Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Miliardář Lukačovič zvažuje, že by Seznam poslal na burzu

Kanceláře Seznam.cz, ilustrační foto
Seznam.cz
 ČTK

Jediný majitel a zakladatel internetové firmy Seznam.cz Ivo Lukačovič zvažuje uvedení akcií firmy na burzu. Zmínil se o tom na on-line placené platformě Patreon s tím, že je to něco, co mu leží v hlavě. Mluvčí Seznamu Aneta Kapucianová článek na Patreonu označila za průzkum terénu.

Reklama

„Mé úvahy o IPO Seznam, které z racionálního hlediska také nedává žádný smysl, mohou spadat do stejné kategorie. Vypadá to jako blbost, bolí to, možná budu muset i trochu bojovat, abych to prosadil, ale nakonec to dopadne dobře,“ uvedl Lukačovič. Zmínil také, že pokud by se IPO Seznamu povedlo, byla by firma v daném segmentu sama.

Lukačovič uvedl, že se mu v minulosti povedlo prosadit několik úspěšných nápadů, které nejprve z pohledu klasického tabulkového managementu nedávaly žádný smysl. Zmínil založení Seznam Zpráv nebo nekonečnou domovskou stránku.

Analytik Capitalinked Radim Dohnal upozornil na to, že možný vstup Seznamu na burzu je zatím v rovině spekulací. Není také jasné, jak velká část akcií by byla obchodovatelná. Podle výše tržeb a zisku odhaduje celkovou hodnotu společnosti na 20 až 35 miliard korun.

Pro pražskou burzu by vstup Seznamu znamenal podle Dohnala velkou vzpruhu. „Nová emise, stabilní firma, zisková, business model pochopitelný. Jeho stabilita, kdy tržby už nerostou nijak závratným tempem, je ovšem svého problém pro valuaci i atraktivitu na BCPP. Seznam by se tak nejspíše stal další spíše pomalou emisí, zajímavou zejména svojí asi stabilní dividendou,“ uvedl.

Reklama

Pro Lukačoviče by uvedení Seznamu na burzu znamenalo přísun likvidity, zároveň by ale ztratil poslední slovo při řízení skupiny, uvedl Dohnal. Velký přínos pro Seznam si představit neumí, jedině v případě, že by firma plánovala větší expanzi, na kterou nestačí současné peněžní prostředky. „Nucené otevření investorské veřejnosti by v některých okamžicích mohlo znamenat nepříjemné se otevření konkurenci, zejména Google, který má v ČR nadále na evropské poměry nízký podíl,“ upozornil.

Největší tuzemská internetová firma Seznam.cz loni zvýšila zisk před zdaněním o šest procent na 1,36 miliardy korun. Tržby stouply o 0,2 procenta na 5,94 miliardy korun. Lukačovič Seznam založil v roce 1996. Firma provozuje stejnojmenný vyhledávač Seznam.cz, zpravodajský server Seznam Zprávy, Televizi Seznam, službu Mapy.cz nebo Sbazar, Sreality a Sauto. Nabízí mimo jiné také srovnávač Zboží.cz, Počasí.cz, Prohlížeč nebo video portál Stream.cz.

Seznam.cz, logo

Lukačovičův Seznam loni vydělal 1,3 miliardy, meziročně o třetinu míň

Pan Seznam, Ivo Lukačovič, může být s loňskými výsledky tuzemské internetové jedničky spokojen. Přestože zisk společnosti spadl o víc než třetinu, tržby i v nelehké ekonomické době rostly. A Seznam personálně posílil.

Přečíst článek

Sociální síť X

Síť X začala vyplácet uživatelům peníze za imprese. Lukačovič dostal několik stovek dolarů, pošle je na charitu

Sociální síť X začala některým svým uživatelům vyplácet peníze za imprese. O této skutečnosti informoval na svém účtu zakladatel společnosti Seznam a český miliardář Ivo Lukačovič.

Přečíst článek

Stanislav Šulc: Elon Musk zpoplatněním Twitteru ukazuje cestu českému školství

Elon Musk ode dneška testuje revoluční novinku. Ve dvou zemích budou muset uživatelé platit 1 dolar ročně. Za to nedostanou vůbec nic, kromě toho, že budou moci zcela normálně „tweetovat“. Jde o symbolickou částku, která Muskovi vynese hodně peněz. Totéž by přitom mělo zkusit i české ministerstvo školství u vysokoškoláků.

Přečíst článek

Najděte majitele bitcoinového účtu vyděrače. Dostanete miliony, slibuje majitel Seznamu a miliardář Lukačovič

Najděte majitele bitcoinového účtu vyděrače. Dostanete miliony, slibuje miliardář Lukačovič

Jeden z nejbohatších Čechů, miliardář a majitel společnosti Seznam.cz Ivo Lukačovič opět čelí pokusu o vydírání. Neznámý anonym po něm požaduje 12,7 bitcoinu (asi 8,12 milionu korun) zaslaných na konkrétní bitcoinový účet, jinak hrozí potížemi Seznamu v jeho sídle na Andělu i v dopravě či nemocnicích stejně jako přede dvěma lety. Lukačovič to oznámil na Twitteru s tím, že nabízí za vypátrání totožnosti vyděrače tolik milionů korun, kolik dopadený zločinec dostane let vězení.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Najděte majitele bitcoinového účtu vyděrače. Dostanete miliony, slibuje majitel Seznamu a miliardář Lukačovič

Najděte majitele bitcoinového účtu vyděrače. Dostanete miliony, slibuje miliardář Lukačovič

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme