Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Místo injekce pilulka. Do miliardového byznysu s léky na hubnutí vstupuje i švýcarská Roche

Místo injekce pilulka. Do miliardového byznysu s léky na hubnutí vstupuje i švýcarská Roche
Profimedia
Veronika Kudrnová
vku

Švýcarský farmaceutický gigant Roche po slibných výsledcích z počátečních fází testů urychluje vývoj léků na hubnutí. Na rozdíl od konkurenčních přípravků Wengovy, Ozempic či Zepbound, které se užívají injekčně, Roche vyvíjí pilulku.

Reklama

Další velká farmaceutická firma se vrhá na trh se léky proti obezitě. V miliardovém závodě o to, kdo představí novou generaci léků na hubnutí, které by se nemusely aplikovat injekčně, by se švýcarský gigant mohl postavit do čela peletonu. 

Do další fáze testů Roche posílá dva přípravky. Na trh by se mohly dostat už během několika příštích let, a stát se tak alternativou na bázi tablet k léku Wegovy a Ozempic od společnosti Novo Nordisk či Zepbound od Eli Lilly.

„Urychlujeme klinický vývoj našeho portfolia pro léčbu obezity. Chceme dostat tyto léky k pacientům rychleji, než se původně předpokládalo,“ uvedl pro CNBC mluvčí společnosti Roche.

Generální ředitelka společnosti Roche Pharmaceuticals Teresa Grahamová loni v prosinci pro server CNBC uvedla, že očekává, že společnost bude schopna uvést tyto produkty na trh od roku 2030, nyní se zdá, že by to mohlo být i o dva roky dříve. Alespoň to nazanačil v pondělním rozhovoru pro Financial Time generální ředitel Roche Group Thomas Schinecker.

Reklama

Ozempic jako druhý botox. Léky na hubnutí migrují do kosmetických salonů

Ozempic jako druhý botox. Léky na hubnutí migrují do kosmetických salonů

Zázračné přípravky na hubnutí, tedy původně léky na cukrovku, obsahující účinnou látku semaglutid, nebo tirzepatid se zabydlují ve zkrášlujících salonech a lázních. Vedle originálních léků Ozempic, Wegovy, Zepbound či Mounjaro se objevuje čím dál víc přípravků se stejnou účinnou látkou, které jsou však výrazně levnější. V salonech si žijí svým životem a nepodléhají lékařské kontrole.

Přečíst článek

„První lék firmy na obezitu by mohl přijít na trh podstatně rychleji, než lidé očekávají, potenciálně do roku 2028,“ řekl Schinecker deníku.

Lék CT-388 společnosti Roche nyní vstupuje do druhé fáze testování poté, co výsledky zveřejněné v květnu poukázaly na jeho účinnost, která pacientům s obezitou pomohla po 24 týdnech zhubnout 18,8 procenta jejich hmotnosti ve srovnání s těmi, kteří dostávali placebo.

Experimentální tableta CT-996, kterou společnost podává jednou denně, vstoupí do druhé fáze testů v příštím roce. Studie z počátku tohoto měsíce ukázaly, že u obézních pacientů bez cukrovky 2. typu vedla k průměrnému úbytku hmotnosti o 6,1 procenta během čtyř týdnů ve srovnání s těmi, kteří užívali placebo. 

Díky slibným výsledkům by se společnost Roche mohla stát potenciálním konkurentem průkopníků v oblasti léků proti obezitě, společností Novo Nordisk a Eli Lilly.

Přichází další lék na hubnutí. A je ještě lepší než ty současné

Přichází další lék na hubnutí. A je ještě lepší než ty současné

Tlouštíků je na světě víc než lidí trpících podvýživou. Většina z nich by chtěla zhubnout – a zaplatit za to celkově miliardy dolarů. Tuto bonanzu nyní ovládly dvě farmaceutické firmy s „opravdovými“, tedy schválenými a prokazatelně fungujícími léky. Jedna z nich se nyní chystá posílit své postavení dalším medikamentem, který slibuje, že bude ještě účinnější a než ty současné a bude se i příjemněji užívat.

Přečíst článek

V tuto chvíli byznysu s léčbou obezity dominují dva léky. Jeden, schválený přísnými regulačními orgány v USA i Evropské unii (a tedy také pro Česko), se jmenuje semaglutid. To je odborný název jeho účinné látky. Jeho majitel, dánská farmaceutická společnost Novo Nordisk, jej nejčastěji prodává pod komerčními názvy Ozempic, Rybelsus nebo Wegowy.

Druhým lékem je tirzepatid známý pod komerčními názvy Mounjaro nebo Zepbound, vyráběný americkou farmaceutickou společností Eli Lilly a rovněž schválený i v Evropské unii. Oba dva léky se ale aplikují injekčně. 

Akcie švýcarské farmaceutické společnosti na zprávu reagují vlažně, odepisují desetiny procent. 

Ozempic

Ozempic roztáčí šedou ekonomiku. Padělky léků i poradenství

Zázračné léky na hubnutí, které měly původně jen léčit cukrovku, rozpoutaly horečku nejen ve farmaceutickém průmyslu. Roztáčejí také kolesa šedé ekonomiky. A více či méně zaručené rady, jak je užívat či zabránit jejich nežádoucím účinkům, jsou vítaným byznysem i pro influencery. Stále častější padělky Ozempiku či Wegovy nedají spát ani kriminalistům.

Přečíst článek

30. léta minulého století

Před sto lety byli všichni hubení. Nebyl ani Ozempic, ani Herbalife

Léky na hubnutí jsou dobrá sázka pro investory. Naopak tyto "skorozázračné" léky ubližují firmám, které na obezitě populace dlouho vydělávaly. Jako Herbalife nebo kluby na hubnutí Weight Watchers.  

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme