Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Korespondenční volba. Když odjedu na služebku, budu moci volit dopisem? Odpovídají právníci

 nst
nst

Češi žijící v zahraničí patrně budou moci už v příštích řádných sněmovních volbách využít hlasování poštou. Návrh zákona vyvolal u veřejnosti vlnu otázek, některé z nich zodpoví právníci advokátní kanceláře PRK Partners, kteří tématu, které rozdělilo poslance i českou společnost, věnují již druhý díl podcastu Právo k Ranní Kávě.

Reklama

V nejnovějším díle podcastu Právo k Ranní Kávě moderátor Martin Frolík pokračuje v diskuzi o korespondenční volbě s jeho hostem, advokátem Michalem Řehořkem z AK PRK Partners. Společně se zaměří na klíčové aspekty nového návrhu zákona o korespondenční volbě, jako jsou oprávněnost voliče a jeho ochrana proti nezákonnému ovlivnění výkonu hlasovacího práva, či možnosti hlasování pomocí přenosné schránky a zavedení čestného prohlášení jako součásti korespondenčního balíčku.

Budou také diskutovat postup při vyřazení voliče z domácího seznamu a jeho zapsání na zahraniční seznam voličů. V neposlední řadě se také dotknou potenciálního rozšíření korespondenční volby i na kratší pracovní cesty.

Korespondenční hlasování

Korespondenční volba. Návrh je to velmi konzervativní, tvrdí právníci

První prázdninový díl podcastu Právo k Ranní Kávě, který vzniká ve spolupráci s právní kanceláři PRK Partners, se zaměří na rozklíčování hlavních důvodů pro zavedení institutu korespondenčního hlasování a vysvětlí rozdíly oproti elektronickému hlasování.

Přečíst článek

Ve druhé části podcastu advokátka Kristýna Faltýnková přináší přehled legislativních novinek a judikatury. Dozvíme se, co přinese novela zákona o podnikání na kapitálovém trhu, jejímž smyslem je podpora využívání kapitálových trhů jako alternativy k bankovnímu financování; či novelizace zákona o ozbrojených silách, která se zaměřuje na problematiku integrace nových letounů či bezpilotních systémů do struktur armády.

Reklama

Závěrem legislativní části budou představeny změny v zákoně o soudech a soudcích, které se týkají povinného dalšího vzdělávání soudců. Z judikatury se dozvíme o rozsudku Nejvyššího správního soudu (sp. zn. 9 As 61/2023-65), který se týká odškodňování protiprávních sterilizací a nálezu Ústavního soudu (sp. zn. I. ÚS 3254/22) v otázce přístupu k digitálnímu modelu reliéfu České republiky páté generace na základě práva na informace o životním prostředí.

Nejnovější díl právního podcastu, jehož tématem byla korespondenční volba, si můžete pustit v úvodu tohoto článku nebo na vaší oblíbené podcastové platformě. Kanál Newstream Podcasty najdete na Spotify, Google Podcasts i Apple Podcasts. Hezký poslech.

Hostem právního podcastu ke korespondenční volbě byl Michal Řehořek z PRK Partners. PRK Partners, užito se svolením

EU schválila nová pravidla pro kryptoměny. Co z toho vyplývá?

Právníci radí, jak se vypořádat s novými pravidly pro kryptoměny

Nový díl podcastu Právo k Ranní Kávě se věnuje digitálním aktivům, kryptoměnám a decentralizovaným financím, pro což si moderátor Martin Frolík do studia pozval kolegu z PRK Partners Viktora Kolibu, specializujícího se právě na uvedenou oblast.

Přečíst článek

Právníci radí, jak na smlouvy s influencery

V nejnovějším dílu podcastu Právo k Ranní Kávě se právníci zaměří na to, jak si správně ošetřit smlouvy s influencery. Moderátor pořadu Martin Frolík si jako hosta pozval kolegyni z PRK Partners Kláru Radkovskou, advokátku a specialistku v oblasti reklamního práva.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Korespondenční volba prošla sněmovnou. Češi žijící v zahraničí budou moci snadněji hlasovat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme