Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Mattoni posiluje na evropském trhu. V Srbsku investovala tři čtvrtě miliardy do nové linky

Srbský prezident Aleksandar Vučić a vlastník společnosti Mattoni 1873 Alessandro Pasquale na otevření nové linky společnosti Knjaz Miloš v Srbsku
poskytnuto Mattoni 1873
Stanislav Šulc

Společnost Mattoni 1873 vlastněná rodinnou Pasqualových výrazně posiluje na evropském trhu. Letos plně ovládla srbskou společnost Knjaz Miloš, ta nyní otevřela novou linku ve městě Aranđelovac. Celková investice se vyšplhala na 28,5 milionu eur, tedy téměř tři čtvrtě miliardy korun. „Zde vyráběné produkty mimo jiné zamíří na trhy v Evropské unii, konkrétně do Bulharska a Maďarska,“ uvedl pro newstream.cz vlastník Mattoni 1873 Alessandro Pasquale. Slavnostního spuštění nové linky se zúčastnil i srbský prezident Aleksandar Vučić.

Reklama

Společnost Knjaz Miloš patřící do skupiny Mattoni 1873 otevřela v srbském městě Aranđelovac nový výrobní závod Miloš a Antonio. Nově tak celkem 11 linek dokáže produkovat 700 milionů lahví, čímž se Knjaz Miloš dostává na mapu největších evropských výrobců nealkoholických nápojů, uvedl při spuštění nové části fabriky CEO Knjaz Miloš Marko Stanković.

Podívejte se na spuštění nové linky závodu Knjaz Miloš

Ve městě Aranđelovac tak Knjaz Miloš bude vyrábět celé portfolio vod a nealkoholických nápojů, které zahrnuje regionální i světové značky, jako je ikonická perlivá minerální voda Knjaz Miloš, neperlivá minerální voda Aqua Viva, energetický nápoj Guarana, nealkoholické nápoje ReMix Knjaz a Tube, a také nápojové značky společnosti PepsiCo, jako jsou Pepsi, Pepsi Zero, 7Up, Mirinda, Evervess a Ivi.

Reklama

Majitel Mattoni 1873 Alessandro Pasquale

Alessandro Pasquale z Mattoni: Jestli projde růst DPH, minerálky zdraží

Alessandro Pasquale k poslednímu březnu letošního roku skončil v pozici CEO skupiny Mattoni 1873. Zůstává však ve vedení firmy v roli výkonného prezidenta a chce se více soustředit na strategické rozvíjení rostoucí skupiny. V roli šéfa Evropské asociace výrobců minerálních vod se pak chce zasadit o zavedení zálohového systému v celé Evropské unii. „Zvládnutelné to je do roku 2028. Pokud by se to opravdu povedlo, do roku 2040 by se ušetřilo 40 milionů tun plastu. To je hora plastu,“ uvádí v exkluzivním rozhovoru pro newstream.cz Alessandro Pasquale.

Přečíst článek

Část výroby půjde na místní trh, část na export včetně trhů evropské unie, zejména Maďarsko a Bulharsko, půjde asi o 100 milionů lahví a plechovek,“ prozradil vlastník skupiny Mattoni 1873 Alessandro Pasquale. Mattoni společnost Knjaz Miloš částečně vlastnila od roku 2019, stoprocentně ji ovládla v letošním roce.

„Srbský trh je pro nás velmi důležitý. Je totiž mimořádně rostoucí. Důvod? Roste celá ekonomika a s tím roste také kupní síla místních lidí, tedy sportřeba,“ dodal pro newstream.cz Pasquale.

Státní podpora

Investice do nové linky se vyšplhala na 28,5 milionu eur, tedy v přepočtu téměř tři čtvrtě miliardy korun. Takřka pěti miliony eur přitom společnosti pomohla také srbská vláda. Zahájení výroby tak přijel podpořit také srbský prezident Aleksandar Vučić.

„Je to opravdu velká investice, ale když jsme o ní na vládě jednali, říkal jsem, že nejde jen o peníze, které budou investovány. Jde o pracovní místa, růst exportu, daně, které na základě té investice vybereme. Jsem tak rád, že jsme projekt podpořili a že u toho můžeme být. Ukazuje to, jak důležitý je Knjaz Miloš pro Srbsko, ale i pro tento region,“ uvedl prezident. „A pokud vše půjde hladce, již příští rok začneme stavět novou část dálnice, která pomůže Aranđelovac propojit s centrem,“ dodal Vučić.

Hodnota zlata v portfoliu ČNB od začátku roku vzrostla o 65 procent

Zlato přepisuje rekordy. Je nejdražší v historii

Cena zlata poprvé překročila 2700 dolarů (téměř 63 tisíc korun) za troyskou unci. K růstu žlutého kovu přispívá pokles úrokových sazeb a stupňující se geopolitické napětí.

Přečíst článek

Inovativní linka

Nová linka využívá vysoce moderních technologií, velká část již je robotizovaná. I tak ale otevřením linky vzniklo nových sto pracovních míst. Linka tak ukazuje, jak se veškerý průmysl posouvá směrem k robotizaci. Skladba zaměstnanců tak tuto proměnu odráží.

Technologie jdou opravdu velmi rychle kupředu, ale abyste se nemýlili, také v České republice máme velmi moderní továrny, díky velkým investicím nejsou nijak daleko od těchto nových zde v Srbsku. Tady musíme nyní investovat víc, stejně jako jsme činili v Česku v minulosti,“ uzavřel Alessandro Pasquale.

Uber dostal v Nizozemsku pokutu 290 milionů eur

Uber zvažuje nákup Expedie. Šlo by o jeho dosud největší akvizici

Provozovatel alternativní taxislužby Uber zkoumá možnost nabídky na převzetí americké internetové cestovní platformy Expedia, jejíž hodnota činí 20 miliard dolarů (466,1 miliardy korun). Byla by to největší akvizice firmy Uber, která se snaží rozšířit své aktivity a najít nové možnosti pro růst. Informoval o tom list Financial Times s odvoláním na informované zdroje.

Přečíst článek

Šéf CzechInvest: Češi si potřebují vypěstovat kulturu úspěchu

Český vzdělávací systém dostatečně nepovzbuzuje mladé lidi k tomu, aby jednou začali podnikat. Je založený na memorování a hledání chyb, méně se pak zajímá o to, jak žák o věcech přemýšlí a jak dokáže rozvíjet probíraná témata, uvedl na konferenci Podnikavá budoucnost Česka generální ředitel státní agentury CzechInvest Jan Michal. Podnikat podle něj chtějí zhruba dvě pětiny mladých lidí, kolem 55 procent upřednostňuje být zaměstnanci.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme