Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Miliardový obchod má zelenou. Brněnský miliardář Fait prodá Tedom Japoncům

Miliardový obchod má zelenou. Brněnský miliardář Fait prodá Tedom Japoncům
Profimedia
 ČTK

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil investiční skupině Jet Investment brněnského miliardáře Igora Faita prodej třebíčského výrobce kogeneračních jednotek Tedom japonské Yanmar Group. Úřad to uvedl na svém webu. Jet Investment o prodeji informoval na začátku září, výši transakce neuvedl, podle odhadů médií by mohla dosáhnout až pěti miliard korun.

Reklama

„Úřad zjistil, že spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, a proto vydal rozhodnutí o povolení spojení. Rozhodnutí již nabylo právní moci,“ uvedl ÚOHS v tiskové zprávě.

Jet Investment Tedom vlastnila od roku 2019, byl součástí jejího private equity fondu Jet 2. „Od akvizice se nám podařilo rozvinout Tedom Group ve skutečně globálního hráče. Tedom je tak nyní nejenom dodavatelem kogeneračních jednotek a poskytovatelem jejich servisu, ale i dodavatelem komplexních energetických řešení,“ uvedl dříve Oldřich Šoba, projektový ředitel Jet Investment.

Kogenerační jednotky, které Tedom dodává do celého světa.

Tedom ještě pod Faitem kupuje italského konkurenta. Cena je tajná

Česká energetická skupina Tedom ovládla největšího výrobce kogeneračních jednotek v Itálii. Od rodiny Kellerových koupila stoprocentní podíl ve společnosti Intergen. Hodnotu transakce ani jedna z firem nezveřejnila.

Přečíst článek

Tedom se zabývá vývojem, výrobou a provozováním kogeneračních jednotek přes 30 let. Má čtyři výrobní a vývojové závody v ČR a několik zahraničních obchodních poboček. Celá skupina má přes 900 zaměstnanců. Za rok 2023 měla skupina tržby 5,8 miliardy korun, meziročně stouply o 30 procent. Jet Investment uvedla, že letošní tržby očekává kolem osmi miliard korun. V tomto týdnu Tedom oznámila nákup italského výrobce kogeneračních jednotek Intergen.

Reklama

„Tímto strategickým krokem spojíme odborné znalosti Tedomu v oblasti kogenerace a energetických služeb s globálním dosahem a inovativními technologiemi Yanmaru. Síly obou společností se navzájem doplňují, čímž vytvářejí silný základ pro budoucí růst. Jsme odhodláni zachovat vysoké standardy a držet se hodnot, díky nimž jsou Tedom a Yanmar v byznyse známí,“ doplnil Peter Aarsen, generální ředitel Yanmar Energy Systems International.

Jet Investment se od vzniku v roce 1997 specializuje na vyhledávání investičních příležitostí do středně velkých společností výrobního průmyslu, které považuje za perspektivní. Spolupodílníky jsou Igor Fait, Lubor Turza, Libor Šparlinek a Marek Malík. Ve fondech kvalifikovaných investorů spravuje aktiva za 15 miliard korun. Prostřednictvím fondů Jet 2 a Jet 3 investuje do středně velkých středoevropských průmyslových společností se silným růstovým potenciálem. Realitní fond Jet Industrial Lease investuje do průmyslových nemovitostí. V Německu, České republice a Polsku spravuje portfolio devíti nemovitostních projektů.

Šéf Energo-Pro: S vodními elektrárnami různě po světě jsme odolní vůči krizím

Skupina Energo-Pro podnikatele Jaromíra Tesaře poslední energetickou krizi zvládla dobře, udělala si z ní ale jasný závěr. „Svět se mění a stává se více volatilním, nestabilním,“ řekl v rozhovoru pro Export.cz Petr Milev, výkonný šéf této mezinárodní skupiny se sídlem v Praze. „Musíme být připraveni na to, že krize budou přicházet, umět s nimi žít, počítat s vyšší nestabilitou a výkyvy cen energií.“

Přečíst článek

Lekce z ruské agrese. Potřebujeme odolnější energetiku i propojení trhů EU a Ukrajiny

Tsunami a havárie jaderné elektrárny ve Fukušimě v roce 2011 zásadně změnily požadavky na bezpečnost atomových zdrojů i daleko za hranicemi Japonska. Brutální destrukce ukrajinské energetiky, kterou se Putinova armáda snažila zlomit odpor houževnatého protivníka, mění pohled na bezpečnost v rámci celého odvětví. Proměna energetiky, a to nejenom na Ukrajině, směřuje k vyšší odolnosti proti hrozbám reálných i hybridních válek. Zkušenosti z poslední ukrajinské zimy budou studovat bezpečnostní analytici i byznysmeni, kteří chtějí zachytit nejnovější trendy, píše ve své analýze na Export.cz Jan Žižka, editor časopisu Moderní ekonomická diplomacie.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme