Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ruský soud zkonfiskoval majetek UniCredit Bank i německým bankám

Deutsche Bank
Elliott BrownFollow / Creative Commons / CC BY 2.0
 ČTK

Ruský soud ve sporu kolem plynárenského projektu nedokončeného kvůli protiválečným sankcím zablokoval majetky nejen italské bance UniCredit, ale také německým Deutsche Bank a Commerzbank. Informují o tom dnes světová média, podle kterých objem zabaveného majetku dohromady činí nejméně 17 miliard korun. Arbitrážní soud v Petrohradu rozhodl na základě stížností jedné z dceřiných společností ruské plynárenské skupiny Gazprom, která se na neuskutečněném projektu podílela.

Reklama

Západoevropské finanční instituce poskytly na plánovaný projekt bankovní záruky a ruská společnost RusChemAlliance, v níž má poloviční podíl Gazprom, si od nich nyní nárokuje stamiliony eur. UniCredit soud nařídil zabavit majetek za 463 milionů eur, informovaly v pátek zahraniční tiskové agentury, v případě Deutsche Bank jde podlezprávy deníku Financial Times o 238,6 milionu eur.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

OBRAZEM: Ukrajinci zastavili ruský postup v Charkovské oblasti. Kam až invazní armáda došla?

Ukrajinské armádě se podařilo stabilizovat situaci na severu Charkovské oblasti, ruská invazní vojska nepostoupila o více než deset kilometrů, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Rusko minulý týden obnovilo pozemní ofenzivu v tomto příhraničním regionu na severovýchodě Ukrajiny, čímž otevřelo novou frontu. V prvních dnech přicházely zprávy o postupu invazních vojsk. Moskva i dnes uvedla, že její vojska postupují.

Přečíst článek

U Commerzbank podle FT požadovala RusChemAlliance zabavení majetku za necelých 95 milionů eur, přičemž detaily o rozhodnutí soudu nebyly jasné. Agentura Reuters ovšem napsala, že soud této bance zablokoval aktiva za 93,7 milionu eur a také zabavil její budovu v centru Moskvy.

Zásadní krok

Uvedené banky byly ručiteli u dohody o stavbě závodu na zpracování plynu mezi RusChemAlliance a německou společností Linde, píše list FT. Smlouva byla podepsaná v červenci 2021, o rok později ale Linde účast na projektu pozastavila kvůli protiruským sankcím zavedeným na Západě kvůli ruské invazi na Ukrajinu.

Reklama

Podle FT představuje intervence arbitrážního soudu jeden z nejvýznamnějších kroků proti západním bankám od začátku plnohodnotné války v únoru 2022.

Přichází poté, co Evropská centrální banka vyzvala poskytovatele půjček z eurozóny, aby urychlili svůj odchod z ruského trhu, mají-li tam své odbočky. Generální ředitel italské UniCredit Andrea Orcel uvedl, že banka bude v zemi nadále pokračovat v činnosti, jak to bude možné.

V případě Deutsche Bank arbitrážní soud rozhodl, že společnost nemůže své operace v Rusku odprodat, což by už dříve podle FT vyžadovalo souhlas ruského prezidenta Vladimira Putina.

Bankovní skupina sídlící ve Frankfurtu uvedla, že si již v souvislosti s arbitráží vyčlenila kolem 260 milionů eur. "Budeme potřebovat vidět, jak budou tento nárok implementovat ruské soudy, a vyhodnotit bezprostřední dopad na operace v Rusku," sdělila banka. Commerzbank se podle Reuters k postupu soudu ihned nevyjádřila.

Ruský soud nařídil zabavit majetek italské banky UniCredit za 463 milionů eur

Rusové mají nový zdroj pro financování války. Zabaví majetek italské UniCredit

Soud v Petrohradě nařídil zabavit majetek italské bankovní skupiny UniCredit za 463 milionů eur (11,4 miliardy korun). Informují o tom zahraniční tiskové agentury. Soud rozhodl v arbitrážním sporu, ve kterém figuruje jedna z dceřiných společnosti ruské plynárenské skupiny Gazprom. Italská banka rozhodnutí zatím nekomentovala.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme