Madeta měla loni rekordní tržby, přes šest miliard. Letos ji čeká těžký rok
Největší česká mlékárna Madeta měla loni podle předběžných výsledků poprvé tržby přesahující šest miliard korun. Marže jí však klesla. A náklady na energie, služby či dopravu letos firmě ještě porostou, meziročně o desítky milionů korun. Podle jejího generálního ředitele Milana Teplého mlékárna přistoupí k dalším nákladovým škrtům a možná i k omezení investic.
„Loni jsme jeli trochu hůř než předchozí rok, který byl mimořádně dobrý obratově, ziskově, v maržích. S obratem jsme šli loni nahoru, poprvé jsme protrhli – i navzdory výpadku exportu do Libabonu a Spojených arabských emirátů – hranici šesti miliard korun. Ale výrazně klesla marže, šla o 18, 19 procent dolů," řekl Teplý.
Letos plánuje Madeta tržby kolem 6,5 miliardy korun. Letošní rok bude podle ředitele ekonomicky ale ještě horší než minulý. Madeta sice od ledna zdražila výrobky o víc než deset procent, ani tak jí to ale nepokryje rostoucí náklady na energie, pohonné hmoty, materiál, obaly či služby. Firma tak seškrtá některé zbytné náklady, zvažuje také, že omezí část investic.
Největší česká mlékárna Madeta zdraží ceny výrobků od ledna 2022 o víc než deset procent. Ještě v polovině října předpokládala, že stoupnou o dvě až tři procenta. Příčinou jsou stále rostoucí ceny pohonných hmot i energií, uvedl generální ředitel Madety Milan Teplý.Madeta se chystá zdražovat, od ledna ceny výrobků poskočí o 10 procent
Zprávy z firem
Madetu čeká nákladově těžký rok
„Vypustíme některé méně atraktivní výrobky a budeme muset jednat (o výkupních cenách mléka) se zemědělci, ale to je těžké, protože jim šly náklady také nahoru. Doba se velmi dramaticky vyvíjí: je tady změna vlády, změna přístupu k agrárně – potravinářskému komplexu. Zřejmě bude trochu upozaděné to, jestli jsme jako republika potravinově soběstační. Čekám velmi těžký rok. Odhadovat zdražení mnoha a mnoha komodit lze těžko. Čekáme, že se nám podaří mít tržby převyšující šest miliard korun, ale mám obavy o marži a o to, v jaké ziskové oblasti se budeme pohybovat. Určitě to bude hluboko pod úrovní předchozích tří let,” řekl Teplý.
Průměrné ceny másla, eidamu či mouky v prosinci oproti listopadu mírně klesly, stále jsou však na několikaletých maximech. Vyplývá to z aktuálních výsledků šetření průměrných cen vybraných výrobků Českého statistického úřadu. Základní potraviny v Česku v posledních měsících až na výjimky zdražují – například čtvrtka másla se přehoupla přes 50 korun – a následují tak trend ze zahraničí. A bude tomu i v novém roce, neboť inflace by měla dosáhnout až sedmi procent.Ceny potravin jsou vysoko. A výrobci v lednu ještě zdraží o deset procent
Money
V polovině roku dokončí Madeta investici v krumlovském závodě. Loni tam změnila způsob solení plísňového sýra niva. Místo solných lázní přešla na suché solení. Šlo o součást investice za 350 milionů korun, která začala předloni a skončí letos. Kapacita závodu se rozšíří o třetinu, denně tam pak vyrobí až 21 tun sýru ze 180 tisíc litrů mléka. Zájem o nivu mají zákazníci z Tatarstánu, jedné z republik Ruské federace. „Chtěli od nás zboží, ale musí si ho odvézt, neporuším embargo (vývozu do Ruska),” řekl Teplý. Doufá, že letos vzroste export do Libanonu a Spojených arabských emirátů. O sýr akawi nově projevili zájem odběratelé z afrických zemí jako Kongo, Libérie, Sierra Leone, Gabon či Senegal.
Madeta má čtyři výrobní závody: v Plané nad Lužnicí, Českém Krumlově, Jindřichově Hradci a Pelhřimově. Zaměstnává 1500 lidí, zpracuje denně 900 tisíc litrů mléka. Má 170 dodavatelů syrového mléka, nabízí přes 250 druhů výrobků, vyváží pětinu produkce. V prosinci byla výkupní cena za litr syrového mléka 9,81 koruny. V roce 2020 měla Madeta tržby 5,61 miliardy korun a zisk po zdanění 311,4 milionu. Vyplývá to z výroční zprávy.
Mléko, které ve skutečnosti není mlékem, a maso, jež není masem, je možné znát z vegetariánských a veganských obchodů a restaurací. Ale to, co přichází nyní, je něco revolučně jiného: mléčné výrobky, které svým složením odpovídají kravskému mléku, ale nepocházejí od krávy, nýbrž z bioreaktoru. Ekonomicky i ekologicky by to mohl být průlom.Potravinový trh by měly změnit „pravé mléčné výrobky“, které neviděly krávu
Money
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.
Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.
Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly.
Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.
O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.
Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.