplatí 25,1 eura. To proti pátečnímu závěru na burze představuje prémii 32 procent.

JDE Peet's současně uvedla, že jmenovala novým generálním ředitelem Rafaela Oliveiru, který se funkce ujme od 1. listopadu. Oliveira v posledních deseti letech působil v různých pozicích v potravinářské firmě Kraft Heinz. Předchozí ředitel Luc Vandevelde v srpnu po čtyřech měsících ve funkci nečekaně odstoupil a jeho funkci zatím dočasně vykonával finanční ředitel Scott Gray.

Mondelez

Eva Železná z Mondelēz: S partnery si musíme vonět

Výrobce cukrovinek, společnost Mondelēz, spolupracuje s Armádou spásy již mnoho let. „Před Vánoci chodí kolegové z továrny pomáhat do Armády spásy se sváteční večeří. Pomáháme i s údržbou azylového domu,“ popisuje Eva Železná, Corporate and Government Affairs Specialist Mondelēz. Její firma podpořila projekty „Poslední schod ke dveřím“ a „Já pracuji,“ které pomáhají klientům najít si bydlení a práci.

Přečíst článek

Akcie firmy JDE Peet's v reakci na zprávy zpevnily o více než 17 procent. To je vítaná zpráva pro firmu, jejíž akcie tento měsíc klesly na dosavadní minimum, protože domácí poptávka po kávě se snížila na úroveň z doby před pandemií a firma se musela potýkat s otřesy ve vedení. Od začátku letošního roku akcie klesly o deset procent.

Reklama

Firma JAB spravuje peníze miliardářské rodiny Reimannových. JAB vybudovala JDE Peet's za pomoci řady akvizic. Cílem bylo vyzvat globální světovou kávovou jedničku, švýcarskou firmu Nestlé. Začátkem letošního roku investiční holding uvedl, že bude expandovat v oblasti pojišťovnictví. Několik jeho významných sázek ve spotřebitelském sektoru totiž nedosáhlo dobrých výsledků. JDE vlastní mimo jiné značky Peet's Coffee, Jacobs, Senseo, Tassimo, TiOra a L'OR.

Norové převezmou švédskou investiční banku

Největší norská banka DNB koupí švédskou investiční banku a správce majetku Carnegie. Zaplatí za ni kolem 12 miliard švédských korun (26,5 miliardy korun). Švédskou banku prodává společnost soukromého kapitálu Altor a menšinoví akcionáři.

Přečíst článek

Trh fúzí ožívá. V Evropě se hodně činí Křetínský

Globální trh s fúzemi a akvizicemi letos pomalu ožívá. V prvních devíti měsících roku se uskutečnily celosvětově transakce za 1,6 bilionu dolarů, tedy 37,3 bilionu korun, což je meziroční nárůst o deset procent. Oživení zažívá především Severní Amerika a část Evropy, v Asii hodnota transakcí klesla na desetileté minimum. Vyplývá to ze zprávy poradenské firmy Boston Consulting Group (BCG).

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme