Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Paradox doby. Nejdražší léky na hubnutí se prodávají nejlíp

Lék Ozempic
ČTK

Léky proti obezitě a cukrovce Ozempic a Wegovy, které vyrábí dánská farmaceutická společnost Novo Nordisk, jsou horké zboží. Agentura Bloomberg uvádí, že peníze, které oba léky letos vydělaly, už mohou zaplatit výzkum, který na ně dánská společnost vynaložila v posledních třech desetiletích.

Reklama

Dvojice léků na cukrovku a obezitu se ve druhém čtvrtletí prodala za téměř 50 miliard dolarů (1,1 bilionu korun) a je na dobré cestě k tomu, aby do konce letošního roku vydělala 65 miliard dolarů, uvádí agentura Bloomberg. Po úpravě o inflaci by to zastínilo 68 miliard dolarů, které farmaceutický gigant utratil za veškerý výzkum a vývoj od poloviny 90. let, kdy začal zintenzivňovat práce na této třídě léků. Jen tržby z prodeje přípravku na hubnutí Wegovy vzrostly v letošním druhém čtvrtletí o 53 procent na 11,66 miliardy dánských korun, ačkoliv analytici v jejich případě očekávali ještě lepší výsledek. 

Dobré finanční výsledky jsou z velké části dány i velice vysokou cenou při využívání obou léků. Lék Wegovy má v USA katalogovou cenu 1349 dolarů za měsíc užívání, tedy více než 30 tisíc korun. Cena druhého léku - Ozempic - je v současné chvíli 968 dolarů, tedy téměř 22 tisíc korun

Půjde to levněji?

Dánská společnost čelí rostoucímu tlaku, aby byly oba její léky byly cenově dostupnější. Poptávka po nich totiž raketově stoupá a pojistné krytí nutí mnoho pacientů platit z vlastní kapsy. Generální ředitel společnosti Novo Nordisk Lars Fruergaard Jorgensen tak bude zítra ohledně cen za oba léky hovořit na slyšení, které povede senátor za Vermont Bernie Sanders. Ten minulý týden uvedl, že by dle jeho informací mohl lék Ozempic stát i méně než sto dolarů na měsíc.

Novo Nordisk ve druhém čtvrtletí zvýšila provozní zisk meziročně o devět procent na 25,9 miliardy dánských korun (zhruba 87,8 miliardy korun). Díky zájmu o přípravek na hubnutí se z Novo Nordisk stala nejhodnotnější firma obchodovaná na burze v Evropě. V letošním roce tržní kapitalizace firmy přesáhla v přepočtu 500 miliard eur (12,6 bilionu korun).

Reklama

Výrobce léků na hubnutí investuje v Irsku dvě miliardy dolarů

Americký farmaceutický gigant Eli Lilly za 1,8 miliardy dolarů rozšíří výrobu léků na hubnutí, cukrovku a Alzheimerovu chorobu v Irsku, píše CNBC.

Přečíst článek

Biohacking: Mořské řasy chrání játra a pomáhají hubnout

Pravidelná konzumace mořských řas má pro tělo blahodárné účinky. Ale pozor na dávkování. Řasy předcházejí ucpávání cév, obezitě a zlepšují profil cholesterolu.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Ozempic jako druhý botox. Léky na hubnutí migrují do kosmetických salonů

Ozempic jako druhý botox. Léky na hubnutí migrují do kosmetických salonů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme