Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Miliardář Chrenek má zájem o rourovnu ostravských hutí Liberty

Miliardář Chrenek má zájem o rourovnu ostravských hutí Liberty
Profimedia
 ČTK

Skupina Moravia Steel miliardáře Tomáše Chrenka se seriózně zabývá možností provozování některých provozů druhovýroby Liberty Ostrava. Konkrétně jde o rourovnu. Uvedla to mluvčí skupiny Moravia Steel Petra Macková Jurásková.

Reklama

„S provozováním rourovny má firma dlouholeté zkušenosti ve vlastním provozu Válcovny trub v Ostravě-Vítkovicích. A má pro rozjetí provozu vstupní materiál,“ řekla mluvčí.

Šéf Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo ve čtvrtek řekl, že obnovení alespoň druhovýroby by vrátilo do práce zhruba 2000 zaměstnanců, Liberty Ostrava jich má zhruba 5000, převážná část jich je od loňského prosince doma.

Představitelé vlády uváděli, že jejím cílem je najít pro Liberty Ostrava takového investora, který zachová část výroby a udrží v huti velkou část zaměstnanců. Po čtvrtečním jednání s odbory ale ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) novinářům řekl, že nabídku na převzetí hlavní části provozu huti žádný investor nepodal. Vláda podle něj dosud eviduje jen jednu nabídku na provoz druhovýroby. Zatímco prvovýroba zahrnuje produkci oceli, v druhovýrobě se v podniku ze surového materiálu dělají další výrobky.

Ministr uvedl, že situaci výrazně zkomplikovala předchozí soudní moratoria, během nichž se problémy podniku ještě prohloubily, což následně oslabilo i zájem případného investora. Stát podle Stanjury bude v insolvenčním řízení chtít omezit práva současného majitele oceláren, jímž je od roku 2019 Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty.

Reklama

Ďurčo ve čtvrtek řekl, že mluvil se dvěma potenciálními investory, ale jejich zájem je čím dál chladnější.

Skupinu Moravia Steel miliardáře Tomáše Chrenka tvoří zejména společnosti orientované na hutnictví železa, kovoobrábění, strojírenskou výrobu a obchod se souvisejícími produkty. Do skupiny patří více než 20 společností, klíčovou firmou jsou Třinecké železárny. Ve skupině jsou dále například ŽDB Drátovna, MSV Metal Studénka, Šroubárna Kyjov nebo Kovárna VIVA.

Ostravské hutě Liberty nikdo nechce

Záhadný kupec už o Liberty nestojí. Žádná nabídka nakonec nepřišla, oznámil Stanjura

Žádný investor nepodal nabídku na převzetí hlavní části provozu zadlužených oceláren Liberty Ostrava. Vláda dosud eviduje jen jednu nabídku na provoz druhovýroby, kam patří například produkce výrobků z oceli. Po čtvrtečním jednání s odbory to novinářům řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Stát podle něj další, větší podporu hutí v příštích měsících nepřipravuje, protože k tomu nemá legislativní oporu.

Přečíst článek

Huť Liberty Ostrava

Zaměstnanci Liberty Ostrava se dočkají výplat. Stát to vyjde na 1,3 miliardy

Úřad práce dosud přijal asi 3900 žádostí zaměstnanců huti Liberty Ostrava o náhradu nevyplacené mzdy z celkového počtu 4815. V pátek začne úřad odesílat první příspěvky. Za tři měsíce stát počítá s tím, že na tyto účely vyplatí i s odvody asi 1,3 miliardy korun, uvedl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Přečíst článek

Majitel skupiny Liberty Sanjeev Gupta

Gupta dovedl ostravskou huť ke krachu. Liberty Ostrava dluží pět miliard

Krajský soud v Ostravě v pátek poslal do úpadku hutní společnost Liberty Ostrava, která na sebe podala minulý týden insolvenční návrh. Vyplývá to z usnesení soudu zveřejněného v insolvenčním rejstříku.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme