Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Korupce i ovlivňování zakázek. Policie zadržela více než deset osob, zřejmě i Babišova muže

Policie kvůli možné manipulaci s tendry zadržela asi i chomutovského primátora
iStock
 ČTK

Policie při zásahu kvůli podezření na manipulaci v zadávání veřejných zakázek zadržela přes deset lidí, mezi nimi také chomutovského primátora Marka Hrabáče (ANO). ČTK to řekla náměstkyně krajské státní zástupkyně Kateřina Doušová. Policisté zasahují nejen v Ústeckém, ale také Moravskoslezském, Středočeském kraji a Karlovarském kraji. Jsou mimo jiné na karlovarském magistrátu, uvedl jeho mluvčí Jan Kopál.

Reklama

Chomutovský primátor Hrabáč vede i kandidátku hnutí pro podzimní krajské volby v Ústeckém kraji. Předseda ANO a expremiér Andrej Babiš sdělil, že pokud bude mezi obviněnými, protože se ve funkci měl dopustit něčeho protizákonného, hnutí ANO se s tím vypořádá okamžitě a rázně. Hrabáč se k situaci zatím nevyjádřil, podle informací má vypnutý telefon.

Dnešní zásah se podle státní zástupkyně týká ještě daňové trestné činnosti a podezření z korupce. Doušová řekla, že zatím nepadlo žádné obvinění.

„Primátor je na nějakém vysvětlení“

Chomutovský opoziční zastupitel Jaroslav Komínek (KSČM) řekl, že podle jeho informací „primátor je na nějakém vysvětlení.“ Policie v Chomutově zasahuje na magistrátu. Náměstek primátora Milan Petrilák (ANO) řekl, že se o tom dozvěděl při příchodu na radnici. „Přijel jsem před radnici a řekli mi, že do práce nemusím chodit,“ uvedl. Dodal, že policie na magistrátu bude zřejmě celý den. Také podle Doušové se zásah zřejmě protáhne na celý den. Další informace proto poskytne ve středu. „Probíhají domovní prohlídky,“ uvedla.

Na vchodech do chomutovské radnice jsou pásky, jedno policejní auto stojí také před domem primátora. Hejtman Jan Schiller (ANO) řekl, že kancelář Hrabáče coby krajského radního je zapečetěná. „Je zapečetěná kancelář pana Hrabáče, asi jí budou s největší pravděpodobností prohledávat,“ uvedl. Kolem radnice v Chomutově je několik policejních aut. Jedno stojí přímo před vchodem. Policisté jsou kolem budovy a zřejmě také uvnitř. Před domem zadrženého primátora Chomutova Marka Hrabáče (ANO) byl dnes dopoledne klid.

Reklama

Razie i v Karlových Varech

Policisté jsou i na magistrátu v Karlových Varech, uvedly server Deník.cz a Česká televize. „Můžu potvrdit, že od rána zasahují policisté i na karlovarském magistrátu. Vyšetřovatelé si vyžádali naši součinnost. Nikoho ale nezadrželi a všechny agendy fungují v normálním režimu, pro veřejnost to s sebou nenese žádná omezení,“ řekl mluvčí karlovarského úřadu Jan Kopál.

V Ústeckém kraji se obdobná kauza podezření na manipulování zakázek týká společnosti Krajská zdravotní (KZ), zřizovatele sedmi nemocnic v regionu. Policie již dříve obvinila mimo jiné bývalého ředitele KZ Petra Malého.

Budova ve Vrběticích, kde se připravuje výroba granátů

Vrbětický atentát. Většina Čechů souhlasí s tím, že za výbuchem jsou Rusové

Většina Čechů souhlasí se závěry policie, že za výbuchy skladů v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku jsou ruští agenti. Vyplývá to z průzkumu agentury Median pro Středoevropskou observatoř digitálních médií , která sdružuje několik organizací pod vedením Univerzity Karlovy.

Přečíst článek

Lidé v Česku chtějí zpřísnit podmínky získání zbrojního průkazu

Beze zbraní. Získat zbrojní průkaz je snadné, Češky a Češi chtějí zpřísnění zákona

Získat zbrojní průkaz v České republice je podle 42 procent občanů snadné. V porovnání s rokem 2017 je o tom přesvědčeno o 16 procentních bodů více lidí. Vyplynulo z průzkumu agentury STEM/MARK, podle níž za změnou názoru veřejnosti s velkou pravděpodobností stojí prosincová střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde student zabil 14 lidí a 25 zranil a následně zastřelil sebe.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Sídlo ředitelství Krajské zdravotní v Ústí nad Labem

David Ondráčka: Zatýkaní v krajských nemocnicích? Do stejné řeky vstupujeme poněkolikáté

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme