Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Křetínského Fnac Darty je na cestě stát se lídrem v prodeji elektroniky a spotřebičů

Daniel Křetínský
ČTK
 ČTK

Francouzská maloobchodní společnost Fnac Darty zahájila nabídku na koupi akcií italské společnosti Unieuro. Nabídka končí 25. října a oceňuje italskou společnost na 249 milionů eur (6,2 miliardy korun).

Reklama

Fnac Darty učinila nabídku s podporou investiční firmy Ruby Equity Investment, která je dceřinou společností firmy Vesa Equity Investment, hlavního akcionáře Fnac Darty ovládaného českým miliardářem Danielem Křetínským, uvedl francouzský list Le Monde. Spojením Fnac Darty a Unieuro by vznikl lídr na trhu prodeje spotřební elektroniky a domácích spotřebičů v jižní a západní Evropě.

Nabídka Fnac Darty je ze 75 procent v hotovosti a zbytek v akciích francouzské firmy. Ze dvou třetin ji financuje Ruby.

Daniel Křetínský bude vlastnit většinu řetězce Casino

Euro: Křetínský je nejbohatší Čech. Přeskočil Kellnerovou

Nejbohatším Čechem v letošním žebříčku časopisu Euro je Daniel Křetínský, jehož majetek za poslední rok vzrostl z 217 na 390 miliard korun. Z čela pořadí tak sesadil Renátu Kellnerovou s rodinou, jejichž majetek se meziročně zvýšil o 65 miliard na 350 miliard korun. Na třetí místo se posunul Patrik Tkáč s odhadovanou výší majetku 260 miliard korun. Nejvýrazněji si proti loňsku pohoršil předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), jehož jmění se snížilo o 50 miliard na 85 miliard korun a v žebříčku Eura mu patří sedmé místo.

Přečíst článek

Tržby sloučené skupiny by činily více než deset miliard eur. To je důležitá hodnota, která by zlepšila nákupní podmínky firmy u dodavatelů i přístup na finanční trh. Dohoda by také pomohla snížit závislost Fnac Darty na francouzském trhu. Na konci loňského roku francouzská skupina posílila v Portugalsku, kde koupila deset prodejen a internetový obchod MediaMarkt Portugal.

Reklama

Fond Vesa Equity Investment se zaměřuje na burzovní investice a vlastní mimo jiné podíly ve společnostech PostNL, v britských supermarketech Sainsbury's, francouzské televizní společnosti TF1 a v americkém řetězci s teniskami Foot Locker. Fondu zároveň patří významný podíl v britské poště Royal Mail. Spoluvlastníkem fondu je slovenský podnikatel Patrik Tkáč.

Křetínský patří k nejvlivnějším postavám českého byznysu. Ovládá řadu průmyslových, obchodních, finančních nebo mediálních firem v České republice i v zahraničí. Podle nejnovějšího žebříčku časopisu Euro je Křetínský nejbohatším Čechem.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme