Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Mizerné období českého průmyslu nebere konce. Stavebnictví jakbysmet

Výrobní linka baterií v automobilce Škoda Auto (ilustrační foto)
ČTK
 ČTK

Průmyslová produkce v Česku v květnu zrychlila meziroční pokles na 3,2 procenta, v dubnu se snížila o 0,4 procenta. Hlavním důvodem byla nižší výroba motorových vozidel. V meziměsíčním srovnání byl výkon českého průmyslu nižší o 2,2 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Reklama

Podle analitiků český průmysl v květnu meziročně klesl nejvýrazněji od září loňského roku. Šance na jeho rychlé zotavení jsou mizivé, očekávaný mírný letošní růst se chystají revidovat směrem k nule. 

Hlavní zásluhu na meziročním propadu měl tentokrát automobilový průmysl, který až do února držel celé odvětví nad vodou. Dva měsíce po sobě je však v červených číslech, a to nejen v důsledku vysokého srovnávacího základu, ale opět i vynuceným výpadkům v důsledku chybějících vstupů," komentoval výsledky Petr Dufek, hlavní ekonom Banky Creditas.

„Dále se prohloubil pokles ve výrobě strojů a zařízení, kde slabší poptávka zasáhla zejména výrobu zemědělských strojů nebo průmyslových chladicích a klimatizačních zařízení,” uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doležalová.

Naopak se v květnu dařilo výrobě počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení, oživení zaznamenal i potravinářský průmysl či výroba nápojů. Meziročně o sedm procent vzrostla i výroba a rozvod elektřiny, plynu a klimatizovaného vzduchu, a to zejména vlivem nízké srovnávací základny.

Reklama

Výroba motorových vozidel klesla v meziročním srovnání o sedm procent. O čtvrtinu se snížila produkce ve výrobě ostatních dopravních prostředků a zařízení, tento pokles podle statistiků ovlivnila vysoká srovnávací základna z loňského května a také dostatek zakázek z minulých měsíců. O zhruba desetinu byla nižší produkce ve výrobě základních kovů, hutnictví a slévárenství.

Pozitivní obrat v průmyslu je zatím v nedohlednu a lze jen doufat, že k němu dojde někdy na přelomu třetího a čtvrtého kvartálu. Stále více začíná být vidět, že průmysl nemá problém jen s cyklem, ale podobě jako i ten německý s konkurenčními handicapy na mezinárodním trhu," upozornil Dufek.

Wall Street

Týden tradera: Investoři očekávají náročné letní období

Poslední červnový týden se nesl ve znamení korekce trhů a ústupu z nedávno dosažených historických maxim. Na konci prvního pololetí roku 2024 se zdá, že investoři mají znatelný zájem realizovat dosažené zisky. Zároveň si investoři uvědomují, že první polovina roku byla mimořádně štědrá a letní období může být vlivem politických událostí (volby ve Francii, obchodní války atd.) podstatně náročnější. Hlavní americký index S&P 500 se tak pohyboval v rozpětí 5400–5500 bodů.

Přečíst článek

Alespoň zakázek meziročně přibylo

Hodnota nových zakázek podle ČSÚ v květnu meziročně vzrostla o 0,8 procenta, přičemž dynamika nových zakázek ze zahraničí i tuzemských zakázek byla stejná. Ve srovnání s dubnem byla hodnota nových zakázek nižší o tři procenta.

Podmínky ve výrobě naznačují podle indexu PMI přetrvávající útlum, který je mimo jiné důsledkem váznoucích zakázek ze zahraničí, upozornil analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. I aktuální statistika nových objednávek ukazuje podle něj spíš na klesající trend než na oživení. Brzdou odvětví je i snižující se ziskovost firem, která se odráží do slabé investiční aktivity. Průmysl se tak zřejmě postaví na nohy až v pozdější části roku v návaznosti na svižnější růst spotřeby domácností, odhadl.

Zlepšení průmyslu v příštích měsících příliš pravděpodobné není, míní i analytik České bankovní asociace Jakub Seidler. Poslední konsensus ekonomů sice předpokládá, že tuzemský průmysl letos vzroste o 1,3 procenta, odhad však bude podle něj patrně brzo revidován ve světle posledních čísel směrem dolů. Od ledna do května totiž tuzemský průmysl klesá o 1,3 procenta, podotkl. Hradil by za úspěch považoval, kdyby průmysl letošní rok zakončil alespoň na nulovém růstu.

Světová ekonomika v příštích letech poroste, uškodit jí může válka

Celosvětový růst ekonomiky pro období let 2024 až 2025 bude činit asi 2,8 procenta, tedy o 0,1 bodu více než v roce 2023. Vyplývá to z analýzy společnosti Allianz Trade. Rozhodujícími faktory pro pomalý růst HDP jsou podle ní válečné konflikty a nejistota spojená s volbami, které se konají v důležitých státech světa.

Přečíst článek

Pozemnímu stavitelství se nedaří

Negativní trend zaznamenává rovněž stavebnictví. Meziroční pokles stavební výroby v Česku po dubnovém zpomalení letos v květnu zrychlil dokonce na 6,8 procenta. V inženýrském stavitelství, kam spadá budování cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, se produkce oproti loňskému květnu snížila o 6,3 procenta. V pozemním stavitelství, tedy stavbách budov, výroba klesla o 7,1 procenta. Meziměsíčně stavební produkce v květnu klesla o 5,1 procenta.

„V květnu bylo dokončeno 2905 bytů, což znamenalo meziroční pokles o 2,1 procenta. K tomuto poklesu přispěly kategorie konverzí bytových domů a nebytových budov, zatímco nových rodinných a bytových domů bylo dokončeno více,” uvedla Drahomíra Dušková z ČSÚ. Stavět se v květnu začalo 2819 bytů, což je o 18,2 procenta méně než loni.

Snížila se také hodnota staveb. U všech staveb, na které bylo v květnu v zemi vydáno stavební povolení, dosáhla 52,5 miliardy korun, tedy o 9,2 procenta meziročně méně.

Stavební výroba v Česku letos meziročně stoupla pouze v únoru, v ostatních měsících klesala. Loni se meziročně snižovala po většinu roku, růst zaznamenal ČSÚ u stavebnictví jen v lednu a září.

Ondřej Boháč, šéf IPRu a Petr Hlaváček, náměstek primátora

Šéf pražských plánovačů: Stavební zákon přinesl jen elektronizaci, nikoli digitalizaci

Vedení Prahy čeká perné léto i podzim. Musí totiž k dojít k politické shodě nad novým Metropolitním plánem. Nejobtížnější jsou dohody ohledně infrastruktury. „Všichni chtějí jezdit vysokorychlostní trati, nikdo ji nechce mít u sebe. Všichni chtějí jezdit po dálnici, nikdo ji nechce mít u sebe. To je taková ta klasika,“ říká šéf IPRu Ondřej Boháč v podcastu Realitní Club.

Přečíst článek

Nový Rohan

J&T Real Estate startuje svůj největší projekt na Rohanském ostrově. Vyjde na 15 miliard

Na čtyřhektarovém území na Rohanském ostrově v pražském Karlíně začne developer J&T Real Estate příští rok stavět novou čtvrť za zhruba 15 miliard korun. Na Novém Rohanu vznikne přes tisíc bytů s obchody a službami a v těsném sousedství projektu také nová základní škola a velký městský park Maniny.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Růst ekonomiky zaostal za očekáváním, navzdory vyšší spotřebě domácností

Růst ekonomiky zaostal za očekáváním, navzdory vyšší spotřebě domácností

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Podmínky v průmyslu se zhoršují. Na vině jsou vysoké úroky, boj s inflací i slabý odbyt v Německu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme