Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Loděnice, která postavila Titanic, bojuje o přežití

Kampaň za záchranu loděnice Harland & Wolff probíhala už v roce 2019
Profimedia
 ČTK

Společnost Harland & Wolff, která postavila slavnou loď Titanic, bojuje o přežití. Loděnice, která sídlí v severoirském Belfastu, jedná o nouzovém úvěru s firmou Riverstone Credit Partners. Informuje o tom dnes list Financial Times (FT), který se odvolává na zdroje obeznámené se situací.

Reklama

Rozhovory se podle zdrojů týkají rozšíření existující úvěrové linky o 20 milionů liber (zhruba 600 milionů korun) ze současných 115 milionů liber. Předpokládá se, že tento krok by byl spojen s výraznými změnami ve vedení společnosti Harland & Wolff. Pokud se nouzové financování nepodaří sjednat, mohla by být firma rozdělena na části a prodána, uvedly zdroje.

List Financial Times v úterý informoval, že nová britská vláda se chystá odmítnout žádost společnosti Harland & Wolff o záruky za úvěry v hodnotě 200 milionů liber, které by firmě pomohly získat od skupiny bank nové finance s nižší úrokovou sazbou. Předchozí vláda o těchto zárukách jednala déle než rok, ale nedospěla ke konečnému rozhodnutí. V sázce je podle FT kolem 1500 pracovních míst.

Loděnici Harland & Wolff založili v roce 1861 Edward Harland a Gustav Wolff. Na začátku 20. století byla největším stavitelem zámořských lodí. Za druhé světové války vyrobila 140 válečných lodí, 123 obchodních lodí a více než 500 tanků. Po válce počet jejích zaměstnanců stoupl až na téměř 35 tisíc. Později se však firma dostala pod tlak kvůli rostoucí globální konkurenci a rozmachu letecké dopravy.

Reklama

Sídlo bankovní skupiny Lloyds

Místo banky sociální bydlení. Britská skupina Lloyds chystá velkou přeměnu svých budov

Významná bankovní skupina Lloyds chystá rozsáhlé projekty na podporu sociálního a dostupného bydlení. Plánuje být také součástí širší strategie nové labouristické vlády k překonání bytové krize. Jak ale popisuje šéf firmy, nejde jen o charitu, přívětivé bydlení může být zvláště v dnešních podmínkách stabilním byznysem.

Přečíst článek

Nenechávejte populistům záminky, radí demokratům Tony Blair

Nenechávejte populistům záminky, radí demokratům Tony Blair. A vyhlíží novou průmyslovou revoluci

Demokratické vlády nesmí nechat politiku vymknout z rukou. Populisté využívají jejich chyb, tvrdí jeden z volebně nejúspěšnějších britských premiérů Tony Blair. Co radí svému nástupci Keiru Starmerovi?

Přečíst článek

Voldemort ostrovní politiky. Proč se v předvolební kampani nesmí vyslovit slovo brexit?

Karel Pučelík: Voldemort ostrovní politiky. Proč se v předvolební kampani nesmí vyslovit slovo brexit?

Většina obyvatel Spojeného království není s pobrexitovým vývojem spokojená. Světoví ekonomové ve své předvolební intervenci zmiňují zlepšení vztahů s Evropskou unií jako klíčový bod na cestě k oživení stagnující ekonomiky. Tak proč se tématu takřka všichni politici před volbami vyhýbají jak čert kříži?

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Posádku ponorky Titan, která mířila k vraku Titanicu, zabila imploze. Smrt byla okamžitá

Režisér Titanicu Cameron k implozi ponorky Titan: Při obou nehodách byla ignorována bezpečnostní varování. Je to šokující

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme