Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Koncern Siemens překonal odhady a zvýšil provozní zisk

Zisk koncernu Siemens překonal odhady
ČTK
 ČTK

Německý průmyslový koncern Siemens zvýšil ve třetím fiskálním čtvrtletí provozní zisk před započtením některých položek o 11 procent na tři miliardy eur (bezmála 76 miliard korun) a překonal odhady. Firemní zákazníci modernizují elektrickou infrastrukturu, a roste tak poptávka po výrobním softwaru, uvedla firma ve své výsledkové zprávě, ve které potvrdila výhled na letošní fiskální rok.

Reklama

Analytici zisk v průměru odhadovali na 2,84 miliardy eur. Tržby stouply o čtyři procenta na 18,9 miliardy eur. Důležitá oblast průmyslové automatizace však dál trpí slabou poptávkou.

„I nadále jsme těžili z trvale vysoké poptávky po elektrifikaci,“ zdůraznil generální ředitel společnosti Siemens Roland Busch. „Dalším motorem růstu byl náš obzvláště silný obchod s průmyslovým softwarem, který získal řadu významných licenčních smluv. Obchod s průmyslovou automatizací však zůstává náročný,“ dodal.

Objednávky se od dubna do června snížily o 15 procent, ale byly lepší, než se očekávalo. V předchozím roce byly objednávky obzvlášť vysoké díky rekordnímu počtu vlakových zakázek.

Směrem k technologiím

Siemens dále uvedl, že hodlá urychlit přechod na podnik s technologickým zaměřením, a rozšíří proto představenstvo z pěti na sedm členů. Společnost s ohledem na aktuální vývoj potvrdila prognózu pro svůj fiskální rok, který potrvá do konce září. I zde je však patrné rozdělení činnosti mezi dobře fungující segment Smart Infrastructure a oslabující segment Digital Industries: zatímco u DI se očekává marže na spodní hranici dříve uvedeného rozpětí, u SI se očekává marže na horní hranici.

Reklama

Koncern Siemens zaměstnává po celém světě kolem 320 tisíc lidí a vyrábí širokou škálu produktů, od průmyslového softwaru až po vlaky. Působí rovněž v České republice, kde zaměstnává přes 10 tisíc lidí.

Německá energetická společnost Siemens Energy

Siemens nabírá. V následujících letech přijme deset tisíc lidí

Německá energetická společnost Siemens Energy plánuje v příštích šesti letech přijmout 10 tisíc nových zaměstnanců v souvislosti s investicí 1,2 miliardy eur (28,2 miliardy korun) do divize rozvodných elektrických sítí, informovala agentura Reuters.

Přečíst článek

Asijská výroba už tolik netáhne, firmy se stěhují zpět ke svým zákazníkům

Poslední roky, kdy nás nejdřív zasáhla pandemie koronaviru, potom přišla válka na Ukrajině a s ní úzce spjatá energetická krize, ukázaly, jak křehké jsou dodavatelské řetězce. Zavřené hranice, potíže se zásobováním nebo pozastavení výroby některých dodavatelských firem přinesly řadu problémů. „Mnozí globální hráči se začali poohlížet po jiném, bezpečnějším a také levnějším prostředí pro své podnikání. Do jejich hledáčku se dostaly některé evropské země, především pak ty ve východní a střední části Evropy. Řadí se mezi ně například Polsko, Rumunsko, Slovensko, ale i Česká republika,” říká Milan Kratina, CEO skupiny Accolade, která nyní po celé Evropě investuje do potřebné infrastruktury pro podnikání takových firem. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme