Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Miliardová investice u Ostravy. Do průmyslové zóny v Mošnově přichází BMW

BMW
ČTK
 ČTK

Ostravští zastupitelé schválili prodej pozemků ve strategické průmyslové zóně v Mošnově na Novojičínsku společnosti OAMP Hall 6. Nájemcem, kterého má firma do areálu přivést, je německý výrobce automobilů BMW.

Reklama

Ostravský primátor Jan Dohnal (ODS) řekl novinářům, že investice dosáhne 3,4 miliardy korun a vzniknout tam má logistické centrum, které nabídne přes 1000 pracovních míst. Z prodeje pozemků obdrží stát 429 milionů korun bez DPH.

Pozemky mají dohromady rozlohu více než 51 hektarů, město si je už několik let drželo jako rezervu právě pro strategického investora. Celá průmyslová zóna v Mošnově byla připravovaná od roku 2014 za finanční prostředky státu.

Zájmové území, které je předmětem prodeje

Zastupitelé rozhodovali mezi dvěma nabídkami. Druhý zájemce Panattoni nabízel za pozemky bez DPH více než 515 milionů korun, ale za specifických podmínek, a navíc neuvedl jméno konkrétního investora.

„Byla to opravdu jediná konkrétní nabídka na konkrétní záměr, který teď v daném čase přinese jednak kvalitního investora a jednak velký počet pracovních míst, takže to rozhodování i na poli zastupitelstva nebylo příliš složité,“ řekl ke schválení nabídky OAMP primátor.

Reklama

Některým opozičním zastupitelům vadila například jednostranná orientace na automobilový průmysl. Třeba Josef Babka (KSČM) řekl, že se proto hlasování zdrží.

„Je samozřejmě pravdou, že automotive průmysl je dneska jedním z hnacích motoru obecně české ekonomiky. Na druhou stranu asi se nedá úplně predikovat, že společnost BMW, která je koncovým uživatelem prodaných pozemků, je slabá společnost a že bychom tady měli očekávat nějaké velké turbulence. Je to investice, na které se pracovalo řadu měsíců, možná i let,“ řekl Dohnal.

Nová pracovní místa

Šlo podle něj o prodej jednoho z největších pozemků v historii města, a tedy zásadní záležitost. „Víme, jak probíhá dneska situace v Liberty. Víme, jaký tam je tlak, asi víme, že to nedopadne úplně dobře úplně pro všechny zaměstnance, takže samozřejmě jakýkoliv příliv nových pracovních míst v regionu je jenom dobře. Na druhou stranu je si třeba říci, že už dneska nám i určité počty zaměstnanců na pracovním trhu chybí,“ řekl primátor.

Stavět by se mohlo začít letos. „Dojde k podpisu smlouvy, začne jakási stavební příprava, projektová příprava samotného záměru. Věřím, že někdy v průběhu dvou let by to mohlo být postaveno, s tím, že následně by tam mohly najít práci vyšší stovky, spíše více než 1000 zaměstnanců,“ řekl Dohnal.

Většina ploch v mošnovské zóně už je zastavěna, vznikly tam stovky pracovních míst. Je tam terminál kombinované dopravy, působí tam například společnosti DHL, Skladon, ABB, Barum Continental, Hyundai Glovis nebo Česká pošta.

Ostrava má v zóně poslední plochu, v minulosti tam byl vojenský areál. „Aktuálně v průmyslové zóně Mošnov připravujeme poslední rozvojové území, které by mělo mít nějakých 17 hektarů,“ řekl primátor.

Developer rozšířil chystanou zónu u Přerova, vznikne až 5000 pracovních míst

U Přerova vznikne obří průmyslová zóna. Vytvoří tisíce pracovních míst

Developerská společnost RC Europe rozšířila plánovanou průmyslovou a logistickou zónu u Přerova. Podle původního projektu v ní mělo vzniknout až 2500 pracovních míst, nyní by měla díky dalším pozemkům a hale nabídnout až 5000 pracovních pozic. Průmyslové zóna má být u Přerova vybudována do roku 2029. Informuje o tom Mladá fronta Dnes (MfD).

Přečíst článek

Eurokomisaři zavedli cla na dovoz elektromobilů z Číny

Němci zůstali nevyslyšeni. Eurokomisaři zavedli cla na dovoz elektromobilů z Číny

Evropská unie zavádí předběžná cla až 37,6 procenta na dovoz čínských elektromobilů, uvedla Evropská komise (EK). Cla budou platit od pátku 5. července.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme