Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Korespondenční volba. Návrh je to velmi konzervativní, tvrdí právníci

 nst
nst

První prázdninový díl podcastu Právo k Ranní Kávě, který vzniká ve spolupráci s právní kanceláři PRK Partners, se zaměří na rozklíčování hlavních důvodů pro zavedení institutu korespondenčního hlasování a vysvětlí rozdíly oproti elektronickému hlasování.

Reklama

Moderátor specializovaného právního podcastu Martin Frolík se svým hostem, advokátem AK PRK Partners a specialistou na korporační právo, Michalem Řehořkem, společně zaměří, trochu netradičně, na problematiku volebního práva, a sice na korespondenční hlasování, které je v rámci Evropy a Spojených států poměrně běžným institutem, avšak u nás stále nezapracovaným, což by se mohlo (opět) brzy změnit.

První prázdninový díl podcastu Právo k Ranní Kávě Newstream

Nicméně, připravovaný koaliční návrh o korespondenční volbě je u nás v pořadí už šestý, a lze nastínit, v návaznosti na politickou situaci, že v důsledku značného odporu opozice, je mimořádně konzervativní.

Tradičně po rozhovoru s hostem se můžete dále těšit na shrnutí novinek z oblasti legislativy i judikatury s Kristýnou Faltýnkovou. Ta představí například návrh novely trestního řádu, návrh zákona o urychlení využívání obnovitelných zdrojů energie, či návrh novely restitučního zákona.

Z judikatury shrne dva nálezy Ústavního soudu. První (sp. zn. I. ÚS 2763/23) se týká restitučních náhrad a požadavku na správné ocenění restitučního nároku. Druhý (sp. zn. I. ÚS 2946/23) odpovídá na otázku, zda difamující výroky představitele státu lze posoudit jako nesprávný úřední postup a na základě toho požadovat příslušnou náhradu nemajetkové újmy. Nakonec Kristýna rozebere rozsudek Nejvyššího správního soudu (sp. zn. 2 As 167/2023) k přezkumu podmínek IPPC.

Reklama

advokáti, ilustrační foto

Právníci radí, jak na řešení sporů online

Chtělo by se říci, že „online svět” pomalu tvoří integrální součást reality. Není proto překvapivé, že snahy o uplatnění výhod plynoucích z online prostředí lze spatřovat i v oblasti problematiky řešení sporů, přičemž se v této souvislosti hovoří o tzv. ODR - Online Dispute Resolution. Co si však lze pod ODR představit? Jak by online svět mohl pomoci s řešením sporů, či jak jej lze využít přímo v soudním řešení sporů? Jaké jsou naopak nevýhody ODR a jak jsme na tom s jeho zaváděním do praxe v České republice? O tom si v dnešním díle Práva k Ranní Kávě povídali moderátor Martin Frolík s dnešním hostem, Zbyňkem Loeblem, specialistou na problematiku ODR a poradcem advokátní kanceláře PRK Partners.

Přečíst článek

zelené investice, ilustrační foto

Právníci radí, jak se zorientovat v pravidlech udržitelných úvěrů

Financování a investice do projektů, které berou ohled nejen na životní prostředí, už se dostávají i do praxe českých finančních institucí. Udržitelným úvěrům se tak věnuje i nový díl specializovaného právního podcastu Právo k Ranní Kávě, který vzniká ve spolupráci s právní kanceláří PRK Partners. Dozvíte se v něm například, jaká úskalí mohou potkat úvěrovanou i úvěrující stranu.

Přečíst článek

Korespondenční volba prošla sněmovnou. Češi žijící v zahraničí budou moci snadněji hlasovat

Češi žijící v zahraničí patrně budou moci už v příštích řádných sněmovních volbách využít hlasování poštou, nebudou muset osobně na zastupitelské úřady jako doposud. Spornou koaliční novelu o korespondenční volbě z ciziny v pátek schválila sněmovna hlasy poslanců vládního tábora. Opoziční hnutí ANO neuspělo s návrhem na opětovné projednání předlohy ve druhém čtení a hnutí SPD s návrhem na její zamítnutí. Novelu nyní dostanou k projednání senátoři.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme