Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Konec problémů? Dceřiná firma Letiště Praha má dost pracovníků na odbavování kufrů

Konec problémů? Dceřiná firma Letiště Praha má dost pracovníků na odbavování kufrů
Profimedia
 ČTK

Odbavovací firma Czech Airlines Handling (CSAH), dceřiná společnost Letiště Praha, se už nepotýká s nedostatkem pracovníků na odbavování zavazadel. V rozhovoru s ČTK to řekl nový předseda představenstva společnosti Jiří Jarkovský. Firma podle něj mimo jiné navázala užší spolupráci s agenturami práce. CSAH, která se na letišti stará o odbavování kufrů, se na začátku července kvůli nedostatku pracovníků a velkému letovému provozu potýkala se zpožděním nakládky i výdeje kufrů. Kvůli těmto problémům rezignoval předchozí šéf představenstva firmy Tomáš Svoboda. Jarkovský už CSAH v minulosti vedl.

Reklama

Společnost podle něj už od krize se zavazadly na začátku července ustála několik podobných náročných provozních situací. "To je důkaz toho, že ta opatření jsou účinná a že pracovníci jsou v dostatečném počtu," řekl . Stejné problémy jako na začátku července by se už opakovat neměly, dodal. Za krizového manažera by se Jarkovský neoznačil, situace s odbavováním kufrů je podle něj nyní stabilizovaná.

Pražské letiště má krizového manažera pro odbavování kufrů

Pražské letiště má krizového manažera pro odbavování kufrů

Jiří Jarkovský byl nově zvolen do funkce předsedy představenstva Czech Airlines Handling (CSAH), dceřiné společnosti pražského letiště, která má na starost odbavování zavazadel. Informovala o tom ředitelka komunikace Letiště Praha Eva Krejčí.

Přečíst článek

Jarkovský už v CSAH v minulosti pracoval a šest let ji do roku 2020 ve funkci předsedy představenstva také vedl. S vedením Letiště Praha, akcionářem CSAH, neměl Jarkovský v době svého odchodu stejné názory na další směrování firmy, a tak po vzájemné dohodě z čela představenstva CSAH odešel, řekl. Nyní je jeho úkolem provozně-operativní řízení, které má krizím předcházet, dodal.

Nábor cizinců bude možný

"Oběma stranám dává smysl dlouhodobější spolupráce. Těch ambicí, které jsou před námi, je docela dost a skutečně se nedají udělat v tom krátkém čase," uvedl Jarkovský. Vedení CSAH podle něj také řeší způsob provozního plánování a jeho případné zefektivnění za použití IT technologií. Diskutuje i o vhodném poměru zaměstnanců na hlavní pracovní poměr a pracovníků na dohody.

Reklama

Ilustrační foto

Návrat do reality. Letiště Praha obnovilo běžný provoz s funkčním systémem

Na Letišti Praha už všichni letečtí dopravci, kterých se dotkl páteční celosvětový výpadek odbavovacího systému GoNow, fungují ve standardním režimu. Oznámila ředitelka komunikace pražského letiště Eva Krejčí. Cestující nicméně upozorňuje, aby sledovali svůj let na webu s přehledem letů. V běžném režimu už některé společnosti fungovaly v pátek večer, kdy odbavovací systém postupně nabíhal. V pátek bylo na Letišti Václava Havla Praha zrušeno 12 příletů a 13 odletů, zpoždění mělo 83 příletů a 113 odletů.

Přečíst článek

Kromě agentur a zaměstnanců na dohodu byl součástí řešení personální krize podle Jarkovského i zájem pracovníků letiště o zaměstnání na dohody, které jsou platné do konce září letošního roku. V tuto chvíli už zaměstnanci letiště s kufry nepomáhají. O náborech zahraničních pracovníků zatím společnost podle něj pouze diskutuje, tuto možnost ale nevylučuje.

Cesta k zisku

Firmu by chtěl Jarkovský v budoucnu také vrátit do zisku, aby se mohlo investovat do jejího dalšího rozvoje. "Hlavním cílem je najít tu správnou rovnováhu, aby cestující, zaměstnanci, ale i akcionář byli spokojeni," řekl nový předseda představenstva.

Společnost bude na podzim také jednat se zástupci odborů o kolektivní smlouvě na příští rok, předmětem jednání má být i zvýšení mezd pracovníků odbavování zavazadel. "Rozumíme, že zaměstnanci kromě výše mezd posuzují i benefity, výhody, které zaměstnavatel poskytuje," uvedl Jarkovský.

Po odchodu z CSAH Jarkovský v posledních čtyřech letech zastával funkci předsedy představenstva v DPOV, dceřiné společnosti Českých drah, která se zabývá opravami kolejových vozidel.

Letiště Praha během následující dekády investuje desítky miliard do rozvoje

Stát si od Letiště Praha vezme dividendu 305 milionů korun

Stát si vezme dividendu z loňského zisku Letiště Praha. Společnost svému akcionáři, tedy ministerstvu financí, převede nejpozději do konce července zhruba 305 milionů korun. Odpovídá to 20 procentům loňského čistého zisku letiště. Zbývající peníze ze zisku letiště použije primárně na provozní investice, uvedla mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme