Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Meta představila nový a levnější prototyp brýlí pro rozšířenou realitu

Americká technologická společnost Meta Platforms představila levnější verzi náhlavní soupravy pro virtuální realitu Quest 3S
ČTK
 ČTK

Americká technologická společnost Meta Platforms představila levnější verzi náhlavní soupravy pro virtuální realitu Quest 3S za 299 dolarů (zhruba 6750 korun), první funkční prototyp brýlí Orion pro rozšířenou realitu a také aktualizace svých stávajících produktů pro virtuální realitu a umělou inteligenci. Firma přístroje předvedla na výroční konferenci Meta Connect ve svém kalifornském sídle.

Reklama

Předchůdce představeného headsetu, Quest 3 z roku 2023, ještě stál 499 dolarů. Nový typ lze používat ke sledování filmů, ale i k provozování fitness aplikací a her pro virtuální realitu, uvedla Meta.

Brýle Orion jsou vyrobeny z hořčíkové slitiny a poháněny vlastním křemíkem navrženým společností Meta. Firma plánuje pracovat na jejich zmenšení, zeštíhlení a zlevnění pro spotřebitele.

Horečku kolem umělé inteligence střídá bolestivá fáze střízlivění

Spojení umělá inteligence téměř dva roky ovládalo investiční svět. Firmy, které zachytily první vlnu generativní AI, enormně vyrostly, což platilo zejména pro výrobce čipů Nvidia, jejíž hodnota se v řádu měsíců zněkolikanásobila, a Nvidia se dokonce na čas stala nejhodnotnější veřejně obchodovanou firmou světa. Na čele vystřídala Microsoft, který se i díky investici do OpenAI stal jedním z vítězů AI horečky. Nyní investiční svět čeká fáze střízlivění, investoři začínají být opatrnější.

Přečíst článek

Spolupráce AI a kamer

Zařízení umělé inteligence mají být podle vedení společnosti chytřejší díky zapojení kamer, protože tak lépe vyhodnotí, co od nich uživatelé chtějí. Chatboti s umělou inteligencí se dosud obvykle orientují pouze podle toho, co jim uživatelé řeknou.

Reklama

Chatbot Meta AI může prostřednictvím těchto zařízení ale živě sledovat, na co se uživatelé dívají, vysvětlil šéf Mety Mark Zuckerberg. To by mohlo být užitečné například při vaření nebo při poznávání nového města. S pomocí kamery by si umělá inteligence mohla zapamatovat i polohu velkého parkoviště.

Další novou funkcí brýlí s kamerami a malými reproduktory je živý překlad. Ten bude zpočátku fungovat pro angličtinu, francouzštinu, italštinu a španělštinu. Meta vyvíjí zařízení prodávaná pod značkou Ray-Ban společně s největším světovým výrobcem brýlí Luxottica.

Umělá inteligence vytvořila vědce. Kreativní moc není

Umělá inteligence vytvořila vědce. Kreativní moc není

První umělá inteligence v roli vědce si počíná tak trochu jako dávní učenci uzavření ve slonovinové věži svého papírového poznání: prohrabuje se už existujícími znalostmi (či omyly), vyvozuje z nich nějaké závěry, avšak nedělá experimenty, kterými by je ověřila. Ale i tak jí to začíná myslet.

Přečíst článek

Mezi oznámenými aktualizacemi umělé inteligence je i vylepšení zvuku digitálního asistenta s názvem Meta AI, který nyní bude reagovat na hlasové příkazy. Nabídne uživatelům možnost, aby asistent mluvil hlasy celebrit včetně Judi Denchové nebo Johna Ceny.

„Myslím, že hlas bude přirozenějším způsobem interakce s AI než text,“ řekl Zuckerberg. Metu AI podle něj používá měsíčně více než 400 milionů lidí, z toho 185 milionů se k ní vrací každý týden.

Společnost Meta ve své divizi zaměřené na virtuální realitu prodělává miliardy dolarů, ale stále doufá, že se jí investice vyplatí. Akcie podniku po oznámení posílily o zhruba dvě procenta.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Šampiony akciových trhů jsou letos technologické firmy. Japonsko a Německo trhly rekord

Šampiony akciových trhů jsou letos technologické firmy s AI. Japonsko a Německo trhly rekord

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme