Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Levná móda, úmorná vedra a drahé úvěry. Fast fashion se řítí do problému

Levná móda, vedra a drahé úvěry. Fast fashion se řítí do problému
US.TEMU.COM
Denisa Holajová

Zatímco teploty prudce stoupají a internetová tržiště valí na spotřebitele reklamy nabízející letní šaty za pár stovek, či dokonce jen desítek korun, pod povrchem doutná velký problém. Deklarované snahy módního průmyslu, který patří k hlavním viníkům globálního oteplování, omezit emise postupují ledovcovým tempem. Klíčová je otázka, kdo ohlášenou dekarbonizaci zaplatí. Levné asijské továrny těžko.

Reklama

Odhadované náklady na snížení uhlíkové stopy v příštích desetiletích se pohybují ve stovkách miliard dolarů, tedy bilionech korun. Snaha o udržitelnost však v centrálách velkých módních značek zatím zpravidla nepřekročila práh oddělení marketingu a společenské odpovědnosti.

Sázka na uvědomělost spotřebitelů v případě kampaní akcentujících udržitelnou módu nevyšla. I když obavy ze změn klimatu mezi mladými rezonují, jejich nákupní preference tomu v praxi neodpovídají, jak ukazují úspěchy čínských online obchodů Shein či Temu.

Ale problémem nejsou jen nakupující, kteří naskakují na levné ceny chrličů rychlé módy. Na vině je také složitý dodavatelský řetězec, který škrtí ceny. I když se módní značky zavázaly snížit emise, většinu znečištění produkují levné asijské továrny, které značky ve skutečnosti nevlastní. Převážně malé a střední podniky, kde se vyrábějí a barví látky, šijí oděvy a vyrábí obuv, nemají kapitál na investice s dlouhou návratností. Nic na tom zatím nemění skutečnost, že rostoucí teploty mají dopad nejen na zdraví pracovníků v dílnách i jejich produktivitu, a tedy výkon podniku.

„Je to model, ve kterém si značky berou většinu zisků, zatímco dodavatelé jsou vystaveni neúnavnému cenovému tlaku a nepředvídatelným peněžním tokům závislým na trendech, což vede k mizerným úvěrovým ratingům,“ upozorňuje server Business of Fashion.

Reklama

Módní paradox. Značky začaly sázet na udržitelnost a převálcoval je Shein

Západní móda se snaží o udržitelnost, ale je to marné. Všechny válcuje levný čínský Shein

Před pár týdny zkrachovala švédská firma Renewcell, jeden z nejslibnějších start-upů v oblasti recyklace módy. Z textilního odpadu začal vyrábět surovinu pro nové tkaniny. Trh mu předpovídal velkou budoucnost, protože značky potřebují materiály jako Renewcell's, aby splnily přicházející nařízení o udržitelnosti. Odběratelem a podporovatelem Renewcellu byl například řetězec H&M. Ovšem i ten dnes svádí zápas o svoji budoucnost. Příčinou je čínský Shein, který jde proti proudu udržitelnosti.

Přečíst článek

Sdílené riziko

Cestu ze slepé uličky se nyní snaží společně najít čtveřice značek - H&M, Gap, Mango a Bestseller. Iniciativa vznikla za podpory společností The Fashion Pact a Apparel Impact Institute. Cílem je vytvořit mechanismus kolektivního financování, který pomůže dodavatelům získat přístup k nízkoúročeným půjčkám na projekty dekarbonizace. Třeba na umístění solárních panelů. Samotné továrny by totiž čelily astronomickým úrokovým sazbám, pokud by se jim vůbec podařilo úvěry získat.

„Je to poprvé, co se značky spojily, aby se podělily o riziko,” uvedl Christopher Chiam ze singapurské banky DBS, která se v rámci této iniciativy zavázala poskytovat půjčky. První projekty mají být v Bangladéši. Záměrem je zapojit více značek a bank a rozšířit program do dalších zemí, jako je Vietnam, Indie, Čína, Itálie či Turecko.

Zatím velkou neznámou ovšem je, kolik peněz budou módní giganti ochotni riskovat. „Neexistuje žádný minimální ani maximální limit, ale každý ví, že to nebude 50 tisíc,“ poznamenala vedoucí H&M pro udržitelnost Leyla Ertur.

Na druhou stranu, i pro módní značky to může být cesta. Protože investovat například do klimatizace v přehřátých asijských továrnách by jim k udržitelnosti nepomohlo. Chlazení je v těchto provozech závislých na fosilních palivech spojeno s vysokými náklady na energie, a tedy jde přímo proti deklarovaným klimatickým cílům.

Sheinu musí stačit Londýn. Proč je IPO prodejce módy v USA neprůstřelné?

Sedm měsíců od podání žádosti o IPO čínská společnost Shein, zdá se, odpískala své plány vstoupit na burzu v USA. Podle burzovních expertů přichází na řadu plán B. Shein usiluje o to dostat se na londýnský parket. Je to pro ní méně výhodné, ale snazší.

Přečíst článek

Temu, Shein

Rok 2024: Temu a Shein útočí. Konkurenční boj v rychlé módě přitvrdí

Jak ustát útok asijských predátorů? Tak zní klíčová otázka obchodníků s rychlou módou pro rok 2024. Jejich obor navíc ještě zrychluje. Zatímco poptávka spotřebitelů zaznamenává od pandemie covidu výkyvy, na tradiční západní hegemony - řetězce Zara a H&M - se valí konkurence z Číny, která už zapustila kořeny v Evropě i ve Spojených státech. Elektronické obchodování boří estetická pravidla a generace Z si na kolotočové nákupní šílenství s nízkými cenovkami rychle zvyká.

Přečíst článek

Reserved dobývá Londýn i Milán

Levná polská móda se valí na Evropu. Reserved dobývá Londýn i Milán, Pepco přepálilo expanzi

Střední a východní Evropa už je polským oděvním gigantům malá. Vlastník značek Reserved, Mohito či Sinsay, gdaňská společnost LPP, se letos odvázal k mohutné expanzi na západní trhy. Rovnou v mekce módy, na prestižním Corso Vittorio Emanuele II v Miláně, LPP otevřela na podzim svoji první italskou prodejnu. To v Londýně už má celkem čtyři, včetně vlajkové lodi na Oxford Street. Naopak Pepco teď hasí s následky rychlého otevírání stovek prodejen z minulých let.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme