Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Léčba škrty. Intel propustí tisíce lidí. Konečně pozitivní zpráva, reagují akcionáři

Intel, výrobce čipů, chystá obří akvizici
iStock
 ČTK

Intel plánuje propustit tisíce zaměstnanců. S odkazem na své zdroje o tom informuje agentura Bloomberg.

Reklama

Americký výrobce čipů Intel, pro který teď pracuje zhruba 110 tisíc lidí, potřebuje snížit náklady, protože firmě klesá zisk i podíl na trhu. Akcie podniku asi hodinu před začátkem středečního obchodování ve Spojených státech vykazovaly růst o více než dvě procenta. Od začátku roku ale kolem 40 procent ztrácejí.

Intel zůstává významným hráčem na trhu s osobními počítači a servery, ale nedaří se mu držet krok s rostoucí poptávkou po čipech používaných v aplikacích umělé inteligence (AI). Generální ředitel Pat Gelsinger se snaží, aby společnost znovu získala konkurenční výhodu. Zaměřil se na zvýšení výrobních kapacit, investice do pokročilých čipových technologií a na expanzi na nové trhy.

Investorka Andrea Ferancová Bartoňová

Andrea Ferancová Bartoňová: Sektor budoucnosti je ed-tech. Virtuální osobní učitelé pro Billa Gatese i prodavačku

Andrea Ferancová se pohybuje ve světě investic od konce devadesátých let, pracovala na řadě velkých transakcí. Skrze fond Espira, který spoluvlastní, v posledních letech investovala do firem, které mají pozitivní dopad na společnost. Impaktové investování neopouští, ale fascinuje jí věc, která už začíná měnit svět a životy lidí: ed-tech, inovativní vzdělávání. „Je to obrovská investiční šance i příležitost pro lidi, jak osobně celý život růst, vzdělávat se a rozvíjet se,“ říká původem slovenská investiční bankéřka žijící v Praze. Velkým pojmem jsou pro ni future relevant jobs.

Přečíst článek

Intel zveřejní hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí ve čtvrtek. Zprávu Bloombergu firma odmítla komentovat.

Reklama

Společnost dříve trhu s čipy dominovala. Její postavení se ale oslabilo za Gelsingerových předchůdců, protože ji dohnali a převzali její podíl na trhu konkurenti, jako je například Advanced Micro Devices (AMD). Ostatní výrobci v čele se společností Nvidia pokročili ve vývoji lukrativních polovodičů přizpůsobených pro náročné úlohy spojené s AI. Společnost Intel se také vyrovnává s nerovnoměrnou poptávkou po čipech, které pohánějí notebooky a stolní počítače, což je její hlavní činnost.

CTO společnosti IBM Martin Švík

Martin Švík z IBM: Kvantové počítače představují novou konkurenční výhodu pro státy. Přístup Česka se mění

Kvantové počítače a umělá inteligence značně rozšiřují možnosti, kterými technologie usnadňují výzkum i další lidské činnosti. Jsme tedy na prahu další průmyslové revoluce? „Ještě před rokem to v Česku moc nerezonovalo. Ale od té doby se podařilo přesvědčit řadu lidí a letos na začátku roku podepsala Národní ekonomická rada vlády dokument, podle něhož je kvantum pro Českou republiku strategická oblast,“ říká Martin Švík, technologický ředitel IBM pro region severní, střední a východní Evropy.

Přečíst článek

Akcie Nvidie mohou díky silnému růstu překonat tržní hodnotu Amazonu

AI prostě táhne. Firma Nvidia je díky ní nejhodnotnější firmou světa

Americký výrobce čipů Nvidia se díky pokračujícímu růstu ceny svých akcií stal nejhodnotnější firmou na světě. Tržní hodnota podniku se dnes vyšplhala až na zhruba 3,3 bilionu dolarů (přes 76 bilionů korun), uvedla agentura Bloomberg. Společnost Nvidia stojí v čele světového trhu s čipy pro umělou inteligenci (AI) a v poslední době výrazně těží z prudkého růstu zájmu o tuto technologii.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Akcie výrobce čipů Nvidia raketově rostou

Dva se perou, třetí se směje. Nvidia je nejhodnotnější firmou, sesadila Apple i Microsoft

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme